![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#51 | ||
ford::advanced
![]() Imię: Olek
Model: Mondeo MK5 - HB
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2015
|
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#52 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 04-02-2012
Model: ford mondeo mk3
Silnik: tddi
Rocznik: 2001
|
![]()
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem forum i mam problem z niedawno zakupionym autkiem. Moje auto to ford mondeo mk3 TDDI 115 km 2001r. Problem zaczął się od pierwszego dnia tych wysokich mrozów, kiedy było -14. Rano wsiadłam do auta, nagrzałam świece, odpalam go a tu zonk, nie odpala. Kręcił zdrowo tylko nie palił aż do rozładowania się akumulatora. Po południu odpaliłam go na kable ale troche długo to trwało zanim zapalił. Następnego dnia to samo tylko że na kable już nie odpalił. Dzisiaj odpalił na popych bo musiałam nim jakoś dojechać na garaż. Wymieniłam wszystkie 4 świece i jeździł ok wszystko super dopóki nie postał przez 5 godzin na parkingu, potem już nie odpalił. Bardzo proszę o jakieś rady i pomoc bo nie wiem co mam dalej robić :( |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Rocznik: 2000
|
![]()
1-rozumiem ze tylko 1 raz swiece podgrzewasz i odpalasz? tak powinnas robic.
2-zmieniony byl filtr paliwa? 3-jesli silnik kreci dobrze oraz masz wszystkie swiece sprawne to sa 2 wyjscia...brak kompresji..ale w to watpie oraz brak paliwa..cofa sie paliwo i pompa nie chce pociagnac. 4-w mondeo jest dodatkowa pompka zasilajaca w baku...ona musi działac!!! "Problem z odpalaniem - [ Diesel ]" (w zasadzie chodzi przedewszystkim o silniki tdci...ale niema to bardzo znaczenia) #934-zacznij od tego postu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jest pare postow do przeczytania ale jak obejrzysz filmiki to bedziesz moze wiedziałą dlaczego twoj samochodzik nie odpala Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
![]() Imię: Tomek
Model: Mk4 FL PowerShift
Silnik: 2.0 TDCi 163(138)/192 PS & 344/408 Nm by TuneFORCE ;)
Rocznik: 11.2011 prawie 2012 :P
|
![]()
Może paliwo przymarzło w przewodach. Niech postoi w garażu w ciepłym i jak nie będzie chciał odpalić to potraktuj go samostartem to wtedy pociągnie paliwo.
Ja miałem problem z Volvem S40 1.6 TDCi 06r. Przymarzło paliwo w przewodach i nie chciało ciągnąć, auto stało cały dzień w garażu i nic, filtr paliwa wymieniony w ten sam dzień. Odczepiłem przewód podający paliwo do filtra z baku, odkręciłem korek wlewu paliwa, i przedmuchałem przewód, aż w baku pojawiły się bąbelki, potem dmuchnąłem w bak, aby go odpowietrzyć, potraktowałem samostartem, i auto śmiga aż miło. Wiem, że są do dosyć stare metody i mało kto je stosuje ale są skuteczne. Tak samo miałem w Fordzie, przytkał się przewód, przedmuchanie pomogło. Od razu mówię, że nie namawiam aby stosować moje metody (które wg wielu z Was okażą się stare i nieskuteczne).
![]() |
#55 |
|
![]()
metody moze sa i skuteczne ale samostart nie nadaje sie do nowoczesnych silnikow..a szczegolnie co byloby gdybys probowal uruchamiac tym silnik z pompowtryskami vw w ktorym glowice same od siebie potrafily pekac z przeciazenia a co dopiero po samostarcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Samostart moze uszkodzic silnik i nawet jesli uszkodzenie nie pojawi sie odrazu to moze pojawic sie po wielu tysiacach km. |
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
![]() Imię: Tomek
Model: Mk4 FL PowerShift
Silnik: 2.0 TDCi 163(138)/192 PS & 344/408 Nm by TuneFORCE ;)
Rocznik: 11.2011 prawie 2012 :P
|
![]()
Raz na rok jak się trochę psiknie plakiem to nic mu nie będzie, jedyny objaw to przyjemny zapach pod maskąGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dlatego napisałem, że to są moje metody i nie nakazuje ich stosowania, każdy decyduje za siebie.
![]() |
#57 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 01-09-2010
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
|
![]()
macie moze jakis opis jak wymienic pompe paliwa ? mam dokladnie takie same objawy jak main90, mechanik podpial auto do kompa i stwierdzil ze to pompa wtryskowa, w sumie to kierowal sie tez po czesci bialym dymem z wydechu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
|
![]() Cytat:
Jesli masz bledy takie jak main90 to najpierw wymien filtr paliwa..bo w zimie mogla go parafina zawalic. Sprawdz odrazu czy pompka pompuje i jesli nie to dopiero wtedy mysl o jej wymianie. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
ford::professional
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM
Rocznik: 2001
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#60 |
|
![]()
niech najpierw sprawdzi pompe zasilajaca i filtr bo to jest podstawa...a kolega pytal sie o pompe paliwa chyba w baku a nie pompe wtryskową Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
|