Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-01-2012, 21:27   #321
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Padła już druga turbosprężarka. Co jest nie tak ?

na takie pytanie odpowiedziec nie umiem. ale moga byc faktycznie roznice w charakterystyce choc dziwne bardzo to mi sie wydaje.

mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2012, 21:42   #322
merchel
ford::advanced

Model: c-max 2015 , Kuga 20189
Silnik: 1,5 tdci , 2,0 tdci
Rocznik: 2015 , 2019

Dzisiaj znów przejechałem się z laptopem około 70 km i wszystko jest OK, max doładowanie to 237 kPa, przy ostrym butowaniu. Jestem pewien, że ten stary (fabryczny) zawór upustowy ma inną charakterystykę pracy ....
merchel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2012, 22:10   #323
maureliusz

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005

Merchel przyjrzyj się jednemu i drugiemu zaworowi, może zauważysz różnice jak je rozpoznać. Ja po prostu kupiłem pierwszy lepszy z brzegu zawór w InterCarsie i śmiga i nikt nie mówił, że są cztery rodzaje...trochę dziwne to co piszesz. Może on jest uszkodzony?

Panowie, nie piszcie głupot! Myślicie, że ASO co robi z wtryskami, turbinami itp.? Zaowozi do Pana "Kazia", aby było najtaniej i już. Pan kaziu bierze za robotę 1000zł, a oni potem kasują Was 2000zł i tyle. Sam wiem, gdzie wozi wtryski np. Wikar z Krakowa - i nie myślcie, że odsyłają do centrali w Warszawie...:-)))

Ja nadal będę się upierał, że padnięte turbiny to nie kwestia tego, że były regenerowane ,a nie zmienione na regenerowane :-)), ale:
1. Nie zdiagnozowana prawdziwa przyczyna uszkodzenia i nie usunięta,
2. Nie umiejętny montaż turbiny,
3. Nie umiejętna regeneracja turbiny (po kosztach).
Stary 29-01-2012, 23:14   #324
merchel
ford::advanced

Model: c-max 2015 , Kuga 20189
Silnik: 1,5 tdci , 2,0 tdci
Rocznik: 2015 , 2019

Z zewnątrz te zawory wygladaja tak samo , ten sam producent, wygląd, wyprowadzenia. Lecz wystarczy ,ze skok "grzybka" lu jego kształt będzie nieco inny lub cewka będzie wytwarzała inne pole elktromagnetyczne i już będą różnice w działaniu.
Może spróbuję zareklamować ten zawór w Intercarsie ?
merchel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2012, 23:25   #325
maureliusz

Jeżeli byłyby inne to powinny mieć inne oznaczenia. Po samych różnicach konstrukcyjnych ciężko wybrać właściwy..
Stary 30-01-2012, 08:35   #326
robertus86
ford::average

Model: Mondeo mk4 FL
Silnik: 2.0 TDCI 163 km
Rocznik: 2010

maureliusz nie pisz gupot z tym ASo ze zawozi do kazia zobacz na oznaczenia czesci itp po drugie dostepnosc od reki, z tym ze aso wozi do kazia to pewnie mechanik uzgodnil to z wlascicielem ze zrobi to u kazia bo taniej, za gwarancje odpowiada ford polska. jesli by mieli czesci od kazia placili by ze swojej kieszeni.
robertus86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-01-2012, 10:04   #327
maureliusz

Sympatyczny kolego znam warsztat, gdzie ASO wtryski zawozi...
Kolegi brat pracuje w Skodzie i opowiadał mi gdzie i za ile turbinki robią :-)

Jak masz lepsze info to pisz - czekam. Może mi powiesz, że EuroCar na zapleczu regeneruje trubiny.

PS. Ford Polska odpowiada za autka na gwarancji:-)) Potem to już indywidualna sprawa ASO. Życie...
Stary 30-01-2012, 11:21   #328
robertus86
ford::average

Model: Mondeo mk4 FL
Silnik: 2.0 TDCI 163 km
Rocznik: 2010

zawozi do naprawy (za zgoda wlasciciela) ale sympatyczny kolego mozesz tez kupic w aso nowe wtryski i nowa turbine a mozesz tez naprawic przez aso ale w tedy niemasz gwarancji myslisz poco do gwarancji jest procedura forda przy wymianie turbiny?? wtedy musisz wymienic poszczegolne elementy na nowe. euro car nie regeneruje tylko bierze nowe od garretta
robertus86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-01-2012, 15:03   #329
maureliusz

Jeszcze raz powtórze:
Inaczej jest z autami na gwarancji inaczej z tymi po gwarancji.

