![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 28-07-2008
Model: Ford Focus MkI
Silnik: 1.4 16v
Rocznik: 1999
|
Witam. Wygląda to tak podczas ruszania na rozgrzanym silniku słychać głośne metaliczne dźwięki , podczas jazdy przy większym obciążeniu silnika przy redukcji biegu . Nie wiem co to może być, na wolnych obrotach wszystko jest ok jak go podkręci na obrotach też nic nie słychać.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 Duratec Pb
Rocznik: 2001
|
Rozumiem ,że to występuje tylko pod obciążeniem?
Na biegu jałowym przy podkręcaniu obrotów tego nie ma? Czy ten dzwięk jest rytmiczny zgodnie z obrotami wału ? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 15-08-2010
Model: FUSION FX SILVER
Silnik: 1,4 DURATEC 80KM + gaz sekwencja BRC
Rocznik: 2004
|
Miałem to samo w mojej Fuzji.Po wymianie poduszki pod skrzynią biegów wszystkie stuki zniknęły.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 28-07-2008
Model: Ford Focus MkI
Silnik: 1.4 16v
Rocznik: 1999
|
Właśnie tylko pod obciążeniem na luzie nic takiego nie ma , właśnie wygląda to na rytmiczne stuki tak jakby zawór uderzał w tłok.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 Duratec Pb
Rocznik: 2001
|
Nie chciałbym cie martwić ale to może być m.in. :
1.luźny sworzeń tłoka - dzwięk głuchy/metaliczny- raczej rzadko występuje 2.uszkodzona panewka korbowa- powinna zapalać się lampka cisn. oleju(raczej) 3.tłucze któryś zawór- ale to by było słychać też na wyższych obrotach i bez obciążenia 4.któryś z pozostałych elementów np: lużny wałek atakujacy w skrzyni biegów. Obawiam się , że wizyta u mechanika będzie konieczna. Pozdrawiam i życzę tanich napraw. |
|
|
|