![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 26-05-2008
Model: MONDEO
Silnik: 2,2TDCI 155KM
Rocznik: 2005
|
W aso mechanik stwierdzil że taki objaw jest spowodowany w moim przypadku uszkodzonym kolem dwumasowym.
|
|
|
|
|
|
#62 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 16-03-2012
Model: Mk3
Silnik: TDDI
Rocznik: 2001
|
Cytat:
Ja wymieniłem dwumasę 15 tyś. km temu, jest praktycznie nowa i z pewnością nie jest przyczyną usterki. |
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
![]() Zarejestrowany: 27-03-2012
Model: mondeo
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2000
|
też coś słyszałem o kole dwumasowym. ktoś już pisał na innym temacie czy tam forum. ale dla mnie też to dziwne.
Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 19-04-2012 o 14:36 Powód: Nie piszemy postów pod rząd. Stosuj edycję. |
|
|
|
|
|
#64 |
|
![]() Imię: Andrzej
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 2008
|
Kolego Marcin ale ty masz inny typ silnika, my mamy TDDI, poza tym czy po wymianie tego koła twoja usterka została usunięta ?
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
![]() Zarejestrowany: 26-05-2008
Model: MONDEO
Silnik: 2,2TDCI 155KM
Rocznik: 2005
|
Nie wymienialem kola dwumasowego caly czas walcze z autem obecnie stoi na warsztacie i nie wiedzą co mu jest.W aso za komplet kola +sprzęglo chcieli 5500zl.Ponoć kolo wpada w wibracje i silnik nie może wejść na obroty to slowa czlowieka z ASO Ford Gdynia.Z kolei w innym warsztacie gdzie obecnie stoi auto myslą że coś z elektryką .Może zmiana softu coś da jutro będe coś wiedzal.
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
|
kolego Marcin ktoś w tym poście pisał właśnie o zmianie softu i ponoć to pomaga w silnikach TDCI, ale podpytaj mechaników co może być w TDDI, jakby co to daj znać.
Kolebo Brzo ja nic ci w sprawie dwumasy nie pomogę bo nie miałem tego problemu , skoro Artiz zmieniał to wie jakie są objawy. Ale nie zmieniajmy tematu bo problem ładowania w tej chwili jest najważniejszy, a jak ci się koło rozwali to na pewno poczujesz. |
|
|
|
|
|
#67 |
|
ford::expert
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011
|
Proszę o trzymanie się tematu.
Nie róbcie bałaganu w tym temacie. Wojtek.
Liczą się ludzie - nie samochody. Samochód jest tylko dodatkiem do człowieka i nigdy nie powinno być odwrotnie ! Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim. KU PRZESTRODZE ! http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!! |
|
|
|
|
|
#68 |
|
|
Ja jeszcze nie byłem u elektryka ale słyszałem że jest coś lub jakiś przewód który przesyła impuls bądź impulsy powodujące wzbudzenie alternatora. Czytałem o tym jakieś dwa lata temu na jakimś forum ale nie pamiętam na jakim myślałem że mnie ten problem nie dotyczy bo wtedy z mondkiem było o.k. Pamiętam że problem był chyba ten sam i gość pisał że właśnie sprawdzał wszystko szukał usterki którą okazał się przewód który słabo łączył kompa z altkiem i właśnie dla tego nie było zawsze wzbudzenia i altek nie ładował. Szukałem tego tematu ale w niestety nie mogę go znaleźć nie wiem na jakim forum to było. Kolego Artiz a może podsunąć to co piszę twoim elektrykom i będą mieli jakieś zdanie w tej kwestii.
|
|
|
|
|
|
#69 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 16-03-2012
Model: Mk3
Silnik: TDDI
Rocznik: 2001
|
HPL to Ty chyba magik jesteś, bo wielu Twoich kolegów po fachu nie daje sobie rady z tym wyzwaniem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Objawy były analogiczne do opisywanych przez nas powyżej? Jeżeli tak i poradziłeś sobie z tym, to należy Ci się szacunek. Są też proste sposoby obejścia (tzn. bardziej oszukania alternatora) usterki, ale są one prowizoryczne. Najlepiej znaleźć przyczynę i ją wyeliminować. U mnie teraz zaczyna dodatkowo pojawiać się szarpanie silnika i delikatne przyspieszanie auta na niskich obrotach, np. na 3 biegu przy 40 km/h. na jałowym biegu zauważalne jest wciąż falowanie obrotów w minimalnym zakresie. Przy dodawaniu gazu pojawią się także czasami skoki obrotów. Jakieś sugestie? |
|
|
|
|
|
#70 |
|
ford::expert
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011
|
Przypominam ostatni raz , że to jest dział techniczny.
W tym dziale nie ma miejsca na posty typu : pomogę - ale nie pomogę. Również nagminne pisanie postów : będę to robił w przyszłym tygodniu , zajmę się tym w końcu , trzeba w końcu pojechać na serwis itp. HPL , jeżeli znasz rozwiązanie problemu opisanego w tym temacie , to odpisz kolegom. Na tym polega idea Forum. Jeżeli nie znasz rozwiązania tego problemu , to proszę o niewypowiadanie się w tym temacie , bo przez takie posty robi się tylko bałagan. A , Wy wreszcie może pojedziecie na prawdziwy serwis , pod prawdziwy komputer się podłączcie i zacznijcie coś robić w tym kierunku. Omińcie szerokim łukiem " niby " mechaników , którzy maja tylko do dyspozycji ELM327 , którego nawet nie potrafią użytkować... Siedzenie i klepanie postów w tym temacie nie ma sensu. Niestety czasami tak jest , że usterka jest na tyle nietypowa i przyczyn może być wiele , że trzeba wydać trochę kasy i zacząć działać. Proszę nie komentować mojego postu , ponieważ to jest ostatni post nie techniczny w tym temacie. Pozdrawiam Wojtek.
Liczą się ludzie - nie samochody. Samochód jest tylko dodatkiem do człowieka i nigdy nie powinno być odwrotnie ! Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim. KU PRZESTRODZE ! http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!! |
|
|
|
![]() |
|
|
|