Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-08-2012, 13:31   #1
wegorzxxl
ford::amateur

Model: Galaxy
Silnik: 2.8
Rocznik: 1998
Domyślnie Dodatkowa pompa wody załącza się na zimnym silniku

Witam wszystkich.
Problem polega na tym że dodatkowa pompa obiegu wody załącza się na zimnym silniku tj. np. jak rano wychodzę i odpalam samochód to pompa załącza się i chodzi ok 2 min.Rocznik 98 Silnik 2.8 instalacja BRC. Z tego co zauważyłem to zawsze się włącza po dłuższym postoju. Jak przerwa w jeździe jest krótka i silnik jest ciepły to się nie włącza. Oczywiście jak temperatura silnika wzrośnie za bardo to też się załącza i po zgaszeniu silnika jakiś czas chodzi co jest normalne. Objawu tego nie było i coraz bardziej się nasilał, aż teraz występuje za każdym razem.

wegorzxxl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-08-2012, 19:25   #2
bartixr
ford::expert

Imię: Bartek
Silnik: AFN 150KM, ASB - AG4. Znowu mało :(
Rocznik: 98
Domyślnie Odp: el. pompa wody załącza się na zimnym silniku

wg. mnie pompka powinna pracować przy każdym uruchomieniu silnika.
bo rozumiem, że chodzi ci o tą która pcha płyn do tylnej nagrzewnicy ?
bartixr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-08-2012, 12:52   #3
wegorzxxl

Witam ponownie i dzięki za chociaż jedną odpowiedź. Chyba to ta sama lecz jakby była odpowiedzialna tylko za dostarczenie płynu do tylnej nagrzewnicy to by chodziła cały czas a wyłącza się po dwóch, trzech minutach-przynajmniej tak mi się wydaje (a chodzi głośno tak jak wentylator chłodnicy jak się załączy co chyba jest normalne bo to silnik elektryczny "szczotkowy"). Poza tym jest włącznik do załączenia tylnego ogrzewania. Pompa ta znajduje się z przodu samochodu i wychodzą z niej dwa węże z płynem. Ciekaw jestem co załącza i wyłącza tą pompę, czy temperatura i jakiś czujnik czy coś innego. Ogólnie by mi to nie przeszkadzało lecz tego nie było co pisałem wyżej oraz gdy ta pompa chodzi po odpaleniu silnika i przełącza się na gaz to samochód się krztusi i gaśnie , a jak nie pracuje to przełącza się normalnie i płynnie bez gaśnięcia i szarpania. Aha jak ta pompa pracuje to obroty silnika rosną do 1100.
Stary 16-08-2012, 11:14   #4
D245
ford::advanced

Model: galaxy
Silnik: 1,9tdi
Rocznik: 1996

Prawidłowo - w 2.8 pompa powinna działać cały czas , chyba nawet kilkadziesiąt sekund po wyłączeniu mocno nagrzanego silnika -jej zadaniem nie jest pchanie wody do tyłu tylko dbanie o równomierne chłodzenie głowicy , pierwsze vr6 ( nie w galaxy ale w ogóle ) nie miały tej pompki i podobno dochodziło do tego że po dużym dawaniu w p... po wyłączeniu mocno nagrzanego silnika tworzyły się w głowicy lokalne przegrzania i po pewnym czasie padała głowica - dlatego vw dołożył tą pompkę .W praktyce w galaxy ja miałem od momentu zakupu auta uszkodzoną tę pompkę i nic się nie działo -może dlatego że jeżdziłem normalnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tu masz trochę na ten temat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Eeee kolego jeszcze coś mi przyszło do głowy czytając objawy bo chyba żle określiłeś podzespół -pompa płynu jest pod/za modułem zapłonowym a to z przodu między chłodnicą a silnikiem to pompa powietrza wtórnego która na zimnym silniku pcha świeże powietrze w wydech a sterownik równocześnie podlewa paliwem aby szybciej rozgrzać katalizator do temp. roboczej.

Ostatnio edytowane przez D245 ; 16-08-2012 o 11:22
D245 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2012, 14:14   #5
wegorzxxl

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Na pewno pomyliłem się i to nie pompa wody a pompa powietrza.Bardzo przepraszam za mój błąd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Takie coś by mogło powodować takie objawy.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ogólnie to ja nie mam katalizatora, pewnie poprzedni właściciel się nim "zaopiekował". Na jego miejscu jest kawał rury.)) Co mogę zrobić w takiej sytuacji żeby się samochód przełączał na gaz płynnie? Zaznaczam że to gaśnięcie i szarpanie podczas przełączania na gaz występuje jak chodzi ta dmuchawa. Oraz że samochód mam dwa lata i cały czas chodził idealnie aż zaczął szwankować z tym przełączaniem na gaz.
Stary 17-08-2012, 10:18   #6
D245
ford::advanced

Model: galaxy
Silnik: 1,9tdi
Rocznik: 1996

Pompa powietrza wt. jest włączana przez sterownik w skład tego obwodu wchodzi o ile pamiętam jeszcze sterowany podcisnieniem zawór przykręcony do głowicy - może gdzieś jest nieszczelność ? Możesz też spróbować odłączyć ją elektrycznie (tylko czy sterownik nie wyrzuci błędu? )ewentualnie odczepić sterowanie podcisnieniem od tego zaworu Tu masz sporo na ten temat , tyle że po angielsku:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
D245 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-08-2012, 12:56   #7
wegorzxxl

Wielkie dzięki za pomoc. Okazało się że gość który wymontował katalizator wymontował też wąż który wychodził z pompy. Jest wąż który wchodzi do pompy i bierze powietrze z filtra powietrza. Czyli pompa dmuchała sobie w niebo zabierając powietrze z filtra przez co jak przełączało się na gaz to silnik się "dusił" od niedoboru powietrza. Pewnie jak by ten wąż był to pompa by nie pobierała tyle powietrza z filtra i by było ok. odłączyłem wtyczkę od pompy i samochód idealnie przełączył się na gaz. Zaślepię też wylot z filtra powietrza żeby nie zaciągało brudnego powietrza przez pompę.Sprawdziłem VAG-iem po odłączeni wtyczki od pompy i nie ma żadnych błędów. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc ( stronka po angielsku tez bardzo pomogła). Pozdrawiam.
Odpowiedz

Zasady postowania