Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-04-2012, 13:58   #791
januszmal
ford::beginner

Model: s-max
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Cytat:
Napisał wojtas2221 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
januszmal jestem w trakcie instalacji BT/VC, mam moduł z USB, wszystko mam rozbebeszone ( zdemontowany schowek) i póki co tak jeżdżę bo nie mam czasu tego do kupy poskładać ale jak byś chciał to możesz do mnie podjechać bo moduł też mam na wierzchu, możemy podłączyć u ciebie i wtedy sobie sprawdzisz jak ci działa.

Kwestia czy będzie ci się chciało dymać do Bytomia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam
Hej, dzięki za informację, bardzo chętnie bym skorzystał, jednak 190 km to trochę za daleko dla mnie (samo paliwo to 150 zł). Na Sląsk jeżdżę dość rzadko, więc odpada możliwość załapania jakiejś okazji. Może się uda znaleść kogoś bliżej Wrocławia.

januszmal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2012, 15:22   #792
blazeyzem
ford::average

Imię: Błażej
Model: Mondeo MK V Titanium White Platinium
Silnik: 2.0 EB 240hp -> 260hp AT + SYNC2 -> SYNC3
Rocznik: 2015

Skontaktuj się ze mną, na prv najlepiej. Jestem z Wrocka (Krzyki), właśnie skończyłem moją instalację, sam bluetooth to raptem 6 śrub. Rozkręcę i pomogę
blazeyzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2012, 15:48   #793
Decybelq

Imię: Grzes
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI 115KM
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie potrzeba prawdziwej wersji ELMa - wystarczy zwykły elm327 na usb z allegro za 50zł i jeden z rosyjskich programów i można programować w ff2 różne moduły - poczytaj od drugiej strony ten wątek: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Czytałem ten wątek i widzę ze za pomocą programów:
ELM-FF2
ELMConfig
ELMEXPLORER
oraz modułu do samochodu (najlepiej ten)elm327 1.4b ver. płyty 3.1 z allegro można trochę zdziałać.
(wiadome; to nie ids ale eml zaczyna być tańszą alternatywą na niektóre problemy)

Mam pytanie czy za pomocą programów wyżej wymienionych można coś ustawiać z radiem i bluetooth bo w jednym z programów - ELMConfig
jest opcja SRM (moduł sterowania głosem) a w innych nie widziałem.
Ale w programie ELM-FF2 jest coś takiego rds/telefon - może Rosjanie nazwali ten moduł inaczej w swoich programach - po rosyjsku.
A może by dało się wpisać vin w moduł, synchronizować radio z modułem bt.

Mam radio z 2007 roku sony 1cd i moduł bt z 2008 roku. radio nie wyświetla pinu zwrotnego podczas łączenia tel. i nie słychać komend głosowych
może da się coś naprawić tymi rosyjskimi programami.
Tak aby to działało
Decybelq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2012, 16:11   #794
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Decybelq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czytałem ten wątek i widzę ze za pomocą ten moduł inaczej w swoich programach - po rosyjsku.
A może by dało się wpisać vin w moduł, synchronizować radio z modułem bt.

Mam radio z 2007 roku sony 1cd i moduł bt z 2008 roku. radio nie wyświetla pinu zwrotnego podczas łączenia tel. i nie słychać komend głosowych
może da się coś naprawić tymi rosyjskimi programami.
Tak aby to działało
Problem z brakiem wyświetlania PINu zwrotnego jest w wielu miejscach sygnalizowany jako problem zbyt starego oprogramowania radia. Trzeba poszukać nowego firmware i zainstalować w radiu.

Co do wymienionych programów - żaden nie robi nic mądrego z SRM (poza nie sprawdzoną opcją odczytania kodów DTC). Zresztą SRM nie ma w sobie zapisanego VIN (IDS nie wspomina o konieczności dopisania VIN do SRM) i nie na tym polega dokonfigurowanie BT/VC do samochodu. Choć moim zdaniem trzeba wykonać dla dołożonego modułu BT/VC opcję IDS "instalacja modułu programowalnego".
Wymienione opcje rosyjskich programów pozwalają np. na zegarach mieć wyświetloną nazwę stacji oraz komunikat o trybie VC ("Sterowanie głosowe - podaj komendę...").

