Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-08-2012, 23:56   #1
mojmistrz
ford::professional

Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
Domyślnie Brak ładowania, alternator czy coś błahego ?

Witam.

Od niedawna jestem posiadaczką Forda Focusa z 99r 1,8 TDDi 90kM, jakiś czas temu, podczas jazdy,pierwszy raz zapaliła się kontrolka braku ładowania, po wyłączeniu i ponownym włączeniu auta problem ustał na jakieś 2tys. km. Gdy już całkowicie o tym zapomniałam, kontrolka postanowiła znów się zapalić, tym razem TYLKO na włączonej klimatyzacji, gdy używałam innych obciążeń oraz nawiewu bez klimy, problem ten nie występował. Zrezygnowałam po prostu z klimy i było ok. Do czasu. Teraz kontrolka zapala się sama z siebie, nie ma reguły, raz zapala się po przejechaniu kilku km, raz potrafi się nie zapalić nawet przez kilka tygodni. Istotny jest tutaj fakt, że aktualnie pojawia się ona TYLKO I WYŁĄCZNIE gdy auto jest mocno nagrzane przez słońce, kiedy postawię je w cieniu i cały czas stoi sobie w chłodzie - o dziwo - kontrolka się nie zapala.

Przejrzałam całe forum(to jak i wiele innych) i nic nie pasuje do tego, co obserwuję w swojej foczce.

Sprawdzałam ładowanie, wygląda to następująco:
1. Gdy kontrolka się nie zapala, na maksymalnym obciążeniu(klima,światła,wycieraczki,radio,ogrzewa nie szyb i lusterek) 13,9-14,5V, czyli wszystko ok.
2. Gdy kontrolka zapalona 11,9-13,3V czyli ładowanie bardzo słabe lub całkowity jego brak(po przygazowaniu wzrasta do 14,5V, kontrolka jednak nie gaśnie)

Dodam też, że gdy kontrolka się zapala, nie obserwuję żadnych objawów braku ładowania, nie spada mi moc, nie przygasają światła, oświetlenie zegarów, radio gra tak jak grało, ogrzewanie szyby nie wyłącza się, jedyna zmiana to ta irytująca lampka na desce rozdzielczej.
Auto nie ma też żadnych problemów z odpaleniem rano, nawet jak dojadę do domu z zapaloną ikoną(czasami 30km), po sprawdzeniu prostownikiem-pokazuje on, że aku jest w pełni naładowany, tak jakby żadnych problemów z ładowaniem nie było....

Uprzedzając pytania:
pasek się nie ślizga
koło pasowe ok
napinacze ok

Byłam u mechanika, stwierdził tyle co ja, kazał zostawić auto i miał rozebrać altek, ale podziękowałam, gdy usłyszałam, że za tą usługę woła 150zł. Chciałabym to sama jakoś rozwiązać, oszczędzając pieniądze.

Miał ktoś podobny problem ?
Gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny ?
Regulator, szczotki, łożyska, diody do wymiany ?
Możliwe jest, że jakiś kabel się przetarł, coś zaśniedziało ? Znalazłam jedno takie miejsce, gdzie izolacja była już martwa(ach, te fordowskie zabezpieczenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), zaizolowałam, ale to chyba nie to, bo tydzień po zaizolowaniu znów powtórzyła się kontrolka na desce.
Kolega wspominał coś o możliwości odłączenia akumulatora, żeby zresetować kompa, może to pomóc ?

Alternatora sama nie wyciągnę, ciężko się do niego dostać bez kanału, a ja chyba ani na tyle wiedzy ani odwagi nie posiadam, żeby się tego podjąć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Proszę, podsuńcie mi coś, bo ja już nie mam siły.

Ps.
Nie patrzcie na nick, to konto znajomego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na wszelkie pytania, w miarę możliwości, odpowiem jeszcze dzisiaj lub dopiero jutro.

Z góry dziękuję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mojmistrz ; 16-08-2012 o 00:18
mojmistrz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2012, 08:16   #2
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Brak ładowania, alternator czy coś błahego ?

kontrolka od akumulatora nie jest sygnalizacja kiedy laduje a kiedy nie-jest sygnalizacja napiecia akumulatora.
wymien regulator i zamknij temat bo taki problem ma kazdy po przejechaniu 150-200kkm kto nie zmienial regulatora a ktory sie zuzyl lub zardzewial(zasniedzial) lub w ktorym blaszka pekla od glownego +. ps. takich tematow jest bardzo duzo tylko nie kazdy jednakowo je opisuje bo problem zauwazaja w roznych momentach usterki.
ps. regulator mozna wymienic od dolu bez wyciagania alternatora-i takie cos ci proponuje ale niezdziw sie ze ktos zawola za to nawet do 100zl.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 16-08-2012 o 08:19
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2012, 08:29   #3
benio

Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009

Cytat:
Napisał mojmistrz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... Istotny jest tutaj fakt, że aktualnie pojawia się ona TYLKO I WYŁĄCZNIE gdy auto jest mocno nagrzane przez słońce, kiedy postawię je w cieniu i cały czas stoi sobie w chłodzie - o dziwo - kontrolka się nie zapala. ...
Ten problem nie dotyczy tylko Foczki i nie musi być bezpośrednio związany z regulatorem napięcia jak sugeruje Mjprzem. Taka sytuacja występuje również w Mondeo.
Dowiesz się więcej jak poczytasz tutaj -> [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ].
benio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2012, 12:57   #4
mojmistrz

Jasne mjprzem, najlepiej wymieniać co się da, nie sprawdzając, czy to w ogóle potrzebne. Wydam ponad 200zł na zbędną wymianę, a problem dalej będzie istniał. Sama wolałabym chociaż częściowo dojść do tego, co się dzieje z autem, bo zaufania do mechaników w moim mieście nie mam, to moje pierwsze auto więc nie wiem gdzie i kto ma dobry zakład. Znajomi nie znają w moim mieście nikogo, kto mógłby być godny zaufania, bo są z innych miast, a i tak większość z nich sama robi coś przy samochodach, a że mieszkają daleko-za mój nie ma kto się zabrać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Benio - przejrzałam temat, który mi podesłałeś, jednak to nie to. Problem nie dotyczy ciepłego silnika, bo gdy jadę w chłodny dzień nic takiego się nie dzieje z autem. Mogę zrobić 300km, z licznymi przystankami, dużym obciążeniem dla alternatora i problemu brak.Tylko gdy na dworze jest gorąco, więc nic mi tamten wątek nie da.

Dzisiaj doszłam do pewnych wniosków, może istotnych.
W zimny dzień, często nagrzewałam wnętrze auta, używając klimatyzacji, wszystko ładnie chodzi, nie zapala się kontrolka. Gdy chcę użyć klimy do schłodzenia-kontrolka pojawia się.
To samo jest z nawiewem bez klimatyzacji. Chłodno-używam nawiewu na szyby, żeby je odparować i nagrzać auto(a do tego silnik musi się rozgrzać), kontrolki brak. Używam nawiewu do lekkiego ochłodzenia auta-kontrolka się pojawia, czyli znów ma to związek z nagrzanym od temperatury zewnętrznej autem. Wniosek: problemu szukać tutaj, a nie od razu wyciągać bebechy z auta.
Może to być od zbyt niskiego poziomu elektrolitu ? Uzupełniałam go już dawno temu, dopiero wczoraj w nocy skojarzyłam te fakty, nie wiem tylko, czy słusznie. Ma to jakiś wpływ ?
Stary 16-08-2012, 13:31   #5
mjprzem

mojmistrz (dziwny ten nick..lepiej gdybys imie podala Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )

ale poniewaz chcesz sama rozwiazac problem..to niestety ale...:
z twojego opisu wynika ze problem lezy gdzies po stronie regulatora badz tez połączenia przewodów pomiedzy alternatorem a akumulatorem.

dodatkowo moze to byc takze problem masy pomiedzy silnikiem a alternatorem chociarz w to watpie bo raczej pojawily by sie inne problemy z czujnikami silnika.

moja droga "mojmistrzu"

zapewniam cie ze usterka jest tam gdzie Ci podpowiadam.

niemusisz jednak kupowac odrazu regulatora poniewaz moze to byc wina slabego poączenia lub oderwanego ucha na regulatorze
Ale gdyby to radze sie zastanowic bo za 60~80zł mozna kupic nowy zamiennik,
a za te 60-80zl to moze niewarto sie 2 razy schylac pod samchod, albo probowac szukac i naprawiac stary regulator.

Dlaczego jest usterka w tym miejscu?

bo jezeli faktycznie napiecie ktore podalas bylo takie na akumulatorze to napewno jest to wina po stronie alternator akumulator lub polaczenia kabelków pomiedzy nimi.
A dlaczego?
bo alternator jest samowystarczalny-mozesz wtyczke wypiac a on i tak powinien ladowac...co najwyzej moze zaswiecac sie kontrolka od ladowania.

Istnieje jeszcze 1mozliwosc ale w tym przypadku raczej napiecie ladowania nie powinno spadac az tak nisko jak ty podalas, wiec to wydaje sie maloprawdopodobne-a chodzi o okablowanie pomiedzy PCM a alternatorem. Tutaj bardzo watpie aby bylo cos nietak.
Stary 16-08-2012, 14:40   #6
benio

Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009

Cytat:
Napisał mojmistrz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Benio - przejrzałam temat, który mi podesłałeś, jednak to nie to. Problem nie dotyczy ciepłego silnika, bo gdy jadę w chłodny dzień nic takiego się nie dzieje z autem. Mogę zrobić 300km, z licznymi przystankami, dużym obciążeniem dla alternatora i problemu brak.Tylko gdy na dworze jest gorąco, więc nic mi tamten wątek nie da...
Jakbyś przebiła się przez wszystkie posty w podesłanym przeze mnie temacie to byś trafiła również na mój wpis -> [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ].
benio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2012, 20:09   #7
mojmistrz

mjprzem- sprawdzę ten regulator, może faktycznie coś w tym jest. Wszystko mi ładnie wyjaśniłeś, więc o wiele łatwiej odnieść się do Twojej sugestii Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Benio- musiałam to przeoczyć.Może być tak jak pisałeś, bo dzisiaj znów kontrolka się zapalała, jednak ładowanie nadal było, sprawdzałam na największych obciążeniach, a tam ciągle 13,8V, po przygazowaniu do 2tys,obrotów 14,3-14,5V. Sprawdziłam to kilka razy, po każdym ponownym zapaleniu się kontrolki, nic się nie zmieniało, ładowanie poprawne.

Brak mi słów na moje auto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A tak w ogóle, jestem Magda, już nie musicie pisać do mnie nickiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 17-08-2012, 22:25   #8
mojmistrz

Regulator sprawdzony, jest całkowicie sprawny. Kontrolka nadal się zapala, jednak ładowanie jest w normie, nie spada poniżej 13,8V na najwyższych obciążeniach. Może coś nie styka, może to jakiś problem z kablami przy desce rozdzielczej. Nie wiem, aktualnie nie chce mi się z tym bawić, niech kontrolka sobie świeci Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-08-2012, 08:11   #9
Marek-B
ford::advanced

Model: focus kombi
Silnik: 1.6 zetec
Rocznik: 2001

U mnie tak świeci już od dwóch lat. Odkąd zmieniłem regulator napięcia na jakiś zamiennik.
ładowanie jest wzorcowe. Co raz tylko sprawdzam.
Marek-B jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2012, 23:01   #10
mjprzem

magda..jezeli ladowanie jest ok..a kontrolka sie swieci to zostaja 3 wyjscia...
-kabelki pomiedzy pcm a alternatorem
-pcm
-regulator

gdzies napewno blad jest...ale jezeli bedziesz miala ladowanie ok to mozesz narazie sie tym nie przejmowac.
radze jednak w trybie serwisowym przez jakis czas pojezdzic i obserwowac ladowanie, bo obawiam sie ze temat moze powrocic i to wkrotce.
Odpowiedz

Tagi
alternator , brak ładowania , focus , ford

Zasady postowania