![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Michał
Model: Transit T 350
Silnik: 2402
Rocznik: 2005
|
Witam dziś zauważyłem że mam przerwę w przewodzie ale wygląda na to że brakuje dość w miarę przwodu zdjęcie podglądowe poniżej http://img442.imageshack.us/img442/2918/puchab.jpg
interesuje mnie ten cienki przewód PLUS co idzie z klemy z pod silnika do puszki bezpieczników co on zasila czy jest on odpowiedzialny za zasilanie pompy wtryskowej ? |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Nie mam w pracy schematu, ale to jest prawdopodobnie jeden z głównych przewodów zasilających poprzez przekaźnik - uruchamiany stacyjką - wszystkie odpowiedzialne obwody, w tym chyba ECU. Dopiero po południu mógłbym dokładnie powiedzieć... Ale sprawdziłem naocznie - u mnie nie ma takiego przewodu podłączonego do klemy. Jest jeden gruby idący do skrzynki...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 18-07-2012 o 09:33 |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
brakuje kolego takiego odcinka z 5 cm dobre tak jak by ktos go wycioł a jak podlaczylem jakiś prewód to tutaj na kablach gdzie jest podlaczone świece żarowe do tej śrubki zaczeło się kopcic ?
rozrusznik kreci wszystko rzekomo jest ok tylko zastanawiam się czy to nie ma nic wspólnego z moja nieszczęsną pompa wtryskową (jest to może napieciowy pompy ? pozdrawiam jeden jest taki gruby zasilający plus a pod nim jest taki cieńszy |
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Cytat:
No ale to nie ma nic wspólnego z pompą... Czy lampka immo gaśnie po kilku sekundach od włączenia stacyjki, czy jakoś błyska? Wziąłeś go w końcu na samostart?
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 18-07-2012 o 10:45 |
||
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
kolego wkurzyłęm sie i rozebralem tą skrzynke w celu sprawdzenia do czego idzie ten przewód poniżej przesyłam zdjęcia zauwazylem ze ten przewód gdzie był wpiety w instalacje plusa (gruby kabel) leci do przekaźnika po lewej stronie tego szarego ? stawiam sobie pytanie do czego jest może wkońcu do pompy ?? serdecznie pozdrawiam i oczekuje na odpowiedź
jeśli chodzi o imo to wyglada nastepujaco przy wyciagniętym kluczyku imo miga czyli jest ok wkładam kluczyk przekrecam go na zapłon zaświeci się na 2 sekundy śiatelkiem czerwonym na stale nastepnie gaśnie więc z imo jest ok wczoraj byłem na komputerze i zakodowali mi sterownik pompy do komputera samochodu (z tego co mi wiadomo klucz generowali przez chłopaków jakiś tam co maja dostep do kluczy klucz wygenerowany mial 4 znaki tutaj są zdjęcia tego kabelka http://imageshack.us/photo/my-images/406/dsc4191d.jpg/ Ostatnio edytowane przez ssaqulca ; 18-07-2012 o 13:57 |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Jeżeli bez włączonej stacyjki, po podłączeniu tego uciętego czerwonego przewodu do masy świece zaczynają działać (tak napisałeś) - to coś jest zwalone... Albo przekaźnik, albo wiązka, albo coś w kompie auta (przewód czarno-zielony bez włączonej stacyjki nie może mieć masy; to komputer decyduje o włączeniu świec łącząc ten przewód na masę).
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 18-07-2012 o 15:11 |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
kolego juz to naprawilem wydaje sie ze jest wszystko ok, mam teraz nastepne pytanie na czujniku polozenia wału korbowego, jest napiecie 0.50 v maks i skace od 0.10 do 0.50 a elektryk mi podpowiedzial ze powinno byc 5 V a nie ma sprawdzam wiazke silnika wszystko wskazuje na to że nie ma nigdzie zwarcia wiec co może byc , a powiedziano mi że jezeli czujnik nie otrzyma sygnalu to pompa nie poda paliwa prawda ?
|
|
|
|
|
|
#8 | ||
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Jak wejdziesz na [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] tam na str. 42 jest opisane działanie i diagnozowanie czujnika. Nie piszą nic o stałym napięciu 5V, ale o podłączeniu oscyloskopu i sprawdzenia czy indukuje sygnał. To musi być słabiutki sygnał - coś jak ty opisujesz... Piszą że sygnał jest podatny na wszelkie zewnętrzne zakłócenia - tak jest słaby. Cytat:
Napiecie 5V jest na czujniku położenia EGR-a, ale to zupełnie inna historia.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 18-07-2012 o 17:24 |
||
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
jutro kolego sprawdze przy kreceniu silnikiem a powiedz mi co moze byc nie tak ? jednym slowem pompa nie podaje ropy na weże od wtrysków co sprawdzić krok po kroku ?
pozdrawiam p.s. wielka butelka dobrego whiski ci sie kolego należy mam nadzieje że będe mógł się zrewanżować ja juz dosłownie głupieje nie wiem co i jak niewiem dla czego ta pompa nie daje ropy juz psikalem plakiem itp i nic , dosłownie nic pozdrawiam i oczekuje na odpowiedż |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Jeżeli tak, to powiem wprost: nie wiem co jest zwalone...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 18-07-2012 o 18:07 |
|
|
|
|