Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-08-2012, 01:08   #1
don gorgon
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 zetec
Rocznik: 99r
Domyślnie Nagły spadek mocy.

Witam.
Dzisiaj kupiłem Forda Focus mk1 1.8tddi 66kw. Jadą z Bydgoszczy do Warszawa, pierwsze 170 km było wspaniałych, gdyż byłem zaskoczony dynamiką tego silnika( nie spodziewałem się takiej energii), do momentu aż przede mną pojawił się traktor. Zwolniłem (bo nie mogłem wyprzedzić), w momencie gdy zrobiło się miejsce wrzuciłem 3 bieg wcisnąłem gaz i samochód przez chwile zbierał się jak na początku a w połowie traktora , tak jakby się czknął i stracił werwe. Dalszą drogę do Wwa przejechałem z brakiem mocy, więc każde wyprzedzanie to była mordęga. Samochód wolno przyspiesza ale prędkości osiąga, tylko po dużo dłuższym czasie ( rozpędziłem do 140-150 bez problemu), jedynym minusem jest sposób w jaki to osiąga. Turbine bym wykluczył (moge się mylić) bo samochód ciągnie ale słabo (czuć że przyspiesza ale jak mocniej wcisnąć pedał gazu to tylko wzrasta spalanie, a nie przyspieszenie). Chciałem się dowiedzieć czy może to być wina paliwa jakim został zalany? Mierzony czas do 100, bez strzału ze sprzegła tylko z normalnego ruszenia to 20s(a więc bardzo dużo).
Może ktoś się spotkał z takim problemem i będzie potrafił powiedzieć od czego zacząć sprawdzenie.
Z góry dziękuje.

PS; pod wieczór przejechałem się nim po warszawie i tak jak by ciut lepiej się zbierał, ale dalej na 1/4 wcisniętego gazu samochód jako tako przyspiesza, lecz przy mocniejszym wciśnięciu wzrasta hałas i spalanie a prędkość bardzo powoli. Myślę również że to nie EGR bo samochód nie kopci. Jedynie na luzie jak wcisnąć gaz (z chęcią wchodzi na obroty) to wypuści mało chmurke .

PS2: Dodam że po rozgrzaniu gdy stoje na światłach obroty a czasem nie faluja( jak czytałem to są to objawy padającej pompy paliwowej). Czy to prawda?

Ostatnio edytowane przez don gorgon ; 02-08-2012 o 01:14
don gorgon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2012, 22:23   #2
Jester
ford::expert

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Nagły spadek mocy.

Jeśli obroty rosną, a prędkość nie to skończyło się sprzęgło. Jeżeli stał się mułowaty bez ww efektu to zacznij od sprawdzenia szczelności bałwanków na dolocie.
Stary 03-08-2012, 09:51   #3
artur_plock

Imię: Artur
Model: Focus mk2
Silnik: 1,6
Rocznik: 2008

Cześć. W moim 1.6 benz. miałem podobną sytuację. Przy wyprzedzaniu gaz do dechy,a foczka zbierała się bardzo powoli,( była mułowata ) dopiero po 1-2 sekundzie łapała pełną moc. Okazało się, że winne są przewody wysokiego napięcia, które wymieniałem wraz ze świecami 15-miesięcy temu. Może i Twój problem na tym polega.
artur_plock jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-08-2012, 10:15   #4
Jester

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004

Kolega kupił diesla
Stary 04-08-2012, 23:26   #5
Uziu

Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005

do sprawdzenia po kolei:
1. Dolot powietrza- balwanki, rury, wyjscie z turbiny, wezyki od podcisnienia, WG na turbo, czujnik powietrza doladowywujacego, czyszczenie IC
2.EGR- do wyczyszczenia i zaslepienia przy okazii i mozna kolektor wyczyscic
3. Katalizator
4. Jak masz mozliwosc to podepnij pod kompa i bledy zczytaj jak sa jakies, bo check Ci sie nie zapali napewno.
i jeszcze jedno ? czy zapala Ci sie sprezynka ?
Uziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-08-2012, 00:01   #6
don gorgon

Sprężynka się zapala. Błędów nie pokazuje (nie podpinałem pod komputer, tylko wszedłem w wewnętrzne menu serwisowe). Samochód po przestaniu nocy przejechał 60 km normalnie z pełną mocą i przy wyprzedzaniu zrobił pyk( nie wiem jak to określić, to tak jak by dodać gazu i zaraz odjąć.) i utracił moc. Po dojechaniu pod sklep, zrobieniu zakupów i odpaleniu ponownym znowu powróciła moc ale na krótko. Czy to może być wina złego paliwa. Czy turbina się zacina mimo ze to nie ze zmienną geometrią.
Stary 06-08-2012, 08:08   #7
kamil_ostry
ford::average

Model: Focus I
Silnik: 1.8 TDDI 90PS
Rocznik: 2000

Wymieniłeś filtr paliwa? Jeśli nie to warto sprawdzić filtr paliwa czy nie jest zapchany / brudny? Skoro niedawno kupiłeś foczkę to nie wiadomo kiedy był wymieniany... Sprawdź również filtr powietrza

Ostatnio edytowane przez kamil_ostry ; 06-08-2012 o 08:11
kamil_ostry jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-08-2012, 11:00   #8
Uziu

po wymianie filtrow do sprawdzenia pedal gazu. Bylo juz wiele podobnych tematow. Tam bylo wszystko opisane.

zerknij tutaj:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez Uziu ; 06-08-2012 o 11:02
Stary 06-08-2012, 14:04   #9
don gorgon

Wiem że było pisane. Ale nigdzie nie spotkałem żeby moc wracała. Tutaj jak się wyłączy silnik to moc wraca, raz na krócej raz na dłużej w zależności od tego ile stał.
Stary 06-08-2012, 20:27   #10
Uziu

wlasnie jak szwankuje pedal gazu to po ponownym uruchomieniu silnika przez chwile bedzie wszystko dobrze ale zalezy to od stopnia zuzycia potencjometru na pedale, czy to bedzie dluzsza chwila czy krotsza.
Odpowiedz

Zasady postowania