Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-05-2012, 22:53   #71
salom

Domyślnie Odp: nadmierne zużycie oleju

Do kolegi gignasiak, miałeś kolego rozebrać silnik i napisać jakie miał usterki po rozebraniu, ogromnie jestem ciekaw.Może będzie wiadomo dlaczego miał taki apetyt na olej.

Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2012, 09:16   #72
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

dlatego ze masz rozne cisnienia i jeden cylinderek prawdopodobnie niedomaga.
raczej chodzi o pierscienie na tlokach.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2012, 11:40   #73
salom

Tak, kolego mjprzem, dzisiaj rozkr,eciłem górę kolektora dolotowego, zaświeciłem do środka , i na dnie kolektora jest sporo oleju, zmierzyłem rano ciśnienie na zimnym silniku, na czwartym cylindrze miał 6 atm, na próbie olejowej zaraz po chwili 15 atm.
Zauważyłem również , że na tylnym zderzaku i tylnej części nadwozia są kropki oleju, który chyba wypluwa rura wydechowa, ale myślę że powinien się spalić w cylindrze i wydostać się jako dym, a nie jako żywy olej.Teraz wcale nie dymi, tylko lekki dymek rano po rozruchu.Nie wiem co o tym sądzić.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2012, 13:07   #74
mjprzem

Najpierw pasowaloby jeszcze sprawdzic uszczelniacze zaworowe i zawory i upewnic sie ze to nie wina zaworow..bo faktycznie powinien dymic...ale raczej wina i tak lezy po stronie tlok-cylinder...ewentualnie nakladaja sie na siebie 2 usterki.
Stary 14-05-2012, 20:12   #75
salom

Jeżeli chodzi o uszczelniacze zaworowe, to w listopadzie 2011 r była robiona głowica, planowanie, wymiana wszystkich gniazd zaworowych, nowe zawory wszystkie, i nowe uszczelniacze.
Optycznie oglądałem cylindry, żadnych progów , zarysowań nie było, tłoki oczyściliśmy, głowicę zakładał warsztat, od założenia głowicy przejechałem może 2000 km. Było wszystko dobrze przez jakiś 1000 km, no i się zaczęło, bierze 1 l oleju na 100 kilometrów.
Samochód ma teraz 97000 mil na liczniku.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2012, 20:17   #76
salom

A jeszcze teraz wieczorem zmierzyłem ciśnienie na gorącym silniku, więc 4 ty cyl 9 atm, 3 ci cyl 14 atm, 2 gi cyl 15 atm , 1 szy cyl 14 atm.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2012, 22:37   #77
mjprzem

hehe..a to teraz podales nowinke..to moze to tylko niedokrecona uszczelka glowicy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ps. wszystkie tloki byly jednakowo brudne? rozumiem ze po remoncie glowicy jezdziles spokojnie na niskich obrotach?
Stary 14-05-2012, 22:50   #78
salom

Uszczelka głowicy dokręcona prawidłowo przez warsztat, ale jeszcze osobiście u siebie po przejechaniu 500 km dokręcałm kluczem dynamometrycznym.Dziwi mnie że stało sie to nagle że zaczął brać tyle oleju, zauważyłem jeszcze taki objaw, jak wyjmę miarkę od oleju to slychać takie dziwne bulgotanie ze skrzyni korbowej.
Wszystkie tłoki były jednakowo brudne.
Teraz jeżdżę na gazie zmieniam świece zapłonowe co chwila na inne, wszystkie są izolatory i elektrody białe lub lekko brązowe , nawet na tym czwartym takie same, tylko świeca z 4 tego cylindra ma czarną smugę na izolatorze z jednej strony, jak zmienię świecę to na tej następnej robi się taka sama czarna smużka chyba to od spalin.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-05-2012, 09:33   #79
mjprzem

uszczelki nie powinienes dociagac...jak duzo dociagnoles to moze to zle oznaczac ze byla niedokrecona...no ale obawiam sie ze niestety bedziesz musial drugi raz wyciagnac glowice i posprawdzac wszystko.
Stary 23-05-2012, 13:58   #80
kajo696
ford::beginner

Imię: Mariusz
Model: Focus MK1 HB Trend
Silnik: 1.6 Zetec-SE
Rocznik: 2002

Chciałbym podpiąc sie do tematu, Focus 1.6l Zetec-SE 2002r.
Mam mokry 1 cylinder /ten od paska rozrzadu/, mokra jest równiez swieca. Reszta cylindrów/swiec jest sucha. Uszczelniacze zaworowe wszystkie wymienione, sprezanie na wszystkich cylindrach jest ok, zawór i rórki odpowietrzenia skrzyni korbowej wymienione. Wyjąłem cały tłok, pierscienie nie byly zapieczone, tlok nie jest porysowany, sa widoczne slady honowania na gladziach cylindrów, pomierzyłem luzy na zamkach, porównałem do TIS'a, nie wskazuja na awarie. Mało tego kupiłem nowe pierscienie nominalne Mahle, założyłem na tłok i łuzy są porównywalne, mieszczą się w tolerancji z tisa. I teraz moje pytanie co jest, bo już nie daję rady z tym silnikiem. Mam jeszcze drugie pytanie, o luz na zamku na 2 pierścieniu. Dlaczego jest taki duży, w porównaniu do 1 i 3. Czy TIS podaje nieprawdziwe dane? Czy może ktoś z kolegów sprawdzić z innego źródła interesujące mnie dane?

Luz zamka pierścienia tłokowego, góra 0.18 - 0.28
Luz zamka pierścienia tłokowego, środek 0.7 - 0.9
Luz zamka pierścienia tłokowego, dół 0.15 - 0.65

Ostatnio edytowane przez kajo696 ; 23-05-2012 o 14:03
kajo696 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania