Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-10-2008, 01:04   #1
gipsy2
ford::beginner

Domyślnie TDDI-mocno dmucha z wydechu, dławi przy 2,5-3 tys obr.

Witam,

Kończąc wątek z mojego zamkniętego tematu .... Posiadam TDDI w Mondeło moim, i podczas jazdy przy dodaniu gazu , gdzieś pomiędzy 2,2-3tyś obr/min auto leciutko zdławi się i w tym czasie puszcza sporą ilość powietrza przez tylni tłumik , i przy tym zdarza się że zakopci. Podobnie na postoju, słychać że w tym zakresie obrotów (2,2-3 tys) silnik delikatnie zdławia się ,a przy okazji z tylniego tłumia w tym czasie porządnie dmuchnie powietrze. Gdy auto jest na np. 4 tyś obrotów na minutę wszystko jest OK. Z tłumika tak potrafi buchnąć że trawę przewraca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Z czym to zjeść ? Dodam że cieknie mi delikatnie z wtrysków ( a przy okazji , powiecie gdzie dostać zestaw naprawczy z Boscha ? Jakie ma numery,czy jest w jakimś sklepie internetowym....).

Dzięki za pomoc

Luki

gipsy2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2011, 14:18   #2
MŁODZIAK
ford::average

Imię: Robert
Model: MONDEO MK4/MK4
Silnik: 2.2 TDCI /2.2 TDCI
Rocznik: 2011/2009
Domyślnie Odp: [mk3] TDDI-mocno dmucha z wydechu, dławi przy 2,5-3 tys obr.

witam.podepnę się pod temat.w moim mondzie przy dynamicznym przyśpieszaniu i 2,5 tys/obr jest lekkie ale wyczuwalne szarpnięcie.podpowie ktoś co się dzieje?ale tylko przy ostrym ruszaniu.przy ruszaniu emeryckim jest ok.pozdrawiam.
MŁODZIAK jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2011, 20:18   #3
Piotruś

Model: ford mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 90osiołków
Rocznik: 2000r
Domyślnie Odp: TDDI-mocno dmucha z wydechu, dławi przy 2,5-3 tys obr.

Wszystkim znana w klekotach TURBO DZIURA i nic z tym nie zrobisz ten typ tak ma
Piotruś jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2011, 13:57   #4
Ry2y

Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2000

Piotruś to błędny wniosek. Turbodziura pojawia się na niskich obrotach i objawia się powolnym rozkręcaniem obrotów. Wrzuć 3 bieg przy 30 km/h i wciśnij na maksa pedał gazu. Czas do osiągnięcia 2-2,2 tys obrotów to właśnie turbo dziura. Ty masz pewnie turbinę ze stałą geometrią (tddi 90km) wiec odczuwasz jeszcze bardziej. U kolegów 2,5 tys obrotów to już wystarczająca ilość spalin do rozkręcenia turbiny. Ja bym obstawiał bardziej nieszczelności rurek w dolocie, albo już powoli zapiekającą się zmienną geometrię w turbosprężarkach.
Ry2y jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2011, 19:47   #5
MŁODZIAK

Imię: Robert
Model: MONDEO MK4/MK4
Silnik: 2.2 TDCI /2.2 TDCI
Rocznik: 2011/2009

to kolego dałeś mi do myślenia.tzn.,że turbina do regeneracji?a od czego ona sie zapieka?pozdrawiam.
MŁODZIAK jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2011, 20:55   #6
Ry2y

Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2000

Geometria czasem sie zapieka bo jej gorąca strona (turbina) jest napędzana spalinami, i właśnie po gorącej stronie są żaluzje które zsuwając lub rozsuwając łapią mniej lub wiecej spalin. Gorąca strona napędza tzw. zimną stronę (sprężarkę), która zasysa powietrze do silnika. Z czasem żąluzje się zapiekają z powodu sadzy i temperatury (spaliny). To oczywiście może być jedna z wielu przyczyn. Na waszym miejscu sprawdziłbym (w kolejności od najtańszej naprawy do najdroższej):
- Szczelność rurek podciśnienia, idą do sterowania turbiny (grucha przy turbo), sterują też zaworem EGR
- filtr powietrza/paliwa
- Szczelność wszystkich gumowych rur w dolocie turbo -> intercooler -> silnik
- No i układ zasilania w paliwo czyli wtryski i pompa.

Po prostu takie szarpnięcie to może być chwilowy niedobór powietrza albo paliwa. Nie martw się jeszcze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiście zacząłbym też od zczytania błedów u jakiegoś mechanika.

Ostatnio edytowane przez Ry2y ; 27-07-2011 o 21:05
Ry2y jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2011, 22:55   #7
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007

Podepnę się pod temat. U mnie występuje też coś podobnego, tzn. nie ma żadnego szarpnięcia, ale przy przyspieszaniu i przy prędkościach powyżej 140km/h czasami tak jakby na sekundę lub ułamek sekundy przestaje przyspieszać pomimo wciśniętego pedału gazu (nie ważne czy częściowo czy do końca wciśnięty) i po chwili wszystko wraca do normy. Warto dodać że to się zdarza przy obrotach od 3tyś w górę i tylko czasami. Czy ktoś ma pomysł co może być tego przyczyną?
Pzdr.
Stary 11-10-2011, 20:54   #8
przemo357
ford::amateur

Model: ford mondeo kombi
Silnik: 2,0 tddi
Rocznik: 2001

mam cos podobnego przy 2,5 tys obrotow czasami szarpnie i glosniej zaczyna pracowac silnik
przemo357 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-10-2011, 23:20   #9
waperr

Imię: Kamil
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0TDCI 140KM
Rocznik: 2009

Ry2y dobrze napisał, sprawdźcie rurki dolotu powietrza na początek.
U mnie było podobnie na początku później sadził bąkami że aż zderzak był czarny, auto ledwo ruszało, okazało się że pękła gumowa rurka z dolotu, łącznie wymieniłem już 2 takie.
Zaleta: na trasie nikt nie siedział mi na zderzaku dłużej niż 5 sek. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do turbo, ja u siebie wymieniłem na nową, bardziej profilaktycznie niż z ostatecznego przymusu, wałek miał jakieś 5mm luzu.
Po wymianie przyśpieszanie stało się bardziej płynne.

Wtryski niestety też są już po regeneracji, jak na razie czuć mniejsze wibracje, silnik pracuje spokojniej i jest bardziej responsywny na pedał gazu, nie szarpie po zmianie biegu na wyższy.

pzdr

Zasady postowania