BTW:
Jestem z Katowic i jak widać mam IDSa i ELMa 1.4b...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 10-04-2012 o 16:14
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2012, 17:02   #795
Decybelq

Imię: Grzes
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI 115KM
Rocznik: 2011

Cytat:
Problem z brakiem wyświetlania PINu zwrotnego jest w wielu miejscach sygnalizowany jako problem zbyt starego oprogramowania radia. Trzeba poszukać nowego firmware i zainstalować w radiu.
Skąd wziąć to firmware do radia i czym przeprogramować - IDSem ?
Cytat:
Zresztą SRM nie ma w sobie zapisanego VIN
chodziło mi o radio
Decybelq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2012, 19:06   #796
tedi_k
FCP member

Nie znam Sonyego (miałem go tylko 2 dni), ale zwykle radia przeprogramowuje się z CD - tak jest w przypadku mojej nawigacji Travelpilot FX. Fora zagraniczne (np. angielskie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ) powinny pozwolić coś znaleźć. Trzeba cierpliwie pytać dr Googla... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Radio - podobnie jak BT/VC - powinno być instalowane IDSem jako moduł programowalny. IDS nie pozwala moim zdaniem (nie znalazłem takiej funkcji) reprogramować (instalować nowych wersji firmware) dla modułów ACM (radio-navi) ani SRM (BT/VC). Możliwe jest jedynie "instalowanie modułu programowalnego".

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 10-04-2012 o 19:09
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2012, 19:21   #797
blazeyzem

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie znam Sonyego (miałem go tylko 2 dni), ale zwykle radia przeprogramowuje się z CD - tak jest w przypadku mojej nawigacji Travelpilot FX. Fora zagraniczne (np. angielskie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ) powinny pozwolić coś znaleźć. Trzeba cierpliwie pytać dr Googla... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Radio - podobnie jak BT/VC - powinno być instalowane IDSem jako moduł programowalny. IDS nie pozwala moim zdaniem (nie znalazłem takiej funkcji) reprogramować (instalować nowych wersji firmware) dla modułów ACM (radio-navi) ani SRM (BT/VC). Możliwe jest jedynie "instalowanie modułu programowalnego".
Travel Pilot FX - jaki jest ostatni ServicePack, albo aktualna wersja firmware. Ja mam 0239_080207. Doszukałem się tylko Sp4 i to jest chyba ta właśnie wersja, sam TP FX strasznie mi się wiesza i szukam upgrade, może coś pomoże...
Stary 10-04-2012, 21:25   #798
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał blazeyzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Travel Pilot FX - jaki jest ostatni ServicePack, albo aktualna wersja firmware. Ja mam 0239_080207. Doszukałem się tylko Sp4 i to jest chyba ta właśnie wersja, sam TP FX strasznie mi się wiesza i szukam upgrade, może coś pomoże...
To jest zdecydowanie stary soft. SP4 do FXa to SW_MAIN 0828_090731. Radzę znaleźć mojego chomika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie powinno być trudno - zwykle nicka mam stałego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 10-04-2012, 22:22   #799
blazeyzem

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To jest zdecydowanie stary soft. SP4 do FXa to SW_MAIN 0828_090731. Radzę znaleźć mojego chomika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie powinno być trudno - zwykle nicka mam stałego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki już ściągnąłem, ale mam wrażenie, że już to raz miałem i mi nie działało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

NAV+SAT i tylko mam service menu, pliki i foldery na CD są i to zagadka. Z tą wersją jeszcze nie próbowałem, może się uda - dam znać.

PS Tobie się udało z tej płyty upgrade? W najgorszym wypadku zaparkuję na chwilę w ASO, obiecali wgrać przez komputer.
Stary 12-04-2012, 13:56   #800
atomic
ford::beginner

Imię: Jacek
Model: FORD MONDEO MK5 VIGNALE
Silnik: 2.0 TDCI

Niestety w kontekście MBX01-1746768 ASO jest bezradne pasuje tylko do SONY więc muszę wymontować. W związku z tym ponawiam pytanie które się już pojawiło a nie udało mi się znaleźć wyczerpującej odpowiedzi.
Dokładnie co i gdzie potrzebuję:
- kupić,
- zrobić (np.upgrade oprogramowania),
- do kogoś się zgłosić
- komu zapłacić ect ;-)
aby uzyskać taki efekt [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] bo ASO twierdzi, że do mojego VIN w komputerze nic nie wyskakuje
Posiadm:
-MONDEO MK4 przed !!! 08.2008
-Blaupunkt TravelPilot NX
-Działający Moduł BT\VC zakładam że 7M...

Jeśli zakupiony modół bedzie w wesji niemieckiej to z poziomu nawigacji można zmienić język na Angielski ???

PS. Jestem z okolic Wrocławia.
Bardzo prosze o pomoc bo z tematem bujam się już kilka tygodni.
atomic jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio

Zasady postowania