Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-04-2012, 11:09   #481
bundy-er
ford::average

Model: Focus II Kombi
Silnik: 1.6 tdci 90 KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Padła już druga turbosprężarka. Co jest nie tak ?

Sorki nawet nie zauważyłem, poprostu kumpel tam regenerował i mówił, że ok ale też tak myślałem

bundy-er jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2012, 15:47   #482
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

jak pojezdzi 2-3 lata to nech dopiero powie czy jest ok i jak ja troszke pomeczy bo sprezarki po regeneracji rzadko tyle wytrzymująGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-04-2012, 14:27   #483
bundy-er

Domyślnie

Sorki bo nawet nie zauważyłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak sprawdzić DPF??

Czy jest w miarę czy do wymiany?

Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 26-06-2012 o 11:12 Powód: Nie piszemy dwóch postów pod rząd. Proszę stosować EDYCJĘ.
Stary 20-04-2012, 19:01   #484
mjprzem

chyba tylko rozciac i okiem sprawdzic ile w nim popiolu i jak bardzo pozatykany.
ale to duzo zalezy od przebiegu.
Stary 22-04-2012, 12:12   #485
bundy-er

Mam około 170 tyś.km i to jest oryginalny przebieg.
Stary 23-04-2012, 00:57   #486
Poplar78
ford::amateur

Model: Focus C-Max
Silnik: 1.6TDCi

Witam Wszystkich.
Problem jak w temacie - turbinka. Focus C-Max 1.6 TDCi (bez DPF) rocznik 2005, 186kkm
Jestem na etapie poszukiwania mechanika który zajmie się problemem. W ASO stwierdzono że:
1 wstawianie turbiny po regeneracji nie ma sensu (bo to loteria z prawie pewnym niepowodzeniem)
2 wstawienie nowej turbiny bez dokonania innych czynności to wyrzucenie kasy w błoto bo turbina (nowa - ok 3tys zł) w szybkim czasie znów padnie. A to dlatego, że wymiana turbiny nie likwiduje przyczyny jej padnięcia.
Pod pojęciem inne czynności miano na myśli:
a) płukanie silnika i czyszczenie miski olejowej (2x)
b) wymiana pompy oleju (ok 1tys zł) oraz ssaka
c) wymiana przewodów olejowych
Koszt: około 5,5tys zł
I teraz najważniejsza część oraz pytanie które kieruję do Was
Pan w ASO stwierdził, że słabym punktem układu doładowania w tym silniku jest smarowanie a konkretnie pompa oleju. Bo zatykanie przewodów i sitek to ... nie do końca to. Wydajność pompy nie jest tak do końca OK.
Z podobnymi opiniami też już gdzieś się spotkałem. Czy ktoś możne to potwierdzić? Czy faktycznie pompa oleju jest w tym modelu nietrafiona? A jeżeli tak to czy można dobrać inną o lepszej wydajności?
Jeżeli ktoś ma informacje na ten temat proszę o podzielenie się nimi na forum.
Poplar78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-04-2012, 09:10   #487
mjprzem

bundy-er -jesli niebyl zmieniany dpf to juz go mozesz wyrzucic z tym przebiegiem.

Poplar78-po 1 dlaczego padlo turbo? co sie stalo? jechales i nagle zadymilo i stracilo moc?
Jesli chodzi o silnik 1,6tdci to mysle ze z nimi jest troszke inny problem.

Przedewszystkim nikt nie zwraca uwagi na to ze to sa bardzo ekologiczne silniki. Wszyscy w kółko pisza tylko o turbinach i bledach z ukladem smarowania ale moze spojrzec na sprawe nieco inaczej.
DPF+KAT+EGR
Filtry dpf i kat sie zapychaja -procedura przepalania sie czesto powtarza i rozrzedza olej.
Procedura przepalania sama w sobie obciaza znacznie silnik-bo zmusza go do pracy pod wiekszym obciazeniem poprzez dlawienie go.
EGR- jest bardzo dokladnie zaprojektowany-tak dokladnie aby recyrkulował jak najwieksza ilosc spalin w momentach kiedy moze to zrobic. EGR-oprocz tego ze strasznie zasyfia-zanieczyszcza silnik dodatkowo tak samo zwieksza obciazenie silnika-bo jest tak samo zmieniany obieg z doplywem powietrza w zaleznosci od obciazenia silnika.

Zauwazcie ze srednio silniki 1,6 mają spalanie wieksze od starego 1,8tddi.
Dlaczego silnik 1,6 na Common railu ma wieksze spalanie?-ze wzgldu na jego obciazenie.

