Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-02-2012, 12:13   #1
501456
ford::beginner

Model: Transit
Silnik: 2.4 TDDI D4FA
Rocznik: 2000
Domyślnie 2,5D nie kręci rozrusznik

Witam
W moim Transicie z 96 r. nie kręci rozrusznik, aku nowe, kontrolki palą i przy próbie rozruchu nic się nie dzieje, kontrolki nie przygasają.. Przeczytałem bardzo podobny wątek [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] dot. rocznika 89 i zastosowałem opisaną tam procedurę (ale nie mogę zlokalizować przekaźnika).

Zwarłem dwie śruby przy rozruszniku i nadal nic. Lekkie iskrzenie, ale rozrusznik milczy.

Do rozrusznika dochodzi kabelek żółto-czarny zakończony konektorkiem. Przy przekręceniu kluczyka w pozycję start pojawia się na nim napięcie.

Czy oznacza to uszkodzenie rozrusznika?

501456 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2012, 17:15   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: 2,5D nie kręci rozrusznik

Cytat:
Napisał 501456 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do rozrusznika dochodzi kabelek żółto-czarny zakończony konektorkiem. Przy przekręceniu kluczyka w pozycję start pojawia się na nim napięcie.

Czy oznacza to uszkodzenie rozrusznika?
Tak. Cały układ włączania rozrusznika - włącznie z przekaźnikiem (na prawym nadkolu pod akumulatorem) - jest ok.
Skoro zwierasz śruby na elektrowłączniku i rozrusznik milczy - to prawie na pewno skończyły się szczotki. Czasem na krótko pomaga mocne stuknięcie rozrusznika młotkiem, ale to jest patent na kilka - kilkanaście odpaleń...
Skoro pojawia się napięcie na kabelku sterującym, powinno być słychać elektrowłącznik na rozruszniku (stukanie przy włączaniu i wyłączaniu stacyjką).

Sprawdź jeszcze kable prądowe - te grube - idące do akumulatora (czerwony) i masowy (czarny).

W rozruszniku są 4 szczotki, trzeba mieć bardzo mocną lutownicę do lutowania przewodów szczotek. Przy okazji warto wymyć rozrusznik w środku.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 24-02-2012 o 17:17
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2012, 02:26   #3
ziemek56
ford::expert

Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011

Zaczynamy wykład od podstaw ... niezależnie czy jest to rozrusznik klasyczny, czy nowszy z przekładnią planetarną. Działa tak samo !!!
Styk 1 gwint = Przyłącze (+) z akumulatora - gruby przewód (10 mm kwadrat)
Styk 2 samiec = przyłącze prądu rozruchu ze stacyjki (przez przekaźnik) - samiczka konektor
Styk 3 gwint = złącze stałe z uzwojeniem stojana

Jak sprawdzać rozrusznik?

1 = Łącząc styk 1 i 3 sprawdzamy działanie uzwojenia obrotu rozrusznika. Powinien kręcić luzem bez zazębienia z kołem zamachowym. Tu uwaga - kabelek gruby minimum 4 mm kwadrat (mocno będzie iskrzył i mocno się nagrzeje !!!).

2 = Łącząc (+) z akumulatora ze stykiem 2 sprawdzamy działanie cewki rozrusznika załączającego dwie rzeczy: samo działanie cewki (ta zwiera obrót i zazębia "bendix) i działanie zwory załączającej uzwojenie obrotu.

2 bis. Przy odłączonym styku 3 i załączonym styku 2 uzyskamy zazębienie "bendixa" bez uruchomienia obrotu rozrusznika, czyli samo załączanie "bendixa" - zwieranie zębatki.

Teraz najczęstsze przypadki padalstwa w Transitach:
1. niesprawna kostka stacyjki
2. przegrzany konektor (samiczka luźna) styku nr 2 przewodu sterującego elektromagnesem.
3. zużyte szczotki nie przewodzące prądu rozruchowego ( to chyba jest w temacie).
4. zużyte tulejki wirnika dające duży opór mechaniczny rozrusznika (wyboczenie poosiowe wirnika).
5. słabe przejście "elektryczne" przyłącza (+) z akumulatora lub (-) przy bloku (drugiego kabla), trzeba styki sprawdzić.
6. Syf - czyli ogólny kurz w samym rozruszniku li tylko odkładający się w czasie eksploatacji - normalna rzecz,

Przy okazji należy tak przyłączyć przewód (-) przy bloku, by był jak najbliżej rozrusznika. Najlepiej jak jest pod jedną ze śrub mocujących rozrusznik. Takie rozwiązanie zyskuje ok 10 % sprawności (strat) rozruchu. Akurat w osiołku jest prawie idealnie, ale w wielu autkach ... należy poprawić fabrykę.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 22222.jpg (82.1 KB, 78 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez ziemek56 ; 25-02-2012 o 21:08 Powód: dodatek tekstu
ziemek56 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-02-2012, 22:05   #4
501456
ford::beginner

Silnik: 2.4 TDDI D4FA
Rocznik: 2000

Wojtekjanus miał rację. Okazało się, że koniec szczotek. Przy okazji wymiana tulejek. Zapłaciłem 9 dych.
Przy montażu przeczyściłem papierem ściernym styki i wszystko jest OK. Rozrusznik kręci jak szalony.

Dzięki za diagnozę.
501456 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2012, 12:00   #5
buczek_
ford::amateur

Imię: Piotrek
Silnik: 2,5 d
Rocznik: 1996

Witam a ja mam inny problem, bo łącząc tak jak w przypadku 2 opisanym przez ziemek56 rozrusznik ładnie kręci i samochód odpala bez problemy ( rozrusznik po regeneracji, wyczyszczony i nowe tulejki) ale jak próbuję włączyć go stacyjką to najpierw kręci bardzo pomału potem bendix cofa się i kręci już niezazębiony i nawet kiedy wyjmę kluczyk ze stacyjki kręci się nadal, pomaga dopiero rozłączenie klem na aku. Spotkaliście się może z takim problemem? Bo ja już nie wiem o co chodzi.
buczek_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2012, 16:02   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Sprawdź czy przekaźnik rozrusznika podaje na rozrusznik prawidłowe napięcie i czy rozłącza się po zwolnieniu stacyjki - nawet próbnikiem z żarówki.
Stary 25-08-2012, 11:03   #7
kemocik53

Imię: Tomasz
Model: ford transit 2.5 disel
Silnik: 2496,00
Rocznik: 1995

A ja mam podobny problem z odpaleniem rozrusznika , jest po wymianie a nadal tylko klika i nic, aku...byl ladowany ale mozliwe ze jest niesprawny i moze daje malego kopa?
a moze to inne jakies cudo sie popsulo...czort wie...przekaznik? ale gdzie go szukac?
lampki przy wlaczaniu gasna..
kemocik53 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2012, 09:59   #8
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał kemocik53 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
lampki przy wlaczaniu gasna..
To albo masz słaby/uszkodzony akumulator, albo klemy są brudne, albo rozrusznik jest zablokowany.

Przekaźnik jest w tej sytuacji raczej ok - a mocowany jest na prawym nadkolu w komorze silnika pod akumulatorem.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 26-08-2012 o 15:01
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2012, 21:51   #9
kemocik53

Imię: Tomasz
Model: ford transit 2.5 disel
Silnik: 2496,00
Rocznik: 1995

dzieki wojtekjanusGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mam nadzieje ze to akumulator....rozrusznik jest nowy..a akumulator fakt dwie cele przy plusie sa martwe przy ladowaniu.
kemocik53 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
nie odpala , rozrusznik

Zasady postowania