Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-09-2012, 16:10   #1
klkrzych
ford::amateur

Imię: Krzysztof
Model: transit,mondeo mk4
Silnik: 2.0DI,2.0 benzyna
Rocznik: 2006,2010
Domyślnie Poszukuję schematu podgrzewanej przedniej szyby

Witam. Miesiąc temu zakupiłem forda transita (wersja 2000-2006 100 T300) z pękniętą szybą, wymieniłem na nową z podgrzewaniem, bo jest przełącznik i przekaźnik czasowy do jej ogrzewania. Przy montażu zauważono, że brak kabli zasilających szybę. Proszę o schemat.

klkrzych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-09-2012, 17:24   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Problem z ogrzewaniem przedniej szyby

Hm... Z tego co wiem, szyba przednia nie jest sterowana przekaźnikiem czasowym. Jej układ wisi na trzech przekaźnikach - jednym ogólnym R15 na którym wisi także klima, ogrzewanie siedzeń, tylne wycieraczki, nagrzewnica itd. Sama szyba jest dzielona na dwa obwody, prawą stronę obsługuje przekaźnik R16, lewą R20.

Przekaźnik czasowy jest w obwodzie podgrzewania tylnej szyby i lusterek.
Ale mogę się oczywiście mylić.

Schematu obwodu przedniej szyby niestety nie mam... Ale jeżeli masz przekaźniki R16/R20 lub łączówki w ich gniazdach - to jeżeli brak jest przewodów podciągniętych do szyby - można przecież pociągnąć nowe przewody od gniazd przekaźników.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 20-09-2012 o 17:32
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-09-2012, 20:15   #3
klkrzych

Domyślnie Odp: Problem z ogrzewaniem przedniej szyby

Witam. Dziękuję za zainteresowanie .Kupując samochód sprzedawca poinformował mnie , że przednia szyba jest ogrzewana. Przed wymianą na nową poprosiłem o wstawienie ogrzewanej szyby; taka została zamontowana ,lecz Pan monter stwierdził brak kabli. Ściągnąłem z internetu instrukcję obsługi tranzita , gdzie znalazłem skrzynkę bezpieczników w komorze silnika , z bezpiecznikami 102 i 110 -które są zasilane . Znalazłem przełącznik który uznałem za załączający grzanie szyby , lecz teraz po przeczytaniu Twojego postu zastanawiam się , bo możliwe ,że to przełącznik grzania lusterek.Niestety to jedyny przełącznik , który odpowiadałby szukanemu. Skrzynka bezpieczników w przedziale pasażerskim nie ma podstaw pod przekaźniki R 16 i R 20 ; lecz mam szybę z drutami oporowymi -dlatego dalej szukam schematu.Pozdrawiam.

Bump:
Stary 20-09-2012, 21:50   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Domyślnie Odp: Poszukuję schematu podgrzewanej przedniej szyby

Już przestałem rozumieć - czy masz model 2000-2006, czy 2006-2011? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał klkrzych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
gdzie znalazłem skrzynkę bezpieczników w komorze silnika , z bezpiecznikami 102 i 110 -które są zasilane .
To sugeruje model 2000-2006.
Cytat:
Napisał klkrzych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Skrzynka bezpieczników w przedziale pasażerskim nie ma podstaw pod przekaźniki R 16 i R 20 ;
To sugeruje model 2006-2011, bo choć ma gniazda z tymi numerami, to dwa różne pod dwa różne przekaźniki - a muszą być dwa takie same. Natomiast we wcześniejszym modelu muszą być te gniazda...

Jeżeli masz model późniejszy 2006-2011, to mój opis ze wcześniejszego postu jest nieaktualny... W późniejszym bezpieczniki szyby przedniej są w skrzynce pod fotelem kierowcy (nr 4 i 6), a przekaźniki to R22/26 w skrzynce przyłączeniowej w kabinie po stronie pasażera. Czy masz te bezpieczniki i przekaźniki?

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 20-09-2012 o 22:21
Stary 21-09-2012, 12:10   #5
klkrzych

Witam.
Mam wersję 2000-2006.Obok skrzynki bezpiecznikowej na przeciw pasażera /która wygląda jak w instrukcji obsługi tranzita z tych lat / ,jest kolejna skrzynka z podstawami pod 4 przekaźniki . Instrukcja podaje dwa sposoby rozmieszczenia przekaźników: w pierwszym nie występują R16 i R20 , w drugim są zaznaczone obydwa .Gdyby przyjąc drugą wersję jako występującą u mnie ,to jest brak przekaźników-za dużo niewiadomych. Dlatego stwierdziłem , że brak podstaw pod w/w wymienione przekaźniki.Szukam punktu zaczepienia , logicznego podłączenia - ideałem byłby schemat. Jaka jest droga prądu , jakimi kolorami przewodów .
Stary 21-09-2012, 12:21   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Instrukcja podaje dwa sposoby rozmieszczenia przekaźników: w pierwszym nie występują R16 i R20 , w drugim są zaznaczone obydwa
No... nie. W obydwóch sposobach są te przekaźniki (R16 i R20)...

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 21-09-2012 o 12:23
Stary 21-09-2012, 13:05   #7
klkrzych

Niestety mój pojazd to chyba okrojona wersja - mam podstawę pod bezpieczniki 201 do 227
i 2 przekaźniki R15 R16 - to cały pierwszy moduł.
Drugi moduł to podstawa pod cztery przekaźniki , powiedzmy R18 i R22 zamontowane koniec.
Stary 21-09-2012, 13:16   #8
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

To faktycznie jakiś dziwoląg. Obawiam się, że nie masz instalacji podgrzewania przedniej szyby...

Zasady postowania