Wieksze obciazenie silnika 1,6 wymusza na turbinie koniecznosc wiekszej pracy i obciazenia nawet podczas spokojnej jazdy.
Moim zdaniem jesli chcemy pozbyc sie przyczyn padania turbiny w 1,6 to nalezy pozbyc sie dpf z katalizatorem oraz egr. Wowczas silnik bedzie mogl pracowac bez dodatkowego obciazenia na czystym powietrzu.
Stary 23-04-2012, 10:00   #488
mrozpa

Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 PB
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał Poplar78 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam Wszystkich.
Problem jak w temacie - turbinka. Focus C-Max 1.6 TDCi (bez DPF) rocznik 2005, 186kkm
Jestem na etapie poszukiwania mechanika który zajmie się problemem. W ASO stwierdzono że:
1 wstawianie turbiny po regeneracji nie ma sensu (bo to loteria z prawie pewnym niepowodzeniem)
2 wstawienie nowej turbiny bez dokonania innych czynności to wyrzucenie kasy w błoto bo turbina (nowa - ok 3tys zł) w szybkim czasie znów padnie. A to dlatego, że wymiana turbiny nie likwiduje przyczyny jej padnięcia.
Pod pojęciem inne czynności miano na myśli:
a) płukanie silnika i czyszczenie miski olejowej (2x)
b) wymiana pompy oleju (ok 1tys zł) oraz ssaka
c) wymiana przewodów olejowych
Koszt: około 5,5tys zł
I teraz najważniejsza część oraz pytanie które kieruję do Was
Pan w ASO stwierdził, że słabym punktem układu doładowania w tym silniku jest smarowanie a konkretnie pompa oleju. Bo zatykanie przewodów i sitek to ... nie do końca to. Wydajność pompy nie jest tak do końca OK.
Z podobnymi opiniami też już gdzieś się spotkałem. Czy ktoś możne to potwierdzić? Czy faktycznie pompa oleju jest w tym modelu nietrafiona? A jeżeli tak to czy można dobrać inną o lepszej wydajności?
Jeżeli ktoś ma informacje na ten temat proszę o podzielenie się nimi na forum.
Jestem żywym przykładem, że po padnięciu dwóch "turbin" autko może nadal żyć (nawet z wirusem od niedawna). Poczytaj [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Podstawa to dobry fachowiec i na 100% nie ASO

POWODZENIA i głowa do góry

Ostatnio edytowane przez mrozpa ; 23-04-2012 o 10:34
mrozpa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-04-2012, 22:01   #489
Poplar78
ford::amateur

Model: Focus C-Max
Silnik: 1.6TDCi

Dlaczego padło turbo ... tak naprawdę to nie wiem. DPFa nie mam na 100%, w jakim stanie jest EGR jeszcze nie wiem. Autko ma już przejechane prawie 190kkm, z czego ja zrobiłem raptem 7,5tys (to się nazywa szczęście!). Może to "spadek" po poprzednim właścicielu? Może po prostu nadszedł czas turbiny?
Nie było żadnego dymienia, spadku mocy, kilka razy przy rozruchu (jak było poniżej 0st) pojawił się na krótko siwy dymek, ale niewiele i na kilka sekund.
Że jest coś nie tak zacząłem podejrzewać gdy przy obciążeniu silnika pojawiał się taki dziwny "wizgot", jak świst turbo ale bardziej metaliczny. Znajomy mechanik po "namacalnym" sprawdzeniu stwierdził że ośka w turbinie lata. Tyle że on się naprawy nie podejmuje (przynajmniej uczciwie podszedł do sprawy)
ASO traktuję jako ostateczność, na razie czekam na info od poleconego mechanika (pierwsze wrażenie bardzo pozytywne ... zobaczę co z tego wyniknie)

Na pewno będę dzielił się spostrzeżeniami z przebiegu "akcji ratunkowej" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poplar78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-04-2012, 09:16   #490
bundy-er

Domyślnie

Opisze ktoś płukanie silnika przed wymianą turbiny? Dzięki mjprzem za info o dpfie a jak sprawdzić jeszcze EGR? Czy dobrze rozumiem, że pukanie ma być bez turbiny?? Sorki może za głupie pytanie ale akurat tego jeszcze nie robiłem.

A mógłby mi ktoś sprawdzić numer Vin co z tym DPFem? Bo już nie wiem WF0WXXGCDW5U73033.

Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 26-06-2012 o 11:11 Powód: Nie piszemy dwóch postów pod rząd. Proszę stosować EDYCJĘ.
Odpowiedz

Zasady postowania