Na jedne i drugie masz gwarancję ASO. Różnica jest taka, że te drugie ASO bierze na klatę. Zależy im aby było tanio, a kasują odpowiednio. Zmierzałem tylko do tego, że jeżeli zrobi się tę usługę w ASO "po kosztach", czyli opcją tańszą, to również nie ma co liczyć na cuda na kiju. Zresztą...nawet jak wkładają nowe rzeczy...to trzeba się mieć na baczności, bo różnie bywa.
Stary 05-02-2012, 01:16   #330
Tom101
ford::beginner

Model: Transit Custom
Silnik: 2.2 TDI
Rocznik: 2014

Czesc chlopakiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wiec tak...turbawka wymieniona z dawcy o nazwie Peugot 407 1.6 HDI,z 2005 roku,przebieg okolo 135 tysiecznych KM.
Po rozebraniu systemu smarowania turbiny oraz filtra oleju silnikowego w moim Focusie okazalo sie ze:
filtr olejowy byl w 90% zatkany=wniosek:nikt nie wymienial oleju w silniku przez niewiadomo jaki okres(mysle ze z 40.000km,
no coz Angielska flegma i skapstwo=normalka)skutkiem czego powstal syf niewyobrazalny w postaci szlamu gestosci miodu sztucznego,skrzepow i innych gnojowisk,co spowodowalo zatkanie znanego wszem i wobec mikroskopijnego sitka w srubunku w wiadomym miejscu,czego naocznym swiadkiem po wykreceniu tegoz bylem,sama rurka doprowadzajaca nie byla zbytnio zawalona 5 minut moczenia w break cleaner i wszystko z niej wylecialo do czystosci,oszczedzajac moje 85 funtow za nowa sztuke...szczescie ze opily smieci z turbiny przykleily sie do tegoz szlamu w rurce gumowej zwrotu oleju do systemu,notabene w tej gumie nie bylo oleju,ani sladow po tym ze on tam byl..kiedys...
Reasumujac,turbo wymienione,auto smiga jak trzeba.Olej w silniku wymienilem x3.Pierwszy raz po przejechaniu(po wymianie turbawki) okolo 200km filtr olejowy wskazywal wizualnie z 60% nieprzepustowosci!!!Za drugim razem dalem czadu na pelny sandal i postawilem na jazde na wysokich obrotach.Po 500km olej juz byl jako taki,ale syf na filtrze byl widoczny.3x wymiana oleju po 1200 km.Filtr oleju nie mial szlamu ani osadow a konsystencja byla bardziej klarowna.
Wywalilem tez sitko z nowej sruby,tak wiec od samego poczatku magistrala smarujaca turbine miala i ma caly czas droznosc na max.Dochodze do wniosku ze jesli juz ktos chce zachowac orginalnosc i miec ten filterek w srubie to powinien go wymieniac razem z olejem w silniku.Ale to jest dosyc skomplikowany zabieg,trzeba odkrecic katalizator .Polecam pozbyc sie tego sitka jak najwczesniej.Niczego ono nie wnosi a moze doprowadzic do wiadomo czego.Z mojej analizy wynika ze nawet zakrzepniecie resztek oleju na nim objawi sie jego zatkaniem i szlak trafi turbawke.Nie posmarujesz nie pojedziesz,to chyba wszyscy wiedza.
Turbina cos tam gwizda ale nie jest to dzwiek bardzo slyszalny.W moim 2-gim aucie czyli vw passacie 1.9 TDI/PD 130km turbo tez jest slyszalne i auto jezdzi bez jakichkolwiek problemow z wyrazna moca..Wybieram sie Focusem do PL jak tylko minie bialosc na ulicach.Mam do przejechania ponad 3000km z zobaczymy co bedzie dalej..Jedno jest pewne Ja mowie temu sitku zdecydowanie NIE..
PS: mam teraz walnieta moja turbine dostepna bez auta i mysle intensywnie nad narzedziem do rozbiorow..Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Tom101 ; 05-02-2012 o 01:58
Tom101 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania