![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 21-02-2012
Model: Transit
Silnik: 2.4 TDDI D4FA
Rocznik: 2000
|
Witam
W moim Transicie z 96 r. nie kręci rozrusznik, aku nowe, kontrolki palą i przy próbie rozruchu nic się nie dzieje, kontrolki nie przygasają.. Przeczytałem bardzo podobny wątek [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] dot. rocznika 89 i zastosowałem opisaną tam procedurę (ale nie mogę zlokalizować przekaźnika). Zwarłem dwie śruby przy rozruszniku i nadal nic. Lekkie iskrzenie, ale rozrusznik milczy. Do rozrusznika dochodzi kabelek żółto-czarny zakończony konektorkiem. Przy przekręceniu kluczyka w pozycję start pojawia się na nim napięcie. Czy oznacza to uszkodzenie rozrusznika? |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Skoro zwierasz śruby na elektrowłączniku i rozrusznik milczy - to prawie na pewno skończyły się szczotki. Czasem na krótko pomaga mocne stuknięcie rozrusznika młotkiem, ale to jest patent na kilka - kilkanaście odpaleń... Skoro pojawia się napięcie na kabelku sterującym, powinno być słychać elektrowłącznik na rozruszniku (stukanie przy włączaniu i wyłączaniu stacyjką). Sprawdź jeszcze kable prądowe - te grube - idące do akumulatora (czerwony) i masowy (czarny). W rozruszniku są 4 szczotki, trzeba mieć bardzo mocną lutownicę do lutowania przewodów szczotek. Przy okazji warto wymyć rozrusznik w środku.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 24-02-2012 o 17:17 |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-12-2006
Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
|
Zaczynamy wykład od podstaw ... niezależnie czy jest to rozrusznik klasyczny, czy nowszy z przekładnią planetarną. Działa tak samo !!!
Styk 1 gwint = Przyłącze (+) z akumulatora - gruby przewód (10 mm kwadrat) Styk 2 samiec = przyłącze prądu rozruchu ze stacyjki (przez przekaźnik) - samiczka konektor Styk 3 gwint = złącze stałe z uzwojeniem stojana Jak sprawdzać rozrusznik? 1 = Łącząc styk 1 i 3 sprawdzamy działanie uzwojenia obrotu rozrusznika. Powinien kręcić luzem bez zazębienia z kołem zamachowym. Tu uwaga - kabelek gruby minimum 4 mm kwadrat (mocno będzie iskrzył i mocno się nagrzeje !!!). 2 = Łącząc (+) z akumulatora ze stykiem 2 sprawdzamy działanie cewki rozrusznika załączającego dwie rzeczy: samo działanie cewki (ta zwiera obrót i zazębia "bendix) i działanie zwory załączającej uzwojenie obrotu. 2 bis. Przy odłączonym styku 3 i załączonym styku 2 uzyskamy zazębienie "bendixa" bez uruchomienia obrotu rozrusznika, czyli samo załączanie "bendixa" - zwieranie zębatki. Teraz najczęstsze przypadki padalstwa w Transitach: 1. niesprawna kostka stacyjki 2. przegrzany konektor (samiczka luźna) styku nr 2 przewodu sterującego elektromagnesem. 3. zużyte szczotki nie przewodzące prądu rozruchowego ( to chyba jest w temacie). 4. zużyte tulejki wirnika dające duży opór mechaniczny rozrusznika (wyboczenie poosiowe wirnika). 5. słabe przejście "elektryczne" przyłącza (+) z akumulatora lub (-) przy bloku (drugiego kabla), trzeba styki sprawdzić. 6. Syf - czyli ogólny kurz w samym rozruszniku li tylko odkładający się w czasie eksploatacji - normalna rzecz, Przy okazji należy tak przyłączyć przewód (-) przy bloku, by był jak najbliżej rozrusznika. Najlepiej jak jest pod jedną ze śrub mocujących rozrusznik. Takie rozwiązanie zyskuje ok 10 % sprawności (strat) rozruchu. Akurat w osiołku jest prawie idealnie, ale w wielu autkach ... należy poprawić fabrykę.
A prywatnie ... Toyotka D4DOstatnio edytowane przez ziemek56 ; 25-02-2012 o 21:08 Powód: dodatek tekstu |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 21-02-2012
Silnik: 2.4 TDDI D4FA
Rocznik: 2000
|
Wojtekjanus miał rację. Okazało się, że koniec szczotek. Przy okazji wymiana tulejek. Zapłaciłem 9 dych.
Przy montażu przeczyściłem papierem ściernym styki i wszystko jest OK. Rozrusznik kręci jak szalony. Dzięki za diagnozę. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotrek
Silnik: 2,5 d
Rocznik: 1996
|
Witam a ja mam inny problem, bo łącząc tak jak w przypadku 2 opisanym przez ziemek56 rozrusznik ładnie kręci i samochód odpala bez problemy ( rozrusznik po regeneracji, wyczyszczony i nowe tulejki) ale jak próbuję włączyć go stacyjką to najpierw kręci bardzo pomału potem bendix cofa się i kręci już niezazębiony i nawet kiedy wyjmę kluczyk ze stacyjki kręci się nadal, pomaga dopiero rozłączenie klem na aku. Spotkaliście się może z takim problemem? Bo ja już nie wiem o co chodzi.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Sprawdź czy przekaźnik rozrusznika podaje na rozrusznik prawidłowe napięcie i czy rozłącza się po zwolnieniu stacyjki - nawet próbnikiem z żarówki.
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: ford transit 2.5 disel
Silnik: 2496,00
Rocznik: 1995
|
A ja mam podobny problem z odpaleniem rozrusznika , jest po wymianie a nadal tylko klika i nic, aku...byl ladowany ale mozliwe ze jest niesprawny i moze daje malego kopa?
a moze to inne jakies cudo sie popsulo...czort wie...przekaznik? ale gdzie go szukac? lampki przy wlaczaniu gasna.. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Przekaźnik jest w tej sytuacji raczej ok - a mocowany jest na prawym nadkolu w komorze silnika pod akumulatorem.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 26-08-2012 o 15:01 |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: ford transit 2.5 disel
Silnik: 2496,00
Rocznik: 1995
|
dzieki wojtekjanusGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mam nadzieje ze to akumulator....rozrusznik jest nowy..a akumulator fakt dwie cele przy plusie sa martwe przy ladowaniu.
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| nie odpala , rozrusznik |
|
|