![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 23-12-2010
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006
|
Problem rozwiązany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tak jak przypuszczałem padł czujnik położenia zaworu. Po wymianie wszystko w 100% porządku, bez błędów, zawór po wyłączeniu silnika dokonuje kalibracji, w końcu działa.
Dziękuję tym którzy się przyczynili do naprawy poprzez rady. Pozdrawiam - temat do zamknięcia. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 21-04-2012
Model: Mondeo MK3/MK4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM/ 2.0TDCI 143KM
Rocznik: 2006 / 2008
|
mozesz cos wiecej napisac o naprawie tego zaworu? MAm taki sam egr i chyba sie zepsul. Auto szarpie faluja obroty. Na razie wyjąłem z niego wtyczke i auto jezdzi ale z bledem. Cena calego ukladu jest kosmiczna;( Rozebrałem ten egr i mechanicznie jest calkowicie sprawny, wszytsko miekko chodzi lacznie z silniczkiem. Wydaje mi sie ze pewnie sterowanie w nim poszlo ale nie wiem co nim steruje i jak;/
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::professional
![]() Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009
|
Najprawdopodobnie ten [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] masz uszkodzony - najczęstsza przyczyna problemów z okablowanym EGR-em przy Mondeuszach Mk3 z DPF-em. Numer tego elementu to 1541398, ale teraz nie znalazłem go w sprzedaży.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
po wymianie tego trzeba cos aktywoac czy kalibrowac? Moze samo sie skalibruje? Blad sam sie wykasuje czy trzeba go komputerem potraktowac?
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::professional
![]() Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009
|
Jeżeli przyczyna usterki ustanie błąd sam się wykasuje, a kalibrować nie potrzeba - następuje samoadaptacja za każdym razem po wyłączaniu silnika.
Powodzenia. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
wymineiłem dekielek i faktycznie coś tam się adaptuje po wyłączeniu auta. Silnik już się nie dławi z podpiętą wtyczką od EGR, rura od egr szybko robi się ciepła ale błąd na desce jak walił po gałach tak dalej wali;( jest szansa, że się sam wykasuje za jakiś czas?musze sobie sprawić jakiegoś elm 1.5
Podjechałem dzisiaj wykasować błędy od egr Jak na razie nic nie wyskoczyło silnik nie szarpie i chodzi jak złoto Czyli faktycznie dekielek załatwia sprawe. Ogolnie dodam, że to jest mega skur......... aby specjalnie wprowadzali w serwisach w błąd i kazali wyminiać cały EGR - bo samych czujników nie prowadzą. ZŁODZIEJSTWO!!!! Jeszcze jedno z tego co się naczytałem i sam doświadczyłem problem z DPF zaczyna się wtedy gdy niedomaga egr, wszyscy zrzucają to na dpf, wypalają stacjonarnie, regenerują itp a problem powraca a to tylko dla tego, że egr jest nie sprawny i wali mega sadzą na filtr! Jeśli zaczyna Ci szalec dpf najpierw sprawdz dokładnie egr(nie musi być błędu w sterowniku aby źle działał). Mnie po wycięciu DPF dopiero okazało się, że egr kuleje. Przez 2kkm bylo ok a teraz znow to samo;( sprobuje znow wymienic ten zawór czy czujnik jak zwal tak zwal i zobaczymy. Dziwne aby sie tak szybko zepsół;( Ostatnio edytowane przez din ; 07-11-2012 o 12:22 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: Ford Mondeo MK V
Silnik: 2.0 TDCI/ 150KM
Rocznik: 2017
|
Na ten czujnik założona jest jakaś klamra/objemka, czy to jest rodzaj jakiegoś zabezpieczenia i jak to się ściąga?
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
odginasz 4 lapki i sciagasz. Potem delikatnie sciagasz czarny dekielek (uwaga na kola zebate aby nie wypadly) zakladasz nowy dekielek, nakladasz obejme i dociskasz lapki ot co.
|
|
|
|