![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 17-02-2010
Model: transit
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2003
|
Witam. Chciałem sprawdzić stan swojego mostu w jakimś sensownym warsztacie na dolnym śląsku. Na necie nie mogę za bardzo znaleźć. Możecie coś polecić?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999
|
Nie bardzo opłaca się cokolwiek robić przy moście jak wyje to wymiana wsadu ( typ Timken) lub całego. Nie znam zawodnika który umiał by ustawić luzy międzyzębne. A chocby umiał to ekonomicznie nieopłacalne. Przerabiałem temat. Mój wył i po wyjęciu wsadu dopiero się okazało w jakim tragicznym stanie są zęby i łożyska. Wymiana wsadu trwała pół dnia i jest ok. Napisz więcej co się dzieje może będziemy mogli Ci pomóc i wtedy doradzić.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Coś szumi ( o ile to nie jest skrzynia ale raczej nie ) no i na ciepłym silnika lubi sobie zaterkotać. a na pewno nie jest to wał i nic związanego z wałem bo niedawno byłem w specjalistycznym zakładzie od wałów. Nie ma jeszcze jakiejś tragedii ale nie chciałbym stanąć gdzieś w szczerym polu a ponieważ nie znam sie zupełnie na mechanice wolałbym zawczasu sprawdzić, zaplacić i czuć się pewniej. A w takim razie gdzie kupić wsad i gdzie to zrobić? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
|
Cytat:
Cytat:
Most sześcioszpilkowy, tzw wzmocniony (typu Salisbury) jest inaczej zbudowany, główki nie da się wymienić, wszystko ustawiasz w moście. Jeżeli coś szumi rzeczywiście w moście, to jest to prawdopodobnie łożysko, zęby nie szumią - przekładnia raczej wyje... Łożysko można wymienić w dobrym zakładzie.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 06-03-2012 o 18:16 |
||
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Miałem te objawy zanim pojechałem do warsztatu od wałów, tam wywazyli mi wał zmienili podporę i powiedzieli że wszystko jest w porzadku natomiast "dolegliwości" nie ustąpiły. Jesli miałbym jakoś sprecyzować to odpoiwednim słowem jest "SZUMI" na pewno nie wyje i nie buczy. no i pytałem kiedys o ten objaw na forum ( zresztą po to pojechałem do zakładu od wałów ) jak jest rozgrzany silnik to przy ruszaniu jest takie mocne "trtttrtt" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. sorry ale na prawede nie wiem jak to opisac, nie jest to także sprzęgło i dobiega własnie z tyłu. Czy wymiane łozyska może zrobić mechanik "ogolny" czy raczej specjalista? P.S szumi głównie podczas zmiany biegów.
Ostatnio edytowane przez tomcioo ; 06-03-2012 o 18:32 |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
|
Cytat:
Nie wiem skąd jesteś, ja mogę polecić jeden warsztat w Radomiu i jeden w Warszawie. Specjalizują w się w Transitach i wiedzą o nich wszystko. Co do wału - "mój" specjalistyczny zakład od wałów podnosi tył w górę i jedziesz "na sucho", a człowiek słucha pod spodem i od razu mówi co hałasuje. Wyważają wał też na samochodzie podczas jazdy "na sucho".
|
|
|
|
#7 |
|
|
Właśnie mieszkam pod Wrocławiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i nie mam pojęcia gdzie mógłbym uderzyć żeby ktoś sie znał i wydał fachową diagnozę. do Warszawy mam 420km a do Radomia 380km więc raczej lipa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999
|
A czy to nie będzie od sprzęgła jak zapalisz auto to wciśnij sprzęgło i słuchaj puść i słuchaj.
sprawdź też wszystkie mocowania tłumika i rury od kolektora wydechowego. Mam nadzieje że olej w moście i skrzyni jestGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy podczas jazdy przy przyspieszaniu lub przy puszczaniu gazu zmienia się lub występuje hałas? Podczas zmiany biegów wciskasz sprzegło i szumi zrób to samo na postoju z zapalonym silnikiem to wykluczysz wał podporę i mostGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 28-03-2011
Silnik: 2.4 140KM | 2.2 155 KM
Rocznik: 2011 | 2015
|
ja gnałem do Radomia 300 km po most i powiem nie żałuję ! mój most przed zgonem szumiał tak , że po 10 km głowy mało nie rozsadzało ... wjedź na kanał , zostaw na biegu i sprawdź czy duży masz luz jak jest na "milimetr" to ok , jak na "centymetr" to nie ruszaj w trasę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Dzieki za wszelkie rady! będe przy aucie w czwartek to zrobię te wszystkie testy o których piszecie. Opiszę co i jak bo szczerze mówiąc nigdy na to nie zwracałem uwagi. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|