Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-01-2012, 16:50   #41
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: 1,8TDCI 2003 Ciężko pali i bład P0191

Cytat:
Napisał szczgizmo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... teraz tak sie zastanawiam czy naprawde wtryski byly do roboty,akumulator do wymiany itpGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum....
Na takie pytanie ciezko odpowiadac na forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale tez jestem ciekaw jak ci mechanicy sie spisali. A zawory byly docierane? byla robiona glowica czy tylko uszczelniacze?

Jesli glowica nie byla robiona to niedobrze przy takim powaznym remonciku. Wymiana tylko pierscieni "moze" nie przyniesc odrazu efektu bo potrzeba bedzie czasu aby sie dopasowaly.
Ale trzymam kciuki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ze bedzie wszystko dobrze. pamietaj aby na poczatku nie wciskac za mocno gazu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 13-01-2012 o 16:53
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2012, 13:20   #42
Josh
ford::average

Model: Ford Mondeo mkV Titanium
Silnik: 2.0 TDCi 150km/180km
Rocznik: 2015

Ja również mam problem z odpaleniem swojego auta rano, gdy temperatura spada do zera, a auto stoi 2-3 dni na parkingu nieużywane.

Chodzi o to, że auto ledwo kręci, a jak już odpali to miga przez jakiś czas kontrolka immo.

Sprawdziłem napięcie akumulatora podczas rozruchu (przy włączonych światłach) i wynosiło 13,1 (mało, winno być nieco ponad 14 do 14,5). Akumulator jest nowy Bosha (1,5 roku) o pojemności 72 Ah.

Co może być przyczyną niedoładowania akumulatora? Alternator? Czy jest mozliwość jakiegoś niekontrolowanego poboru prądu (alarmu nie posiadam). Jeśli tak to jak to sprawdzić?
Auto nie dymi, chodzi równo, przebieg 163 kkm.

Proszę o jakieś wskazówki, zanim udam się do elektryka, a nie chcę się pakować w koszty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam.
Josh jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2012, 13:35   #43
mjprzem

na twoje pytanie bedzie jeszcze trudniej odpowiedziec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ale...
1-masz akumulatorek ciutek maly
2-podales niepoprawnie napiecie bo przy rozruchu niemoglbys miec takiego napiecia.
3-napiecie ladowania mierzy sie okolo 30 sekund po uruchomieniu silnika lub pozniej bo w tym momencie jeszcze moze byc nizsze aby akumulatora nie meczyc duzym pradem ladowania co jest dla akumulatora szkodliwe.

musisz odnowa podac poprawne informacje
1- jakie napiecie jest na zaciskach akumulatora w czasie rozruchu-sprawdzic wiarygodnym miernikiem
2-sprawdzic czy nic akumulatora nie rozladowuje...jak slabo kreci rano.

Narazie tyle bo wiecej trudno powiedziec w tej chwili.
Stary 18-01-2012, 13:57   #44
Josh

Model: Ford Mondeo mkV Titanium
Silnik: 2.0 TDCi 150km/180km

Przepraszam, to 13,1 V to nie podczas rozruchu, tylko minutę po uruchomieniu silnika, przy włączonych światłach, radiu, wentylatorze i przy obrotach 1500-2000 /min. (czeski błąd)

Podczas spoczynku pokazywał 12,1 V,
A 72 Ah, ponieważ tak mam w katalogu i wg niego dobrałem akumulator. Poprzedni akumulator wytrzymał ok 5 lat i wymieniłem go, jak mi zupełnie auto odmówiło posłuszeństwa - włączone radio (za głupotę się płaci).

Muszę przyznać, że ten akumulator zeszłej zimy przy temperaturze -15 stopni odpalał świetnie, a teraz przy 0 się męczę.

Może wina leży w alternatorze, czy regulatorze napięcia. Ale kontrolka ładowania mi się nie zapala. Może gdzieś bierze lewy prąd?

Akumulator wizualnie "pachnie nowością", klemy nie zaśniedziałe-w porządku.

