Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-08-2012, 11:35   #131
brzo
ford::average

Model: mondeo
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Na ciepłym silniku świeci kontrolka ładowania i brak jest reakcji na pedał gazu

auto stoi już 3tygodnie u mechanika i czeka na gościa od pomp. nie wiem co oni wymieniali. czy ten tranzystor czy co

brzo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-08-2012, 14:42   #132
kvant
ford::amateur

Imię: Arkadiusz
Model: Mondeo kombi
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Na ciepłym silniku świeci kontrolka ładowania i brak jest reakcji na pedał gazu

Witam,
Te objawy zdiagnozował u mnie mechanik z "Serwisu Auto Fordzik" w Pile,
Naprawił tą usterkę niezależny elektryk Paweł K./ wg. mnie najlepszy fachowiec od forda w okolicy ,
wgrał nowszy soft. i po problemie.

Rozwiązał mi jeszcze jeden problem, silnik tracił moc na wolnych obrotach, błąd P2263, miałem regenerowany już sterownik turbiny, w serwisie to chcieli od razu turbine wymieniać z tym sterownikiem, a mnie zrobił coś czego już nie chciał zdradzić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.,nie wywiany żadnych części mechanicznych,
Silnik chodzi jak nowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam
kvant jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-08-2012, 18:09   #133
colorado30

Imię: Adam
Model: mondeo sedan
Silnik: 2,0B
Rocznik: 1997

Kolega w TDDI mial taki objaw jak mu padl czujnik polozenia walu , znaczy jak padal to zapalala sie kontrolka od aku i nie gasla, po wymianie znikneło.
Stary 16-08-2012, 09:56   #134
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi

Przypadkowo trafilem na wasz temat z innego tematu.

Macie tutaj fajnego fachowca HPL-jak niechcesz pomoc to nie podawaj zlych informacji-bo nie poto forum aby sie wymądrzac i ludziom nie pomagac-chyba ze twoje madrosci polegaja tylko na wymianie alternatora.

W waszym temacie nie chodzi oczywiscie o alternator ktory to magicznie wymienil HPL ale raczej o sterowanie silnika.

Przedewszystkim co ma do tego kontrolka ladowania?

"smart charge" to taki system inteligentnego ladowania w fordzie -stosowany od 98roku w nowych modelach forda.

jak działa?
-w zaleznosci od temp zewnetrznej zmniejsza lub zwieksza ladowania...czyli w zimie do 14,8 a w lecie do 14V.
-kontroluje prace alternatora
-jezeli mamy duze obciazenie alternatora to moze zwiekszac obroty silnika-to jest ten wspolny temat ktory laczy kontrolke ladowania z silnikiem i to pewnie dlatego kontrolka nie gasnie u was bo silnik nie zwieksza obrotów.

Regulator ma po to 3 kabelki...
1-zasilanie +
2-informocja z PCM
3-informacja do PCM

ale nawet po wypieciu wtyczki od ladowania alternator powinien ladowac w nazwijmy to trybie awaryjnym tyle ze z zmniejszonym napieciem ladowania aby niczego nie uszkodzic i nie uszkodzic siebie.

Ale to w wiekszosci przypadkow tylko przypadek ze sterownik silnika niemoze zwiekszyc obrotow silnika i przez to kontrolka nie gasnie.

Co łaczy uklad tdci z tddi?
łaczy sterownik silnika-ford EEC-V (w prawdzie sa rozne rozwiazania i czasami sterownik moze byc jeszcze inny ale to sie moglo roznie spotykac)
W tdci jest jeszcze dodatkowy modul do obsługi wtrysków od CR.

Ale...w sumie w tym temacie nie chodzi o ładowanie ale o konkretne usterki w sterowaniu silnika (bardziej w ukladzie wtryskowym) ktore powoduja brak mozliwosci regulacji predkosci obrotowej silnika. i przypuszczam ze ta usterka bedzie rozna w zaleznosci od ukladu zasilania, oraz moze jeszcze byc rozna z tego wzgledu ze eec-V w mondeo to naprawde bardzo mocno zaawansowane rozwiazania programowe ktore mogą reagowac na bardzo wiele czynników.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2012, 13:16   #135
oldrodge

Imię: Andrzej
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 2008

No dobra a opisz prościej co trzeba naprawić aby była reakcja na pedał gazu na ciepłym silniku. Czy wspominany wcześniej sterownik pompy i jego tranzystor? Czy coś innego?
oldrodge jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2012, 14:11   #136
mjprzem

napewno nie chodzi o tranzystor...
bo pada..a w zasadzie nie pada-bo to tez czesto jest bzdura bo czesto odpada przygrzana nozka do tranzystora a tranzystora sie juz nieda polutowac wiec potrzeba go wymienic-a najlepiej zainstalowac na zewnatrz inny.

Ale...tranzystor ktory siadal to tranzystor od wysterowania dawki wtrysku.
jezeli niema sterowania dawka wtrysku to i silnik niemoze pracowac i nieda sie uruchomic.

za to moze to miec zwiazek np. wyprzedzeniem kata wtrysku...ale tutaj dalo by sie zaobserwowac glosna prace silnika...
lub np. osprzetem silnika...czy usterka jakiegos czujnika.

niestety niespotkalem sie z waszym problemem osobiscie ale tyle co moglem podpowiedziec podpowiedzialem.
ps ktos tez pisal o zmianie versji programu ecu i to tez moze byc to, ale ogolnie jak zauwazycie sami to na ten 1 objaw moze byc kilka roznych rozwiazan-czyli przyczyn.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 16-08-2012 o 14:15
Stary 22-08-2012, 15:53   #137
oldrodge

Imię: Andrzej
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 2008

Panowie a odpowiedzcie mi na pytanie na jakim paliwie jeździcie, czy na czystym ON , czy np. na sezon zimowe były do paliwa dodawane różne dodatki do paliw dedykowane do ON, a może minimalne dawki benzyny, ja na zimę dodawałem ulepszaczy do paliwa, może to one spowodowały jakąś usterkę systemu zasilania paliwowego typu pompa itd.
oldrodge jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2012, 19:45   #138
brzo

Model: mondeo
Silnik: 2.0 tddi

ja na ruskim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale dwa lata było ok. znów się pojawił u mnie problem że świecącym akumulatorem. brak słów
brzo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2012, 21:37   #139
Mateoo

Imię: Mateusz
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009

Ja Ci powiem kolego, że dolewałem też różnych specyfików do diesla zimą i kupę kilometrów przejeździłem na bio i nic.. Więc nie wydaje mi się żeby to było to.
Mateoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2012, 10:18   #140
mjprzem

rodzaj paliwa niema wiekszego znaczenia..wazne aby paliwo bylo czyste.
Odpowiedz

Zasady postowania