![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 22-08-2007
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2009
|
Ten wężyk tu można kupić
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] A znajduję się on mniej więcej pod tym wężem zaznaczonym na zdjęciu. |
|
|
|
|
|
#52 |
|
|
otulak22 ja właśnie ten przewód wymieniłem i foka jest jak nowa
|
|
|
|
#53 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 30-01-2012
Model: Focus ST170
Silnik: Duratec
Rocznik: 2002
|
ja podam coś z może trochę innej beczki,ale nadal w temacie falowania obrotów.kiedy oglądałem swojego focusa przed zakupem też obroty skakały nieregularnie między ok.700 a 1600,na zimnym i rozgrzanym silniku,na postoju i kiedy auto się toczyło na biegu jałowym. jak się potem okazało,była spora dziura w gumowym wężu odpowietrzającym skrzynie korbową.wystarczyło zakleić taśmą naprawczą i już po temacie.jednak że od momentu,kiedy pierwszy raz nim jechałem,aż do dziś to zawsze na zimnym silniku,przy zmianie biegu podbija obroty o ok.300-400 na ok.1 sek.a na rozgrzanym tylko "przytrzymuje" chwilowo obroty w ostatnim położeniu.ale nie przeszkadza mi to na tyle żebym uznał to za jakąś usterkę,tymbardziej że ma tak od kiedy kupiłem auto 29.08.2011.wszystko dotyczy silnika benzynowego Duratec ST 2.0 173KM.
pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#54 |
|
![]() Imię: Jurek
Model: mondeo
Silnik: 2,0 16v
Rocznik: 2008
|
Witam Wszystkich.
Od pewnego czasu jestem posiadaczem foczki MK1 1,8 16v z 1999 roku. Ogólnie nie mam do niej żadnych zastrzeżeń, jedynie te diabelne , podbijające się obroty podczas zmiany biegów. Doprowadza to mnie do rozpaczy bo nie mogę sobie z tym poradzić. Co mechanik to inna wersja możliwych usterek ale żaden nie może trafić w dziesiątkę. Czy ktoś zna może jakiegoś fachurę w Toruniu lub okolicy który kiedyś sobie już poradził z takim problemem? Bardzo proszę o namiary.Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#55 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 28-10-2009
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 16V
Rocznik: 1999
|
Mogę Ci tylko współczuć, sam się z tym woziłem i to ostro. U każdego ten problem wygląda inaczej. Przejrzyj dokładnie ten wątek! Napisz co już sprawdziłeś: odma, akumulator, tzw krokowy i czy nie łapie gdzieś lewego powietrza. Ja wymieniłem kolektor dolotowy na ten który montowano od 2003 roku i problem przestał być mocno uciążliwy. Focus ma to do siebie, że po wciśnięciu sprzęgła na chwilę zawiesza obroty. Za inżynierami Forda nie trafisz!
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
![]() Imię: krzysztof
Model: fokus
Silnik: 1,4
Rocznik: 1999
|
Witam, jestem tutaj nowy ale mam podobny problem z moim fordem fokusem 1,4 benzyna 98 r, a mianowicie gdy odpalam samochód na zimno to obroty podchodzą aż do 3500 i tak aż silnik się nagrzeje, potem w trakcie jazdy jak zmieniam biegi to utrzymuje się na obrotach jakie miałem na poprzednim biegu przez jakieś parę sekund, dodam że miałem czyszczony krokowy i przepustnice ale to nic nie dało, komputer też nie wykazał żadnego błędu,
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
ford::expert
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011
|
A co sprawdziłeś jeszcze do tej pory z tego co koledzy proponowali w swoich postach ?
Bo umycie zaworu bocznikowego i przepustnicy , to nie wszystko. Czasami samo mycie już nie wystarcza. Trzeba kupić nowy.
Liczą się ludzie - nie samochody. Samochód jest tylko dodatkiem do człowieka i nigdy nie powinno być odwrotnie ! Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim. KU PRZESTRODZE ! http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!! |
|
|
|
|
|
#58 |
|
ford::average
![]() Imię: Łukasz
Model: Fiat Panda 100HP
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik: 2008
|
Czujnik przepływu powietrza obok silniczka krokowego. Spróbuj wpierw odpiąć kabel i przepsikać tam WD-40 lub Miedź w Spray'u gdyż te styki na tej kostce lubią dać w tyłek. Miałem tak w Megane. Po wymianie silniczka krokowego spokój był na miesiąc - dwa. Dopiero później z mechanikiem doszliśmy do wniosku że to czujka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dlatego na zimnym daje popalić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
![]() Zarejestrowany: 15-09-2012
Model: focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2000
|
Mam taki problem jak koledzy od 2 miesięcy. Walczyło 2 mechaników jededen to byłe ASO forda. Podmienili mi już wszystko co było opisane na formum i nie tylko, przepustnica, zawór bocznikowy, zaworek i rurkę podciśnienia, czujnik prędkości, nowy soft teraz twierdzą, że jedyne co można jeszcze sprawdzić to podmienić kompa, ale już ogarnia mine zwątpienie. Może ktoś podpowie co z tą elektroniką trzeba zrobić, albo poda namiar na warsztata w Warszawie lub okolicach, który pomoże się z tym uporać.
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 07-03-2009
Model: Focus Mk1 / C-max
Silnik: 2.0 LPG 131km/ 2.0 145km
Rocznik: 1999 / 2005
|
Wymiana przewodu odpowietrzenia skrzyni korbowej.Gdzie znajduje sie tez wezyk w focusie mk1 2.0 benzyna ? nizej w poscie pisze ze w 1.8 jest tu kolo termostatu ? a w 2.0 pisza ze blizej podszybia a niby te same silniki jak to jest ?
I czy wymiana polega tylko na podmienieniu wezy i nic wiecej nie trzeba robic.. Oraz czy przy tyl obrotach wiekszych mieliscie tez glosniejsze chodzenie samochodu do momentu zmiany buegu takie buczenie jakies ? czy to wina poduszki ? bo mam problem z nimi ? Ostatnio edytowane przez vxz80 ; 16-09-2012 o 19:35 |
|
|
|
![]() |
|
|
|