Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-01-2012, 11:24   #1
matik_87_
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: S max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2013
Domyślnie Ocena tdci

Witam, szukałem trochę na forum lecz na te pytania nie znalazłem odpowiedzi.

Jestem zainteresowany kupnem Fordzika Mondeo z silnikem 2.0 tdci 130 KM. W związku z tym chciałem zapytać o wtryski ile wytrzymują i czy pompa też nawala????jeśli tak to przy jakim przebiegu +/-, bo z tego co wiem to tdci jest na zwykłej pompie a nie na pompo-wtryskiwaczach.Podobno rozrząd jest na łańcuchu???? Trzeba go wymieniać? Czy kiedyś komuś się zerwał????

matik_87_ jest offline  
Stary 10-01-2012, 11:28   #2
ministerq
ford::professional

Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010
Domyślnie Odp: Ocena tdci

TDCI jest na pompie wysokiego ciśnienia + wtryskiwacze, nie na pompowtryskiwaczach. Lubi toto padać powyżej 180kkm, a wtedy koszta idą w tysiące. Najczęściej pada przez kiepskie paliwo, i przez lanie różnych wynalazków do baku - takie jak verva, b-power, mixol "dla smarowania", itp.
ministerq jest offline  
Stary 10-01-2012, 11:44   #3
aprox99
ford::expert

Imię: Piotr
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014

Nie ma reguly na to kiedy cos pada,widzialem wtryski ktore padaly przy 90 tkm,inne wytrzymuja 200tkm i nie ma to nic wspolnego z jakoscia paliwa,to bajka,tak samo testowalem dadanie oleju do dwusuwa do paliwa,bez rezultatu,jedynie co stwierdzilem,po tankowaniu Diesel Ultimate na aralu chodzi silnik wyraznie ciszej a to dlatego ze liczba cetanowa(Zdolnosc paliwa do zaplonu) jest wyzsza,zuzycie bylo takie same.Filtr paliwa w Tdci jest tak drobny ze nie pozwala na przenikniecie zadnych zanieczyszczen do pompy wysokiego cisnienia.rozrzad do wymiany co 250 tkm,jeszcze nie slyszalem o problemach z rozrzadem,ogolnie super auto ale silnik awaryjny

Ostatnio edytowane przez aprox99 ; 10-01-2012 o 11:46
aprox99 jest offline  
Stary 10-01-2012, 11:46   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał matik_87_ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, szukałem trochę na forum lecz na te pytania nie znalazłem odpowiedzi.
Jestem zainteresowany kupnem Fordzika Mondeo z silnikem 2.0 tdci 130 KM.
Hm... Kolego - prawie połowa tego Forum w tematyce dieslowskiej poświęcona jest silnikom 2,0 tdci...

Jedyne co mogę ci powiedzieć - jeżeli ktoś sprzedaje takie auto, to na pewno nie zainwestował właśnie we wtryskiwacze (ok. 2.000zł) i w pompę (drugie tyle, jeśli nie więcej...). Więc licz się z tym, że ty będziesz tym inwestorem...
Cytat:
Napisał matik_87_ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
z tego co wiem to tdci jest na zwykłej pompie a nie na pompo-wtryskiwaczach.
Tdci to jest common rail, pompowtryskiwacze to była ślepa uliczka VW - zrezygnował z ich stosowania. Przy klasycznej pompie rotacyjnej (czyli "zwykłej" - jak piszesz) Ford stosuje oznaczenie tddi.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 10-01-2012 o 11:52
wojtekjanus jest offline  
Stary 10-01-2012, 12:04   #5
matik_87_

Właśnie ten którego mam na oku jest sprowadzony z Francji trochę rozbity przodem ale to akurat pestka, jedyne co mnie powstrzymuje przed kupnem to właśnie brak informacji o awaryjności jednostki napędowej. Mondeo które mam na oku ma 170 tyś za sobą i kto wie czy nie więcej a jest z 2004r.
Dziękuje za schładzające info. Myślę że zabranie dobrego fachowca z komputerem na oględziny powinno wystarczyć by autko rozpracować z tego co piszecie to szczerze mi się trochę odechciało "Fordowskiego" wynalazku.

Ostatnio edytowane przez matik_87_ ; 10-01-2012 o 12:08
matik_87_ jest offline  
Stary 10-01-2012, 13:07   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
z tego co piszecie to szczerze mi się trochę odechciało "Fordowskiego" wynalazku.
Układ wtryskowy Delphi stosowany w Fordach 2,0 tdci nie był jego mocną stroną, tym nie mniej średnio można było przejechać 200-250.000 km, aż układ wymagał większego wkładu finansowego (regeneracja wtryskiwaczy, czasem wymiana pompy). W późniejszych latach (po 2004 roku) awaryjność układu Delphi znacznie się poprawiła, jednak Ford przeszedł w końcu na japońskie Denso. Użytkownicy i warsztaty naprawcze twierdzą, że o niebo bardziej niezawodne. Z większych wydatków po podobnym przebiegu to często dwumasa (dodatkowo najczęściej łączona z wymianą sprzęgła).
Natomiast wszyscy chwalą 2,0 tdci za osiągi, komfort i to co nazywamy przyjemnością z jazdy (tak pod kątem silnika, jak i prowadzenia się auta). Jeżeli ktoś lubi jeździć dynamicznie dobrze prowadzącym się autem - to Mondeo 2,0 tdci/130KM będzie dobrym wyborem.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 10-01-2012 o 13:16
wojtekjanus jest offline  
Stary 10-01-2012, 13:20   #7
matik_87_

OK spoko, ala nie nadążam czyli w 2.0 tdci z 2004 jest denso czy ten drugi?????
matik_87_ jest offline  
Stary 10-01-2012, 13:28   #8
ministerq

Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010

Jeśli to auto z przełomu produkcji to masz 50/50% szans Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ministerq jest offline  
Stary 10-01-2012, 13:43   #9
Deryll

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007

MK3 do końca produkcji było na Delphi, tzn wtryskiwacze jak i ECU. Generalnie ostatnie wypusty były najmniej awaryjne nie licząc egzemplarzy z DPFem. Mój jest z 2006 180k przebiegu i oprócz wywalenia DPFa i kilku problemów z EGRem to jestem zadowolony. Historie z paliwem nie wiem czy do końca nie są przebarwione. Jak we wcześniejszych modelach sypała się pompa to na pewno nie z powodu paliwa. I to pompa załatwiała wtryski. Ja jeżdżę na paliwie zza wschodniej granicy ale tylko z dobrej stacji.
Deryll jest offline  
Zamknięty Temat

Zasady postowania