![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 05-11-2011
Model: Ka titanum
Silnik: 1,2
Rocznik: 2009
|
Właśnie zostałem nowym posiadaczem Nowej Kaczuchy. Martwi mnie zbyt częsta praca wentylatora chłodnicy. Każde oczekiwanie na światłach, czy podjazd na parking (po wcześniejszej jeździe na II biegu) wiąże się ze startem wentylatora a samochód ma zaledwie 8000 tyś. przebiegu. Olej czyściutki, płyn chłodzący wydaje się być w normie. czy to normalka???
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
raczej tak, w końcu jak stoisz, albo wolno jedziesz, nie masz chłodzenia, dlatego jest wiatrak, który się załącza.
Jeśli tak masz, a wskazówka od temperatury silnika jest w prawidłowej pozycji, to wszystko jest ok. gdyby wskazówka pokazywała zbyt niska temp. silnika, oznaczało by, ze masz uszkodzony czujnik temp. silnika. |
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 05-11-2011
Model: Ka titanum
Silnik: 1,2
Rocznik: 2009
|
dziwi mnie fakt że w innych samochodach tak nie miałem. wentylator włączał się naprawdę w ekstremalnych warunkach czyli korki na drodze a w fordzie Ka tak często? Jeszcze nie zdarzyło mi się po wyjściu z samochodu aby nie chodził.
Wskaźnik rzeczywiście jest w pośrodku, klima wyłączona. Dziwne! |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Moge sie mylic, ale zakladam, ze chodzi ci o lekko denerwujacy dzwiek zalaczania sie jakby wiatraka... Jezeli tak, to nie jest to wiatrak, tylko sprezarka klimatyzacji, ktora jest zalaczana elektromagnetycznie. Niestety ten typ tak ma. Mi tez ten dzwiek przeszkadzal, ale nie ma wyjscia. Malutkie autko, slaba izolacja akustyczna...
Slawko - Ka II to nie Ford Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
#6 |
|
|
klima w listopadzie? Moze i tak, ale autor chyba o tym wie.
Wiem, ze Ka II to fiat 500, ale tam chłodzenie jest mimo wszystko marne. chodź może i masz rację. Nie bede sie sprzeczał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
#7 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 03-11-2009
Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
|
Jeszcze 500, ale od 2013 to już Rumuńskie auto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co do wentylatora, to chyba taka przypadłość Forda Ka/Fiata 500. Ogólnie tak chyba w Fiatach jest. Klima to jest pyknięcie, a wentylator mocno hałasuje. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
@Slawko - duzo ludzi klime nie wylacza w ogole. A jezeli ci zaparuja szyby, to wlaczenie klimy jest chyba najlepszym rozwiazaniem. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozatym nie wiem jak klima manualna, ale automatyczna (nawet przez pykniecie, o ktorym mowi boncio) dzialala nawet przy wysokich temperaturach dosyc sprawnie. Niestety tak jak w innych slabszych autach - wylaczenie klimy = wlaczenie dopalacza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (aczkolwiek nie bylo az tak zle jak naprzyklad w Octavii 1.4MPI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.).
|
|