![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 30-11-2010
Model: Mondeo Mk5
Silnik: 1.5EB Titanium X
Rocznik: 2015
|
Cytat:
Po wymianie poprawiło się na tyle, że temp. w porywach dochodziła do mniej więcej pionu ale jazda bez gazu powodowała obniżenie do 2. kreski (podobnie jak u Ciebie na fotce). Dopiero wymiana małego termostatu załatwiła sprawę definitywnie. Wskazówka na baczność bez względu czy przyspieszanie czy hamowanie silnikiem/jazda na luzie. pzdr |
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI 163 KM PS
Rocznik: 2011
|
Sam już nie wiem . Mały wymieniałem na wiosnę , stary rzeczywiście przepuszczał na zimno . A co z ta rura od dużego termostatu ma się nagrzewać czy nie ? Możliwe ze ten mały tak szybko padł ?
Ostatnio edytowane przez Marcinfix ; 22-11-2011 o 14:06 |
|
|
|
|
|
#43 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Rura prowadząca od dużego termostatu do chłodnicy powinna być chłodna dłuższy czas, a później powinna się zrobić dość szybko gorąca.
|
|
|
|
|
|
#44 | |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: Mondeo MKIII Kombi
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2002
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#45 |
|
|
I temat chyba opanowany po wymianie dużego termostatu Jak się nagrzeje to wskazówka stoi prawie w pionie , nie jeździłem jeszcze po trasie tylko po mieście ale mam chyba będzie dobrze
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Uploaded with [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez Marcinfix ; 23-11-2011 o 23:46 |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
|
U mnie było tak ze termostat poszczał ok 70 stopni (sprawdziłem w domu w garnku) , i dlatego rura była gorąca a wskazówka stała na ćwiartce i opadała. Na nowym termostacie do pełnego zagrzania to fakt rura jest delikatnie ciepła ale chłodnica zimna . Jak już jest pion na wskaźniku to chłodnica jest gorąca ze dotknąć nie można (od strony tego dużego termostatu) . Wiec niedogrzanie i pływanie temperatury to nie zawsze wina małego termostatu w mim przypadku była to wina dużego . A jeszcze dodam ze teraz po zagrzaniu wskazówka stoi na połowie i sporadycznie trochę opada .Zobaczymy jak będzie w mrozy
Dziękuje wszystkim za pomoc |
|
|
|
|
|
#48 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Koledzy nie bez powodu napisałem że wsadzenie np tektury za chłodnice bardzo pomagaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak termostat sie otworzy to wtedy tektura robi swoje. Ja to praktykuje drugi sezon i bardzo sobie chwale. |
|
|
|
|
|
#49 |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: Mondeo MKIII Kombi
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2002
|
darmodziej akurat ostatnio sprawdzalem i przed 90C byla u mnie lekko ciepla w calym swoim obwodzie tuz za termostatem, przy chlodnicy byla zimna. bylo to jednak po postoju i silnik mogl oddac w tym czasie cieplo. kiedys po porannym rozruchu i rozgrzaniu silnika do 75-80C rura byla cala zimna. takze przepuszczanie termostatu najlepiej okreslic od zimnego startu. aczkolwiek teraz bede czesciej go kontrolowal przynajmniej z rana bo jak wiadomo termostaty lubia sie psuc.
na forum czytalem juz wypowiedzi w stylu ze rura przed 90C bywa ciepla od temperatury samego silnika takze ciezko jest to tak dobitnie okreslic. gotujac w wodzie np maly termostat staralem sie ulozyc go tak by po otwarciu powietrze wyplynelo do gory i stawalo sie to przed samym wrzeniem. w skodzie mialem tak wlasnie. dodatkowo termostat podobno otwieral sie znacznie szerzej jak temp przekraczala wartosc 95C. czasami stosuje sie dziurki do wyrownywania cisnienia bo nie zawsze termostat otwiera sie wczesniej chocby w minimalnym zakresie. wtedy rura jest ciepla w gornej czesci. taki objaw zauwazalem wtedy.
|
|
|
|
#50 |
|
![]() Zarejestrowany: 01-12-2009
Model: MK3 kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003 FL
|
co prawda wymieniałem u siebie tylko mały termostat (przepuszczał, poprawiło sie) to... wyczytalem ze w duzym termostacie, oryginalnym, jest mała dziurka i to własnie przez nia wydostaje się ciepły płyn przez co rura robi sie letnia. Ale czy tak jest naprawdę (z tą dziurką) to musialby się wypowiedziec ktos kto mial taki termostat w rece.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|