Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-04-2012, 14:54   #321
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie

...hehe, jvc i wyważanie kół...przecież to jego zawód Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM
Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW
heko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-04-2012, 09:10   #322
pawpor
ford::advanced

Model: Alfa 159 SW
Silnik: 2.4 JTDm
Rocznik: 2006

Cytat:
Napisał robert LC Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na podstawie waszych doświadczeń myślę że najlepiej wymienić tarcze na originale ford owskie za 400zł ale pod żadnym pozorem klocki motokraft?
Myślę że one są przyczyną całej sprawy
zostaje ryzyko przetoczenia za 60zł czy to nie będzie w błoto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A mierzyłeś bicie piast przy wymianie?
pawpor jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-04-2012, 12:19   #323
keisim
ford::professional

Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał robert LC Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na podstawie waszych doświadczeń myślę że najlepiej wymienić tarcze na originale ford owskie za 400zł ale pod żadnym pozorem klocki motokraft?
Myślę że one są przyczyną całej sprawy
zostaje ryzyko przetoczenia za 60zł czy to nie będzie w błoto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chciałbym, żeby to klocki Motorcraft były przyczyną "bicia hamulców"... Niestety nie jest tak różowo. Zakładałem juz różne klocki (Ford, EBC green, EBC red, ATE) i tarcze (Ford, ATE) oprócz Motorcraftów... Aż w końcu, w połowie października 2011 założyłem na przód hamulce z S-MAX 2.5 - większa tarcza 316mm, duuużo większy zacisk i klocki ATE. Pomijając fakt, że pierwotnie chciałem założyć klocki Ferodo (i niedługo to zrobię) to teoretycznie cały zestaw powinien spisywać się bez zarzutu. Niestety od niedawna znowu zaczeło się bicie - mniejsze na zimno, większe na ciepło. Dużo faktów sugeruje, że problem bicia może być powodowany nie przez same klocki/tarcze lecz przez elementy zawieszenia/ukł. napędowego... a ewentualne skrzywiene tarcz jest tylko pochodną innych problemów. Al jak na razie to tylko domysły.

Aktualnie moje autko stoi w PZ Service i czeka na wymianę prawego łóżyska półosi wraz z podporą i obejmą - elementy były w fatalnym stanie. Jestem ciekaw czy wymiana nie przyniesie przypadkiem poprawy w kwestii bicia (?)... jutro się przekonam.

Jeżeli to nic nie da, to prawdopodobnie skuszę się na przetoczenie tarcz (i przy okazji założenie klocków Ferodo). Tuż przed wymianą hamulców na S-MAXowskie przetoczyłem wszystkie 4 tarcze i byłem zaskoczony efektami. Poprawa była natychmiastowa, bicie zniknęło całkowicie.
Stary 05-04-2012, 23:10   #324
tdl
ford::average

Imię: Tomek
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2,0 tdci 171km/426Nm by V-tech
Rocznik: 2010

Ja mam nastepujacy problem wymienilem kola z 16 cali na 17 cali letnie 235/45 R17 i przy hamowaniu mam bicie a na koleinach lubi obracac kierownica ale to winna pewno tego ze mam tak szerokie kapcie bo na gladkiej jezdni nie ma problemu tylko co z tym biciem kierownicy przy hamowaniu podpowie ktos ?
tdl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2012, 00:15   #325
Kubson79
ford::beginner

Model: Mondeo Tit S
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 2008

Miałem podobne problemy z biciem na kierownicy, wymieniałem tarcze i klocki na nowe, przetaczałem tarcze, ale i tak po jakimś czasie problem stopniowo się pojawiał. W końcu w serwisie doszukali się przyczyny moich problemów, okazało się że miałem lekko zwichrowaną piastę. Po wymianie piasty na nową zapomniałem o biciu kierownicy przy hamowaniu. Nikt nie podejrzewał piasty bo auto nie było bite, ale jak widać warto to sprawdzić w serwisie, mają do tego specjalne narzędzia pomiarowe. Oczywiście oprócz piasty wymieniłem przednie hamulce na dobre zamienniki. Jestem pewien na 100% że taka krzywa piasta po pewnym czasie wypaczy nawet najlepsza tarczę.
Ile to ja się nasłuchałem że za ostro hamuje, muszę pamiętać żeby nie wjeżdżać w kałuże z rozgrzanymi hamulcami itd...sprawa ta dotyczyła mojego poprzedniego mondka z 2004r.
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez Kubson79 ; 06-04-2012 o 00:22
Kubson79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2012, 20:00   #326
tdl
ford::average

