Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-01-2012, 11:26   #1
danstan89
ford::beginner

Model: MONDEO MK3
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2002
Domyślnie dziwne dźwięki z zawieszenia.

Witam

Uzytkownicy MK3 Pomóżcie.

Od kilku dni niepokoi mnie zachowanie zawieszenia w moim Mondziłku!!

Otóż jadąc powyżej 70km/h i przejeżdżając chociażby małe "zagłębienie drogi" taki jakby poprzeczny łagodny rów słyszę jakieś buczenie/ tarcie, taki tępy dźwięk, kiedy wyjadę z zagłębienia wszystko jest okey, jadąc powyżej 80 km/h jak wrzucę na luz i puszcze gaz jest to samo tępe tarcie/buczenie do tego stopnia że zaczynają delikatne drgania przechodzić na podłogę aż czuje delikatne mrowienie w nogach trzymając je na podłodz rzecz jasna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Moje Mondeo przez nierówności drogi przechodziło jak krążownik świetnie tłumił i nic nie tarło! dodam że raczej wykluczam tarcie o aswalt gdyż był by to jeden wielki zgrzyt a u mnie to chwilowe tępe brzmienie ! na przeglądzie 3 m-ce temu na stacji nic złego nie stwierdzili!! proszę o opinię od czego zacząć sprawdzanie żeby MECHANIOR OD SIEDMIU BOLEŚCI nie skasował mnie za wymianę całego zawieszenia. Pozdrawiam Daniel

danstan89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2012, 11:30   #2
1olek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
Domyślnie Odp: dziwne dźwięki z zawieszenia.

jak tarcie to moze byc lozysko kola. Podlewaruj auto i spróbuj poruszac kolem w pionie, jak bedzie luz to lozysko do wymiany.
Stary 29-01-2012, 12:26   #3
danstan89

ale mówisz o łożysku amortyzatora czy łożysko przy piaście ???
Stary 29-01-2012, 12:34   #4
1olek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002

przy piascie
Stary 29-01-2012, 14:00   #5
danstan89

ktoś ma jeszcze jakieś sugestie ?????
Stary 30-01-2012, 11:05   #6
Agnesqa
M.O.D.

Model: Mondeo, Kuga
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2010, 2018

Cytat:
Napisał 1olek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podlewaruj auto i spróbuj poruszac kolem w pionie, jak bedzie luz to lozysko do wymiany.
Cytat:
Napisał danstan89 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ktoś ma jeszcze jakieś sugestie ?????
A sprawdziłeś w ogóle to co kolega pisał??
Agnesqa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-01-2012, 13:50   #7
huck

Model: mondeo mk5
Silnik: 2.5 benzyna 170KM
Rocznik: 2013

kiedy zmieniałeś opony? czy czasem ten problem nie pojawił się po założeniu zimówek? sugerował bym sprawdzenie opon. jeśli z nimi jest wpożo to tak jak koledzy ... LoZysko
huck jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-01-2012, 22:49   #8
danstan89

Domyślnie

Panowie podlewarowałem auto ... praktycznie wieszałem się na kołach :/ praktycznie ani drgnie nie ma żadnych luzów... mam wrażenie że to tarcie dochodzi z tylnej osi ... tak mi się wydaje bo jak przejeżdzam nierówność to przód tłumi jakby dobrze dopiero za momencik jakby coś z tyłu się odezwało... hmmm nie mam pojęcia co może byc ale przychodzi mi do głowy pewien pomysł ... !!!!!!!!!!! zapiekł mi się hamulec kilka tygodni temu do tego stopnia że mogłem usmażyć kiełbasę na lewej tylnej tarczy ! może zwichrowana ?? i przy amortyzowaniu/ugięciu trze???????????

Cytat:
Napisał huck Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kiedy zmieniałeś opony? czy czasem ten problem nie pojawił się po założeniu zimówek? sugerował bym sprawdzenie opon. jeśli z nimi jest wpożo to tak jak koledzy ... LoZysko
nie bardzo rozumiem co tu mają opony ... zimówki założyłem jakieś 1,5 mca temu prawie nówki bo jeżdze na nich dopiero drugi sezon! w jaki sposób takie tarcie mogłoby dobiegać z opon bo nie potrafię sobie tego wyobrazić?

Ostatnio edytowane przez Agnesqa ; 31-01-2012 o 00:00 Powód: pkt 21 regulaminu
Stary 31-01-2012, 00:14   #9
MichhalMCH
ford::average

Imię: Michał
Model: Mondeo ZETEC
Silnik: 2.0 TDCI 130
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał danstan89 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zimówki założyłem jakieś 1,5 mca temu prawie nówki bo jeżdze na nich dopiero drugi sezon! w jaki sposób takie tarcie mogłoby dobiegać z opon bo nie potrafię sobie tego wyobrazić?
Opona zimowa różni się od opony letniej tym że do wyprodukowania jej używa się innej mieszanki (składników) i dzięki temu jest bardziej elastyczna (miększa) w niższych temperaturach i w związku z tym niektóre zimówki w czasie jazdy wytwarzają więcej hałasu niż twardsze opony letnie. Dzieje się to zazwyczaj w wyższych temperaturach (powyżej 10*C) (Jeżeli się mylę to mnie poprawcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) Wydaje mi się że HUCK sugerował że to mogą zimówki ci buczeć
MichhalMCH jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2012, 14:51   #10
huck

Model: mondeo mk5
Silnik: 2.5 benzyna 170KM
Rocznik: 2013

pisząc o buczeniu i tego typu nie bardzo określiłeś temat. ja z doświadczenia już wiem ,że po wymianie opon z zimówki na letnie i odwrotnie muszą się one "ułożyć" bo na początku zawsze jakieś dziwne dzwięki się pojawiają. Nic nie wspomniałeś o przygodzie z "hamplami" tu może być tak ,że tarcza jest lekko " zwichrowana" i tak może się dziać .ja miałem podobny szum po zakupie mk3 ale myślę że teraz się klocki dotarły i spokój. Najlepszy był mk2 MONDEK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
huck jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania