Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-08-2012, 12:45   #861
Manius73
ford::amateur

Imię: Mariusz
Model: Mondeo
Silnik: Diesel
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Migająca sprężynka - po raz kolejny.

Witam !

Mam problem z mondkiem 2.0 TDCI 115KM 2002r listopad

A mianowicie od dluzszego czasu po wcisnieciu mocniej pedala gazu ,wlacza mi sie nasza ukochana kontrolka swiec zarowych . Autko traci moc . Po wylaczeniu i wlaczeniu z powrotem silnika auto jedzie normalnie do ponownego wcisniecia mocniej pedalu gazu . I tak naokraglo . Do tego klekocze i dlugo kreci zeby go odpalic . Jakis ok miesiac temu po powrocie z trasy zgasilem mondka i udalem sie do domu . Po dwoch dniach podchodze, wsiadam i odpalam ale tym razem juz sie nie udalo go odpalic ... po kilku probach zabralem akumulator i podlaczylem do ladowania z nadzieja ze sie rozladowal . Jednak na drugi i kazdny nastepny dzien nie odpalil juz wiecej . Wymienilem juz swiece zarowe , poniewaz wszystkie 4 byly walniete , do tego sciagnalem kolektor ssacy i wyczyscilem , ale dalej nie odpalil , dopiero na popych zaskoczyl , po chwili jazdy i zgaszeniu go , z powrotem ciezko bylo go odpalic , ale naladowalem akumulator , poniewaz niebyl w dobrej kondycji , po czym juz nie odpalil . Sprawdzilem czujnik polozenia walka rozrzadu ale jest wporzadku .

Stad moje pytanie co moze byc nie tak ze nie chce odpalic ??
Czy moze to byc czujnik polozenia walu korbowego , czy to cos jeszcze innego ??

Sorki ze sie tak rozpisalem ale byc moze to pomoze w zneutralizowaniu problemu
Prosze was o pomoc , moze ktos mial podobny problem .

Manius73 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2012, 18:18   #862
kicaj
ford::professional

Model: ZB
Silnik: 1.9
Rocznik: too old

tak - jak wszyscy piszący w tym temacie. przeczytaj od A do Z + temat o migającej sprężynce nr 1 (mojego autorstwa, chyba przyklejony)
kicaj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2012, 21:30   #863
bolek-tarnow
ford::expert

Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM
Rocznik: 2008

koledzy zrobilem dzis probe przelewowa. od wtryskow wyprowadzilem 4 osobne wezyki powrotne, wsadzilem je do czterech osobych kubeczkow. czas pracy na wolnym biegu to 2 min - wyniki byly nastepujace:
- pierwszy wtryskiwacz 50ml
- drugi wtryskiwacz 6ml
- trzeci wtryskiwacz 80ml
- czwarty wtryskiwacz 100ml
co o tym sadzicie? wymieniac zaworki we wtryskach?
dodam ze w paliwie nie ma grama opilka i jest czysciutkie. pompa wyglada na regenerowana bo posiada naklejki z bosch service - jutro skontaktuje sie z zakladem ktory widnieje na naklejce i dopytam dokladnie o pompe tzn czy faktycznie byla regenerowana i kiedy.
bolek-tarnow jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2012, 21:56   #864
ethernal

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał Manius73 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam !

Mam problem z mondkiem 2.0 TDCI 115KM 2002r listopad

A mianowicie od dluzszego czasu po wcisnieciu mocniej pedala gazu ,wlacza mi sie nasza ukochana kontrolka swiec zarowych . Autko traci moc . Po wylaczeniu i wlaczeniu z powrotem silnika auto jedzie normalnie do ponownego wcisniecia mocniej pedalu gazu . I tak naokraglo . Do tego klekocze i dlugo kreci zeby go odpalic . Jakis ok miesiac temu po powrocie z trasy zgasilem mondka i udalem sie do domu . Po dwoch dniach podchodze, wsiadam i odpalam ale tym razem juz sie nie udalo go odpalic ... po kilku probach zabralem akumulator i podlaczylem do ladowania z nadzieja ze sie rozladowal . Jednak na drugi i kazdny nastepny dzien nie odpalil juz wiecej . Wymienilem juz swiece zarowe , poniewaz wszystkie 4 byly walniete , do tego sciagnalem kolektor ssacy i wyczyscilem , ale dalej nie odpalil , dopiero na popych zaskoczyl , po chwili jazdy i zgaszeniu go , z powrotem ciezko bylo go odpalic , ale naladowalem akumulator , poniewaz niebyl w dobrej kondycji , po czym juz nie odpalil . Sprawdzilem czujnik polozenia walka rozrzadu ale jest wporzadku .

Stad moje pytanie co moze byc nie tak ze nie chce odpalic ??
Czy moze to byc czujnik polozenia walu korbowego , czy to cos jeszcze innego ??

Sorki ze sie tak rozpisalem ale byc moze to pomoze w zneutralizowaniu problemu
Prosze was o pomoc , moze ktos mial podobny problem .
Po czym poznałeś, że czujnik położenia wałka rozrządu jest OK? Organoleptycznie nie da się tego stwierdzić.
A tak w ogóle, to najpierw podepnij auto do kompa i odczytaj błędy jeśli się da na wyłączonym silniku, albo go odpal na "popych" i wtedy podepinij do kompa i odczytaj ewentualne błędy.
I jeszcze jedna sprawa mi się nasunęła: czy próbowałeś odpalić na jakimś innym sprawnym akumulatorze?
Stary 27-08-2012, 09:16   #865
kicaj

Model: ZB
Silnik: 1.9
Rocznik: too old

Cytat:
Napisał bolek-tarnow Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- pierwszy wtryskiwacz 50ml
- drugi wtryskiwacz 6ml
- trzeci wtryskiwacz 80ml
- czwarty wtryskiwacz 100ml
co o tym sadzicie? wymieniac zaworki we wtryskach?
dodam ze w paliwie nie ma grama opilka i jest czysciutkie.
IMHO duże różnice...
a w którym paliwie ? w tych kubeczkach? zaglądałeś do filtra paliwa?
zgodnie z tym co tu napisano [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] powinieneś mieć poniżej 15ml w każdym kubku, stąd MHO że 3 wtryski do regeneracji.
Cytat:
Napisał bolek-tarnow Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
posiada naklejki z bosch service
tak z ciekawości który bosch? od razu popytaj o ceny regeneracji wtrysków Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kicaj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2012, 11:17   #866
bolek-tarnow
ford::expert

Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM
Rocznik: 2008

sprawdzalem paliwo w kubeczkach i bylo czysciutkie. filtr sprawdzany byl w poniedzialek jak b yl wymieniany i byl czysty - bez opilkow.
bosch w zachodziopomorskim.... bodajze w swiebodzinie na poznanskiej. dzis z nimi rozmawialem i jak odczytam bumery z pompy to udziela mi wszelkich informacji o nich. wtryski za pewne zrobie sam a nie bede oddawal do serwisu.
bolek-tarnow jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2012, 16:29   #867
jaxon111

Imię: artur
Model: ford focus
Silnik: tdci 100km

Witam
Ja tez zrobilem test przelewowy w swoim focusie 1,8 tdci 100km 2003r.
Wyniki są następujące
1-120ml
2-325ml
3-80ml
4-45ml
Test trwał 4 min na ciepłym silniku i wolnych obrotach .Wynik wydaje sie być tragiczny a co za tym idzie wtryski do roboty .
może ktoś z was wie gdzie w okolicach lodzi regenerują wtryski?
jaxon111 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-09-2012, 21:43   #868
chromar

Imię: darek
Model: MK3 2.0 tddi
Silnik: diesel
Domyślnie Interpretacja kodów -

Witam.Temat znany wszystkim -MIGAJĄCA SPIRALA świeć żarowych.
Auto nie daje się uruchomić .
Po podłączeniu do komputera wyświetlają się :
P-O216
P-0404
P-1608
P-1659
P-1665
Bardzo proszę o pomoc co jest tego przyczyną .Jak przełożyć opisy(sterownik pompy,silnika,obwód zasilania ,egr,czas wtrysku) na konkretną przyczynę............sterownik ??????
dzięki
chromar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-09-2012, 20:50   #869
hryniuuu

już nieważne

Ostatnio edytowane przez hryniuuu ; 25-09-2012 o 23:57 Powód: zły temat
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-09-2012, 23:55   #870
hryniuuu

Domyślnie "Migająca sprężyna", nowy sterownik, dalej nie odpala

Witam, uparcie poszukuje rozwiązania problemu migającej kontrolki świec, a żaden z tematów na forum nie odpowiada temu problemowi (chyba że słabo szukałem).

Tak więc, pare razy zdarzyło się że lekko szarpnął, tak jakby nie dostawał paliwa przez moment. Raz odjechałem 7km od domu, focus zgasł podczas jazdy około 60km/h, na zegarach choinka z kontrolek, m.in. migająca kontrolka świec. Samochód nie chciał W OGÓLE odpalić, więc zaciągnąłem do garażu, wymontowałem sterownik pompy wtryskowej, i wysłałem do regeneracji do Rumii (ponoć wszyscy sobie chwalą, ale to nie ważne). Dziś wymieniłem sterownik na nowy (starego ponoć nie dało rady zregenerować), tak więc próbowałem odpalić samochód, I:
-Ciągle to samo, niby wszystko jest ok, po odpowietrzeniu pompy wtryskowej kręci, ale nie odpala,
-Wtryski widać że dość ochoczo wtryskują paliwo, więc pompa i sterownik chyba jest ok
-Po sprawdzeniu ekranu testowego (nie mam możliwości zaciągnąć focusa do warsztatu na podpięcie kompa) DTC pokazuje NONE, ale ten punkt pomijam bo myśle że podpięcie pod kompa ukazałoby prawde
-Gdy próbuję odpalić używając startera do silników (dawka taka, że chyba nawet nie dolatuje do silnika), jakoś bardziej reaguje na kręcenie silnikiem, ale boje się że przez to może się coś stać, i właśnie gdy przestaje kręcić silnik, non stop miga kontrolka od świec.

Silnik oczywiście 1.8 TDDI 90km

Prosiłbym o jakiekolwiek wskazówki, ponieważ już wystarczająco dużo kasy wpakowałem, a nic nie pomaga. Cieszyłbym się gdyby okazało się, że jedyną przyczyną jest ten czujnik położenia wałka, no ale już nic mnie nie zdziwi.

PS. nigdy więcej żadnego forda.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
diesel , migająca sprężynka , mk3 , mondeo , nie odpala , pompa wtryskowa , tdci , wtryskiwacze

Zasady postowania