Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-07-2012, 23:17   #1
Neves
ford::amateur

Model: ST
Silnik: 2.5
Rocznik: 2006
Domyślnie ST - wymiana wyswietlacza na desce rozdzielczej?

Witam, jestem ciekaw czy jest mozliwosc zamiany wyswietlacza komputera na desce rozdzielczej? Mianowicie w swoim ST mam maly zielony wyswietlacz i widac ze jest miejsce na wiekszy. Czy jest mozliwosc wymiany i ile by to kosztowalo? Interesuje mnie rowniez jakie opcje by doszly?

Neves jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2012, 23:24   #2
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: ST - wymiana wyswietlacza na desce rozdzielczej?

Trzeba kupić nowy licznik i użyć opcji szukaj wiele razy było opisywane
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2012, 23:31   #3
Neves

Cieszy mnie to niezmiernie ale wlasnie przez takie odpisywanie, jedyne co wyszukalem to odpowiedzi "bylo, poszukaj". Wiec jezeli bylo to prosilbym o linka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 11-07-2012, 22:50   #4
Neves

Dostane jakiegos linka?
Stary 12-07-2012, 23:18   #5
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Zegary da się zamienić. Duży wyświetlacz daje więcej informacji na raz oraz wyświetla informacje o manewrach z nawigacji (jeśli się ma navi fabryczną). Trzeba wiedzieć, że w zegarach jest immo i po wymianie trzeba dopisać do zegarów kluczyki a zegary sparować z komputerem silnika. Wymaga to dostępu do komputera serwisowego (IDS) oraz generatora kodów jednorazowych do dopisywania kluczyków oraz parowania zegarów z komputerem silnika. ASO bardzo niechętnie robi takie rzeczy (ich procedury nakazują wyminę na możliwie takie same części i to nowe - ceny "kosmos"), więc trzeba to robić u kogoś kto ma VCM i rozumie co jest do zrobienia. No i ostatnia rzecz - używany licznik do zamiany musi mieć mniejszy przebieg niż nasz, gdzyż normalnymi metodami przebieg w zegarach daję się jedynie powiększać. Koszt takiej operacji u kogoś zorientowanego to 200-300zł no i trzeba mieć zegary do wymiany...
Stary 03-08-2012, 12:19   #6
taxi_p

Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Re: ST - wymiana wyswietlacza na desce rozdzielczej?

Witam, chciałem odświeżyć wątek ponieważ mam zapytanie odnosnie wymiany licznika na poliftowy w foce z końca 2007 r. 2.0 tdci w manualu. Mianowicie, z tego co orientuje się mozna wymienić takowy licznik nawet z forda kugi z dużym wyświetlaczem, jednak czy poza tym, że licznik ma pochodzić np od diesla co jest oczywiste, musi również pochodzić przykładowo z auta ze szkrynią manualną z napędem na jedną oś (chodzi np o to czy w sytuacji gdyby licznik pochodizł z auta w automacie to sekcja informacji o biegu będzie się wyśiwetlac czy wogólne jej nie będzie po programowaniu zegarów. Będę wdzięczny za odpowiedź
taxi_p jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-08-2012, 18:07   #7
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Poza totalnymi starociami (licznik bez komutera, z pokrętłem rzebiegu dziennego...) tak chyba od samochodów z 2005r, jedyny warunek to zgodność rodzaju silnika - wymusza to obrotomierz. Oczywiście warto też zwrócić uwagę, aby licznik nie był w milach na godzinę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - jest takich sporo w okazyjnych cenach...
Reszta konfiguruje się w procesie doprogramowania zegarów do pozostałych modułów samochodu. Oczywiście licznik z samochodu z automatem wcale nie będzie wyświetlał numeru aktualnego biegu ze skrzyni manualnej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak wielokrotnie przetrzegałem, trzeba zwracać uwagę na przebieg w zakładanych zegarach - zmniejszanie przebiegu to domena "magików" za dopłatą, natomiast zwiększenie to standardowa procedura w procesie wymiany licznika.

Jeszcze jedno (wielorotnie przeze mnie powtarzane) ostrzeżenie - przełożenie licznika to nie operacja na 5 minut z użyciem śrubokręta. To znaczy fizycznie tak, ale samochód po takiej operacji nie ruszy. Ponowne uruchomienie samochodu po takiej operacji wymaga podłączenia do komputera serwisowego (IDS) i dostępu do kodów parowania immo z modułem kontrolnym silnika PCM oraz kodów do wprogramowania kluczyków do immo. Nie można się za to brać pod domem w towarzystwie kolegi "który się zna na samochodach"... chyba, że przyjdzie z VCMem...
Natomiast do ustawienia ciekawszych funkcji zegarów (wyświetlanie informaji RDS radia, próba uruchomienia funkcji kontroli ciśnienia w ogumieniu, podpowiadanie potrzeby zmiany biegu w manualu itp.) wymaga użycia rosyjskiego programu ELMconfig ze zmodyfikowanym popularnym interfejsem ELM327. Nie da się tego zrobić prosto IDSem.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 04-08-2012 o 01:44
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania