![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Bartek
Model: focus MK!
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2003
|
Witam
Mam Foczke mk1 po lifcie 1.8 tdci z manualną klimą. Ostatnio byłem w warsztacie i nabiłem klimę, odgrzybiłem i wymieniłem filtr kabinowy (dodam że klima była całkiem pusta i nie używana od ok 2 lat). Wszystko było w porządku. Mechanik ją odpalił i zaczęła pięknie chłodzić(samochód stał na podjeździe). Pojechałem do domu i po jakimś czasie wybrałem się do sklepu. Po zakupach wsiadam do samochodu i włączam klime a ona nie chłodzi. Czynnik jest, wentylator chodzi ale nic poza tym . Po testowałem ją w różnych warunkach i wygląda to tak. 1.Jak wsiadam w garażu i samochód jest zimny to jest ok. Jak samochód się nagrzeje do swojej właściwej temperatury klima zaczyna nawalać. 2. Jak jadę to prawie wcale nie chłodzi a jak stanę to tak jakby troszkę lepiej- sprawdzałem kratki nawiewu i z prawej od pasażera chłodzi troszke lepiej niż inne. 3. Jak po pracy wsiadam a dzień jest upalny to choćby nie wiem ile chodziła a ii tak nic nie schłodzi. Może coś podpowiecie. Co to może być? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Darek
Model: Ford Focus
Rocznik: 2009
|
Który wentylator pracuje? Wewnętrzny w samochodzie czy zewnętrzny przy chłodnicy?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Wentylator na chłodnicy działa. Jak pracuje to co jakiś czas cyka. Dodam że jak jest na zewnątrz w miarę chłodno a samochód jest nie rozgrzany to klima chodzi jak marzenie.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 11-10-2009
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi/ 1,6 16V
Rocznik: 2001 / 2004
|
Witam,
Zastanawiam się czy twoje odczucia nie są subiektywne w końcu karoseria pojazdu mieści kilka m3 powietrza i aby znacząco schłodzić taką ilość powietrza to musi minąć trochę czasu, dlatego proponuję ci łopatologiczną metodę sprawdzenia czy ci działa klima, jeśli w jakimś momencie mimo załączenia pomyślisz że klima nie działa to zjedź na pobocze podnieś maskę i zapewne wiesz gdzie jest sprężarka klimatyzacji jeśli tak to widzisz że ze sprężarki są wyprowadzone dwa węże czyli dopływ i odpływ czynnika, jeśli klima działa to jedna z tych rurek musi być lodowato zimna, akurat w moim typie sprężarki połączonej z silnikiem 1,6 jest to górna rurka, oczywiście musisz podejść do tego z najwyższą ostrożnością dlatego że w odległości kilku centymetrów wiruje koło pasowe, oczywiście można to sprawdzić na zgaszonym silniku ale wuwczas trzeba to zrobić błyskawicznie dlatego że po zgaszeniu silnika ta rurka szybko się rozgrzewa. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Sprawdź filtr pyłkowy, a dodatkowo taki objaw może też być przyczyną zbyt dużej ilości czynnika chłodzącego w układzie.
Chociaż może być też problem ze sprężarką, miałem kiedyś podobny problem próżnia sprawdzana trzymała idealnie a po napełnieniu czynnikiem kilka dni i czynnik znikał, czynnik uciekał przez jakieś elementy ruchome sprężarki. Czy przed napuszczeniem czynnika sprawdzili Ci próżnię? I pytanie czy w układzie jest nadal czynnik? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Co do sprawdzenia jeżeli posiadasz jakiś termometr z czujnikiem, przyłóż do wylotu powietrza z kratki przy ustawieniu na najniższej temperaturze powinna oscylwać w okolicach 10-14 stopni
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Jak nabijałem klimę to pod maską pisało jaka powinna być ilość czynnika i tyle zostało nabite.
Co do próżni to sprawdzał mechanik i było idealnie. Co do subiektywnego odczucia. Podszedłem do sprawy własnie w taki sposób jak piszesz. Biorąc pod uwagę że to kombi i wnętrze jest nagrzane dałem mu czas żeby klima pochodziła. Zrobiłem około 100 km i nic. Sprawdzę te rurki i czynnik. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-04-2009
Model: fiesta
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 2000
|
Witam!
I jak sytuacja? Pytam, bo mam Fieścinę z klimą (mk5 2000r 1.8 tddi) i mam dokładnie jak Ty. Klima świeżo nabita, pochodziła tydzień, zaczęła robić problemy i teraz mam tak samo jak Ty. Najgorsze, że ciężko znaleźć jakiegoś mechanika, który miałby dobre pojęcie o AC, albo najlepiej serwis i żeby nie wydać majątku/nie rozłożyć samochodu na części pierwsze. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
|
zacznijcie od sprawdzenia czujnika niskiego cisnienia i sprzegla sprezarki-kiedy sie zalacza a kiedy nie.
guziec86..niewazne czy masz mondeo czy fieste czy pume..to samo nalezy sprawdzic w twoim samochodzie. czujnik niskiego cisnienia to ten z 2 kabelkami a wysokiego cisnienia to ten z 4 kabelkami. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-04-2009
Model: fiesta
Silnik: 1.8 tddi
|
Wiem, że tutaj akurat nieważny jaki model.
Żeby dostać się do tych czujników muszę ściągać zbiornik płynu chłodniczego itp? Sprzęgło sprężarki da się usłyszeć przy włączonym silniku? pozdrawiam |
|
|
|