Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-03-2012, 12:37   #1
tomcioo
ford::beginner

Model: transit
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2003
Domyślnie Gdzie sprawdzic-naprawić tylny most na dolnym śląsku

Witam. Chciałem sprawdzić stan swojego mostu w jakimś sensownym warsztacie na dolnym śląsku. Na necie nie mogę za bardzo znaleźć. Możecie coś polecić?

tomcioo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2012, 16:09   #2
AKIM
ford::advanced

Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999
Domyślnie Odp: Gdzie sprawdzic-naprawić tylny most na dolnym śląsku

Nie bardzo opłaca się cokolwiek robić przy moście jak wyje to wymiana wsadu ( typ Timken) lub całego. Nie znam zawodnika który umiał by ustawić luzy międzyzębne. A chocby umiał to ekonomicznie nieopłacalne. Przerabiałem temat. Mój wył i po wyjęciu wsadu dopiero się okazało w jakim tragicznym stanie są zęby i łożyska. Wymiana wsadu trwała pół dnia i jest ok. Napisz więcej co się dzieje może będziemy mogli Ci pomóc i wtedy doradzić.
AKIM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2012, 17:59   #3
tomcioo

Coś szumi ( o ile to nie jest skrzynia ale raczej nie ) no i na ciepłym silnika lubi sobie zaterkotać. a na pewno nie jest to wał i nic związanego z wałem bo niedawno byłem w specjalistycznym zakładzie od wałów. Nie ma jeszcze jakiejś tragedii ale nie chciałbym stanąć gdzieś w szczerym polu a ponieważ nie znam sie zupełnie na mechanice wolałbym zawczasu sprawdzić, zaplacić i czuć się pewniej. A w takim razie gdzie kupić wsad i gdzie to zrobić? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-03-2012, 18:05   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI

Cytat:
Napisał tomcioo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bo niedawno byłem w specjalistycznym zakładzie od wałów.
Jak dawno? Łożysko podpory wału zaczyna szumieć z dnia na dzień. Szum z pod spodu Transita to najczęściej łożysko podpory...
Cytat:
Napisał tomcioo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A w takim razie gdzie kupić wsad i gdzie to zrobić?
Tzw główkę (inaczej wsad) wymienia się łatwo w moście typu Timken (pięcioszpilkowe piasty). Ale rzadko kiedy ktoś sprzedaje samą główkę, najczęściej cały most. I cały czas jest problem przełożenia (tzn stosunku zębów między kołami) , są cztery różne. I nigdy nie wiesz, czy nie kupujesz... gorszego od tego który masz.

Most sześcioszpilkowy, tzw wzmocniony (typu Salisbury) jest inaczej zbudowany, główki nie da się wymienić, wszystko ustawiasz w moście.

Jeżeli coś szumi rzeczywiście w moście, to jest to prawdopodobnie łożysko, zęby nie szumią - przekładnia raczej wyje... Łożysko można wymienić w dobrym zakładzie.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 06-03-2012 o 18:16
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2012, 18:19   #5
tomcioo

Miałem te objawy zanim pojechałem do warsztatu od wałów, tam wywazyli mi wał zmienili podporę i powiedzieli że wszystko jest w porzadku natomiast "dolegliwości" nie ustąpiły. Jesli miałbym jakoś sprecyzować to odpoiwednim słowem jest "SZUMI" na pewno nie wyje i nie buczy. no i pytałem kiedys o ten objaw na forum ( zresztą po to pojechałem do zakładu od wałów ) jak jest rozgrzany silnik to przy ruszaniu jest takie mocne "trtttrtt" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. sorry ale na prawede nie wiem jak to opisac, nie jest to także sprzęgło i dobiega własnie z tyłu. Czy wymiane łozyska może zrobić mechanik "ogolny" czy raczej specjalista? P.S szumi głównie podczas zmiany biegów.

Ostatnio edytowane przez tomcioo ; 06-03-2012 o 18:32
Stary 06-03-2012, 18:42   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI

Cytat:
Czy wymiane łozyska może zrobić mechanik "ogolny" czy raczej specjalista? P.S szumi głównie podczas zmiany biegów.
To musi być doświadczony mechanik znający te mosty i który ma odpowiednie narzędzia.
Nie wiem skąd jesteś, ja mogę polecić jeden warsztat w Radomiu i jeden w Warszawie. Specjalizują w się w Transitach i wiedzą o nich wszystko.
Co do wału - "mój" specjalistyczny zakład od wałów podnosi tył w górę i jedziesz "na sucho", a człowiek słucha pod spodem i od razu mówi co hałasuje. Wyważają wał też na samochodzie podczas jazdy "na sucho".
Stary 06-03-2012, 19:33   #7
tomcioo

Właśnie mieszkam pod Wrocławiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i nie mam pojęcia gdzie mógłbym uderzyć żeby ktoś sie znał i wydał fachową diagnozę. do Warszawy mam 420km a do Radomia 380km więc raczej lipa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-03-2012, 20:27   #8
AKIM
ford::advanced

Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999

A czy to nie będzie od sprzęgła jak zapalisz auto to wciśnij sprzęgło i słuchaj puść i słuchaj.
sprawdź też wszystkie mocowania tłumika i rury od kolektora wydechowego. Mam nadzieje że olej w moście i skrzyni jestGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy podczas jazdy przy przyspieszaniu lub przy puszczaniu gazu zmienia się lub występuje hałas? Podczas zmiany biegów wciskasz sprzegło i szumi zrób to samo na postoju z zapalonym silnikiem to wykluczysz wał podporę i mostGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
AKIM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2012, 21:34   #9
bakukamil
ford::average

Silnik: 2.4 140KM | 2.2 155 KM
Rocznik: 2011 | 2015

ja gnałem do Radomia 300 km po most i powiem nie żałuję ! mój most przed zgonem szumiał tak , że po 10 km głowy mało nie rozsadzało ... wjedź na kanał , zostaw na biegu i sprawdź czy duży masz luz jak jest na "milimetr" to ok , jak na "centymetr" to nie ruszaj w trasę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bakukamil jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2012, 21:39   #10
tomcioo

Dzieki za wszelkie rady! będe przy aucie w czwartek to zrobię te wszystkie testy o których piszecie. Opiszę co i jak bo szczerze mówiąc nigdy na to nie zwracałem uwagi. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania