Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-07-2012, 09:36   #71
Majaczek86
ford::amateur

Model: Focus II
Silnik: 1.8 TdCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Re: przegrzewanie się silnika. czy to wina termostatu czy elektryki ?

Jeszcze jedno zdiagnozowałem dopiero dzisiaj- zawsze jak jeździłem na klimie strasznie głośno chodził wentylator nie przywiązywałem wagi ponieważ mijając fordy na drodze co 2 tak głośno chodził a okazało się dzisiaj, że po zmianie chłodnicy i włączonej klimie słychać tylko prace silnika i bardzo bardzo delikatnie wentylator wręcz trzeba się przysłuchać, przez chwile myślałem że to rano jest chłodno a ja nie jechałem zbyt szybko ale przetestowałem w drodze do pracy i faktycznie jest bardzo cichutko po wyjściu z auta prawie w ogóle nie słychać żeby chodzil went

Majaczek86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-07-2012, 11:40   #72
Kwasniak
ford::beginner

Model: FOCUS
Silnik: 2.0 ST
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Re: przegrzewanie się silnika. czy to wina termostatu czy elektryki ?

Cytat:
Napisał Majaczek86 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeszcze jedno zdiagnozowałem dopiero dzisiaj- zawsze jak jeździłem na klimie strasznie głośno chodził wentylator nie przywiązywałem wagi ponieważ mijając fordy na drodze co 2 tak głośno chodził a okazało się dzisiaj, że po zmianie chłodnicy i włączonej klimie słychać tylko prace silnika i bardzo bardzo delikatnie wentylator wręcz trzeba się przysłuchać, przez chwile myślałem że to rano jest chłodno a ja nie jechałem zbyt szybko ale przetestowałem w drodze do pracy i faktycznie jest bardzo cichutko po wyjściu z auta prawie w ogóle nie słychać żeby chodzil went
Co do pracy wentylatora u mnie to samo wcześniej klima ON wentylator od razy na drugi bieg jak by samolot startował . Teraz po umyciu chlodnic i wizycie w serwisie klimatyzacji (miałem śladowe ilosci gazu i oleju) klima chłodzi do 4 stopni a wiatrak jak kolega napisał prawie nie słyszalny. Mam nadzieje że to koniec przygód z wędrującą wskazówką na 120. Dla pewności wymienię płyn chłodzenia. Dam znać czy to pomogło ale dopiero w weekend przetestuję go w drodze na działkę.
Kwasniak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-07-2012, 14:35   #73
edbajtel

Model: Focus kombi
Silnik: 1.8 TDCI 115 KM
Domyślnie Odp: Re: przegrzewanie się silnika. czy to wina termostatu czy elektryki ?

Cytat:
Napisał Kwasniak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do pracy wentylatora u mnie to samo wcześniej klima ON wentylator od razy na drugi bieg jak by samolot startował . Teraz po umyciu chlodnic i wizycie w serwisie klimatyzacji (miałem śladowe ilosci gazu i oleju) klima chłodzi do 4 stopni a wiatrak jak kolega napisał prawie nie słyszalny. Mam nadzieje że to koniec przygód z wędrującą wskazówką na 120. Dla pewności wymienię płyn chłodzenia. Dam znać czy to pomogło ale dopiero w weekend przetestuję go w drodze na działkę.
faktycznie mnie tez to umknęło że wiatrak przy klimie chodzi jak turbina od poduszkowca, jutro zostawiam auto na serwisie dam znać co i jak
edbajtel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2012, 09:39   #74
edbajtel

Domyślnie

no to trzymajcie kciuki, właśnie zostawiłem auto w serwisie, ,,,

Cytat:
Napisał edbajtel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
cześć
w moim focusie dziś odpowietrzyli układ chłodzenia, podobno weszło 1litr płynu chłodzącego, auto mam do odbioru i sprawdzenia.
zastanawaijące jest to ze jak miesiąc temu wymienili mi termostat to też dolali 1litr płynu... a w zbiorniczku wyrównawczym zawsze jest miedzy minimum a max. ot zagadka.
no i kicha, odebrałem autko, pojeździłem 25 minut po miescie, :warunki doświadczenia:
temp zewnetrzna 26st C, klima ustawiona na 20st C automat.
po około 20 minutach jazdy po miescie skok tempertatury z 88 na 105 st C,
odruch - wyłączam klime, po 15-20 sekundach powrót wskazówki na 88st C.
jutro ciąg dalszy, ciekawe czy 22 lipca bede miał czym jechać na wakacje,,,?

Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 01-08-2012 o 19:52 Powód: Nie piszemy dwóch postów pod rząd. Proszę stosować EDYCJĘ.
Stary 12-07-2012, 16:27   #75
edbajtel

Domyślnie Odp: przegrzewanie się silnika. czy to wina termostatu czy elektryki ?

Cytat:
Napisał edbajtel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no to trzymajcie kciuki, właśnie zostawiłem auto w serwisie, ,,,
cześć
w moim focusie dziś odpowietrzyli układ chłodzenia, podobno weszło 1litr płynu chłodzącego, auto mam do odbioru i sprawdzenia.
zastanawaijące jest to ze jak miesiąc temu wymienili mi termostat to też dolali 1litr płynu... a w zbiorniczku wyrównawczym zawsze jest miedzy minimum a max. ot zagadka.
Stary 13-07-2012, 10:41   #76
Majaczek86

Domyślnie Odp: przegrzewanie się silnika. czy to wina termostatu czy elektryki ?

Rozumiem, że tylko dolali Ci płynu a sprawdzali tą chłodnice ? czy jest czysta ? nie chce się upierać bo możliwe że masz taki sam problem jak ja a możliwe że całkiem inny. Ja też wcześniej dolewałem i nawet oglądałem chłodnice dopiero po wyciągnięciu okazało się że jest do wyrzucenia ale nie chce narażać na koszty nie potrzebnie po prostu zapytałbym mechanika czy oglądali dokładnie chłodnice. Pozdrawiam ja dalej potwierdzam moje się nie grzeje zobaczymy co po weekendzie powie Kwasniak czy jemu to pomogło. A z ciekawości chodzi Ci wentylator ciszej ?
Stary 13-07-2012, 15:05   #77
salom

Na wakacje smiało możesz jechać, nie włączj klimy to bedziesz miał spokój. Ja
mam to samo. Przeczytaj mój temat --kliatyzacja a temperatura silnika----
W tej chwili jestem na etapie serwisu, nieszczelność układu zapchany odwadniacz, spalony elektromagnes sprężarki, w efekcie druga sprężarka, nowy pasek wielorowkowy bo stary nie pasuje, inna średnica koła sprężarki.

Ostatnio edytowane przez salom ; 14-04-2015 o 13:39
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-07-2012, 12:11   #78
aksokol
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: Focus MK2 FL Silver X
Silnik: 1,8 TDCI 115KM
Rocznik: 2008

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam
Panowie ta druga chłodnica jest zabita owadami.

Pozdrawiam
Kris

Ostatnio edytowane przez aksokol ; 28-07-2012 o 20:28 Powód: Dodanie nazw
aksokol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-07-2012, 19:32   #79
mateq111
ford::average

Model: Astra III/Focus II
Silnik: 1.7 CDTI/1.8 TDCI
Rocznik: 2010/2007

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na wakacje smiało możesz jechać, nie włączj klimy to bedziesz miał spokój.
Życzę powodzenia jechać do Chorwacji jak będą upały po ponad 30*C i nie włączać klimatyzacji. U mnie jak na razie OK ale jest chłodniej, klima też mocniej chłodzi.
Dziś temp z kratek ok 5*C a na polu 25*C a ostatnio przed myciem jak było 31*C to z kratek miałem 13-14*C. Zdaje sobie sprawę, że temp otoczenia też ma duży wpływ ale to prawie 10*C różnicy więc myślę, że to mycie dało jakąś poprawę. Teraz temp wdl. kompa mam max 139*C.
Także myślę, że warto było przemyć chłodnicę, moja była o wiele mniej zabrudzona od tej na fotce wyżej.
mateq111 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2012, 23:24   #80
Majaczek86

o właśnie moja wyglądała podobnie może troszkę gorzej wiec wymieniłem i śmiga wszystko do dzisiaj jak nowe i od wymiany wskazówka tylko do 90 i stop
Odpowiedz

Zasady postowania