![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 27-03-2012
Model: mondeo st tdci
Silnik: 2.2 tdci
Rocznik: 2004
|
witam mam problem z moim 2.2 tdci mianowicie jest jakis slaby brakuje mu mocy silnik pracuje rowno i dobrze diagnostyka komputerowa pokazuje wszystko ok a jednak nieuzyskuje pelnej mocy jedzie mniejwiecej jak 115koni a nie 155 ktore powinny byc prosze o porady dzieki
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomek
Model: S-Max
Silnik: TDCI
Rocznik: 2020
|
Cytat:
przyczyn może być kilka. np. przytkane filtry (paliwa, powietrza, PDF..) lub np. "zaklejony" kolektor ssący, czy zacierający się układ zmiany geometrii turbiny.. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 27-03-2012
Model: mondeo st tdci
Silnik: 2.2 tdci
Rocznik: 2004
|
to moze zaczne od przebiegu 220 tys dwumas wtryski i sprzeglo wymienione niedawno, zuzycie paliwa w normie cykl mieszany od 8,2 do 9,4 chyba w normie, jest oslabiony w calym zakresie obrotow (przyspieszenie do setki 11,4s a powinno byc niecale 9s dane producenta 8.7) dodatkowo na 5 biegu podczas przyspieszania przy ok.2000 obr. traci moc na sekunde jakbys zgasil i zapalil swiatlo, przy dokladnych pomiarach okazalo sie ze dzieje sie tak na kazdym biegu, dodatkowa ciekawostka jest to ze na 4 biegu najlepiej przyspiesza w zakresie 1500 do 2000 obr. odczuwalne tylko na 4-ce chodzi mi o to ze prawie nieczuc kopniecia turbo
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomek
Model: S-Max
Silnik: TDCI
Rocznik: 2020
|
11,4 do setki. nie jest źle - jak na 115 kucyków Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a poważnie to: ja stawiam właśnie na turbo. To, że nie czuć kopnięcia jak zaczyna ładować, to w zasadzie norma. te silinki naprawdę płynnie podnoszą moc (bez turbodziury) już od 1700 obr. do 3500/3700. Fakt, że u Ciebie, przy 2000 się zatyka, wskazuje na właśnie na turbosprężarkę. Sprawdź ciśnienie ładowania turbiny.
|
|
|
|