![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 02-02-2012
Model: transit facy 330L
Silnik: 2.4 tdci 137 KM
Rocznik: 2004
|
Witam, od 1,5 roku jestem właścicielem Forda Transita 2,4 TDci 2004r 137KM, a przebieg po awariach z tym autem sam nie wiem niby 95 z czego ja przejechałem 35 tys. kilometrów.
Na wstepie :auto na wolnych obrotach pracowało nierównomiernie, rzucało budą, obroty równe. Po zakupie przejechałem 10 tysięcy km i samochód zaczął brzydko pracować, ledwo jechać plus zapaliła się spiralka od wtrysków. Komputer wykazał 1 wtryskiwacz. Przyjechał pan wymienił i było ok oprócz rzucania budą na wolnych. Przejechałem 25 tysięcy km i znowu to samo, brzydka praca, ledwo jedzie plus spiralka. Myślałem że to kolejny wtryskiwacz, sąsiad powiedział że mi wymieni tylko, że nie miał komputera. Przy odpalonym silniku odkręcał po kolei przy wtryskach 2, 3, 4, samochód gasł, a przy pierwszym nie zgasł.Zmienił ten 1 wtrysk, ale auto dalej brzydko pracowało (sąsiad mówi musi trochę popracować, ale w między czasie zauważyliśmy w tym małym przezroczystym filterku na paliwo lecą bulbonki ). Wymieniłem filtr paliwa na oryginalny i bulbonki znikły i auto pracowało normalnie oprócz rzucania budą na wolnych obrotach . W trakcie przejeżdżania pierwszych max 1000km znowu pojawiły się bulbonki a w przeciągu dwóch kolejnych dni zapaliła się spiralka i auto zaczęło brzydko pracować i ledwo jechać. Pojechałem na komputer i znowu okazało się 1 wtryskiwacz plus coś na temat awarii oprogramowania lub całego systemu. Mechanik ten twierdzi że trzeba wymienić 1 wtryskiwacz i będzie ok. Tylko, że wydaje mi się ,że musi być przyczyna (w filtrze paliwa poprzednim nie zauważyłem opiłków tylko że gołym okiem to nie to,na nowym filtrze mam przejechane kilkaset kilometrów dodam jeszcze że wysłałem pierwszy wtryskiwacz do regeneracji do boscha i odesłali mi dwa. Na jednym było napisane Uszkodzony Elektronicznie a na tym drugim przejechałem te 1000 kilometrów i akurat ten leżał u mnie rok czasu w foli. Dziś zasugerowano zmianę wtyczki od 1 wtrysku z tego powodu że woda tam leci i nieszczelne jest. Rozpisałem się ale może ktoś poradzi Pozdrawiam . PS. dzis wysyłam wtrysk do sprawdzenia czy to znowu uszkodzenie elektroniczne |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Gdybyś chciał całkowicie zgłębić temat, to trzeba by pojechać na dobry fordowski tester gdzie jest dobry diagnosta i sprawdzić korekty na wszystkich wtryskach i czy na tym padającym nie odbiegają one znacząco od pozostałych. Układ tdci podczas pracy koryguje parametry kodów (uczy się ich stanu technicznego) i nadane korekty dużo mówią nie tylko o stanie wtryskiwaczy, ale także o stanie silnika.
Jeżeli jednak ktoś zasugerował ci wymianę wtyku na wtryskiwaczu - to warto to sprawdzić. Jeżeli nie ma dobrego kontaktu, to to może być przyczyną awarii. Niezależnie od tego - jeżeli okolica tego wtyku zalewana jest wodą (czytaj - solanką) to warto je zabezpieczać, np silikonem w sprayu do elektryki Isol (z zewnątrz spryskać). Ja to robię co kilka miesięcy. Warto też zawsze po wymianie wtrysku zrobić próbę przelewową wtryskiwaczy - czy są wyrównane. Maksymalne różnice przelewów jakie się dopuszcza to 30% od najmniejszego. Ponadto nigdy nie wiesz, jaka w rzeczywistości regeneracja wtrysku była robiona - czy na oryginalnych częściach (były ostatnio kłopoty z zakupem zaworków Delphi), czy na podróbach które króciutko pracują... Takie wymiany wtrysków bez stwierdzenia co się zmieniło w jego parametrach pracy to trochę działanie na ślepo...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 03-02-2012 o 08:59 |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 17-02-2009
Model: Transit 90T220 140T350
Silnik: 1.8 90 Ps 2.4 140 PS
Rocznik: 2010+2007
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-12-2006
Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
|
wystarczy z podszybia zrobić rynnę z jakiejś folii, by pokonać elektronikę XI wieku.
Dobrze, że Neil Armstrong na Księżycu nie wiedział czym ryzykuje ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|