Imię: Tomek
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2,0 tdci 171km/426Nm by V-tech
Rocznik: 2010

Ja juz rozwiazalm dzis problem z kumplem na waresztacie otoz u mnie bicie kierownicy przy hamowaniu bylo spowodowanetym iz mialem zalozone oreginalne felgi forda 16cali i zalozylem aez 17 cali i rozchodzilo sie o podkladki ktore sa na dwoch szpilkach tylko na przednich tarczach po zdjeciu tych podkladek i przykreceniu kluczem dynamometrycznym problem znikl. Wczoraj wypatzylem to na jakiejs stronce. Polecam to sprawdzac jezeli ktos ma nie fordowskie felgi.
tdl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2012, 22:52   #327
robert LC
ford::advanced

Imię: Robert
Model: MK4 Titanium -->Fusion Titanium
Silnik: 140KM -->240KM
Rocznik: 2008 -->2014

Cytat:
Napisał pawpor Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A mierzyłeś bicie piast przy wymianie?
Po świętach wymieniam koła na letnie z 16 na 18. jak problem się nasili to pewnie będzie trzeba sprawdzić piastę i chyba ostatecznie wymiana tarczy?
robert LC jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2012, 08:38   #328
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Cytat:
rozchodzilo sie o podkladki ktore sa na dwoch szpilkach tylko na przednich tarczach po zdjeciu tych podkladek i przykreceniu kluczem dynamometrycznym problem znikl
O tym u nas też było, sam nawet się z tym męczyłem jakiś czas...

Cytat:
Napisał Kubson79 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W końcu w serwisie doszukali się przyczyny moich problemów, okazało się że miałem lekko zwichrowaną piastę.
U mnie piasty sprawdzali w serwisie i bicia nie było...

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2012, 16:22   #329
keisim
ford::professional

Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał keisim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Aktualnie moje autko stoi w PZ Service i czeka na wymianę prawego łożyska półosi wraz z podporą i obejmą - elementy były w fatalnym stanie. Jestem ciekaw czy wymiana nie przyniesie przypadkiem poprawy w kwestii bicia (?)... jutro się przekonam.

Jeżeli to nic nie da, to prawdopodobnie skuszę się na przetoczenie tarcz (i przy okazji założenie klocków Ferodo). Tuż przed wymianą hamulców na S-MAXowskie przetoczyłem wszystkie 4 tarcze i byłem zaskoczony efektami. Poprawa była natychmiastowa, bicie zniknęło całkowicie.
Wymiana łożyska prawej półosi nie przyniosła prawdopodobnie poprawy w kwestii bicia hamulców ale wyeliminowała huczenie z napędu, które było głównym powodem wizyty w serwisie.

Przednie tarcze zostały przetoczone a klocki sfazowane w sposób, który powinien poprawić skuteczność/stabilność zestawu przy wyższych temperaturach (mam nadzieję, że nie przekręciłem za bardzo słów szefa PZ - Pana Pawła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). Jest poprawa, bicie jest zauważalnie mniejsze ale nadal występuje. Cały czas mam wrażenie, że przyczyna leży w luzach na piastach/łożyskach i/lub maglownicy i/lub elementach gumowych zawieszenia... mam nadzieję, że czas pokaże co jest przyczyną. Temat nadal otwarty.

Dzisiaj przyszła paczka z klockami Ferodo DS Performance na przód i Ferodo Premier na tył. Tył wymieniam jak padnie, z przodem na razie czekam na rozwiązanie problemu z biciem...

Ostatnio edytowane przez keisim ; 10-04-2012 o 16:26
keisim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2012, 15:35   #330
shg
ford::beginner

Model: MK4 2.0 Titanium
Silnik: 2.0 TDCi 140KM
Rocznik: 2008

Witam
Czy czujnki pokażą mi że klocki z tyłu są do wymiany
Niestety po wymianie opon z zimowych na letnie zauważyłem zacznie zużycie tylnych klocków, prawie ich nie ma, ale nie wiem czy je juz wymieniac czy poczekać
shg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
bicie tarcz , drgania kierownicy , hamowanie , hamulce , mondeo mk4 , tarcze

Zasady postowania