Dodam, że jak jeżdżę codziennie to nie jest tak źle z tym odpalaniem, choć przy mrozie i tak gorzej pali.
Dodam, że staram się nie robić krótkich tras (< 5 km). A jak już mam tylko podjechać do sklepu po zakupy, to najpierw przejade się obwodnicą (lubie jeździć), że wskaźnik temp. silnika stoi prawie w pionie

Ostatnio edytowane przez Josh ; 18-01-2012 o 14:09 Powód: dopisek
Josh jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2012, 14:30   #45
ministerq
ford::professional

Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010

Cytat:
Napisał Josh Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poprzedni akumulator wytrzymał ok 5 lat i wymieniłem go, jak mi zupełnie auto odmówiło posłuszeństwa - włączone radio (za głupotę się płaci).
Ja myślałem że w takich przypadkach to się ładuje akumulator prostownikiem i się śmiga na nim dalej, ale się może nie znam. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ministerq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2012, 15:52   #46
mjprzem

taki akumulator to sie do mojego nadaje a nie do 2,0 100KW

..ale liczy sie tez prad rozruchowy -pozatym ty masz tdci i kolo 2 masowe i to sie liczy.

katalogami sie nie sugeruj. tam zawsze akumulatorki sa na styl albo mniejsze podawane...a w rzeczywistosci pozniej takie akumulatory maja mniejsza zywotnosc-glupie kilka rozladowan zabija calkiem akumulator.

sprawa uplywu pradu...i ladowania...napieciem po 1 minucie sie nie sugeruj bo jesli akumulatorek jest nie doladowany to dopiero po 2-3 minutkach sprawdz.

ale generalnie sprawdz to bardzo dokladnie...musisz miec powyzej 14V na wlaczonych swiatlach + wentyaltory + klima-na wolnych obrotach. To jest wazne. Moze od tego zacznijmy skoro nadal sa jakies watpliwosci z tej strony
Stary 23-01-2012, 21:20   #47
R_u_f_u_s

Imię: Piotr
Model: C-Max
Silnik: 1,5 TDCi

Dołączę się takim pytaniem...

Czy ciężkie odpalanie może być związane z "kończącym się" paskiem wieloklinowym lub "kończącymi się" rolkami napinającymi/prowadzącymi tego paska?

Sytuacja: foka odpala słabo po dłuższym postoju i przy niskiej (<5stC) temperaturze, wtedy też na początku (30sek. do ok. minuty) słychać pisk powodowany paskiem wieloklinowym.
R_u_f_u_s jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-01-2012, 17:15   #48
mjprzem

pasek klinowy i pisk niema tutaj nic do odpalania. no chyba ze by sie wogole nie krecil..ale on piszczy z innego powodu
Stary 01-02-2012, 08:54   #49
szczgizmo
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1,8TDCI
Rocznik: 2003

WRACAM DO TEMATU!!!!
Słuchajcie moje auto jak paliło tak pali ch....wo.
Wymieniono Akumulator na mocniejszy, przeszedł regeneracje rozrusznika, Wtryski zostały zregenerowane, świece żarowe nowe oraz wymieniono listwę zasilającą, zrobiona kompresja silnika a dokładnie pierścienie , panewki i wszelkie uszczelnienia, dodatkowo ustawiono rozrząd i wałki rozrządu. Auto na kompie nie pokazuje zupełnie nic nie po kojącego.
Czy komuś zdarzyło się że cofało sie paliwo do zbiornika. Albo czy jest to mozliwe ze wczesiej auto mialo wstawionego Chipa i namieszał cos w sterownikach aby nie bylo to widoczne. I gdzie najlepiej bylo by wstawic zaworek zwrotny na przewodach paliwa.
szczgizmo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2012, 09:46   #50
mjprzem

najlepiej chyba byloby wsadzic "gruszke" na zasilaniu do pompy lub przed filtrem...niepamietam jak tam dokladnie bylo ale to juz jest troche kwestia indywidualna.
Kurde zrobiles generalny remont wszystkiego a co z 2 masą? Ale pasowaloby abys sprawdzil cisnienie na listwie w czasie rozruchu silnika..elm sie klania.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 01-02-2012 o 09:49
Odpowiedz

Zasady postowania