Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-09-2012, 11:09   #161
Artiz
ford::beginner

Model: Mk3
Silnik: TDDI
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Na ciepłym silniku świeci kontrolka ładowania i brak jest reakcji na pedał gazu

Cytat:
Napisał brzo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witam koledzy,rozmawiałem z pompiarzem który naprawial mi sterownik pompy,stwierdził on a nawet jest pewien że wina tkwi w alternatorze. także pora na wymianę. pozdrawiam i dam znać o rezultatach.
To wdasz się tylko w koszta, bo wiele osób udowodniło już, że przy tej usterce wymiana alternatora nic nie pomoże. Sam sprawdzałem alternator u dwóch niezależnych mechaników i jest w porządku.

Artiz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-09-2012, 21:39   #162
radekg32
ford::professional

Imię: Radek
Model: MK 5
Silnik: 2.0 TDCI AUTOMAT 180 hp
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Na ciepłym silniku świeci kontrolka ładowania i brak jest reakcji na pedał gazu

Cytat:
Napisał Artiz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sam sprawdzałem alternator u dwóch niezależnych mechaników i jest w porządku.
To powiem Ci tylko tak,masz raczej do bani mechanikow..................(bez obrazy)
Alternator niestety ma to do siebie jak kazdy silnik elektryczny ,ze dziala albo po prostu nie.
Jesli dziala pod zbyt duzym obciazeniem,wtedy wieksze ryzyko na jego przepalenie albo samych diod.
I nigdy nie uwierze,ze jakis mechanik sprawdzil go tak na ,,zicher"......
Najczesniej altek pada podczas jazdy,wlasnie wtedy kiedy zostaje poddany duzemu obciazeniu jak klima,swiatla,wycieraczki,radio etc.........
To tylko moja wlasna opinia,z ktora mozecie lub nie sie do konca zgadzac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-10-2012, 22:47   #163
brzo
ford::average

Model: mondeo
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2000

i co tylu ludzi było w temacie i każdy jeździ z ta usterka?
brzo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-10-2012, 11:10   #164
Artiz

Model: Mk3
Silnik: TDDI
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał radekg32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To powiem Ci tylko tak,masz raczej do bani mechanikow..................(bez obrazy)
Alternator niestety ma to do siebie jak kazdy silnik elektryczny ,ze dziala albo po prostu nie.
Jesli dziala pod zbyt duzym obciazeniem,wtedy wieksze ryzyko na jego przepalenie albo samych diod.
I nigdy nie uwierze,ze jakis mechanik sprawdzil go tak na ,,zicher"......
Najczesniej altek pada podczas jazdy,wlasnie wtedy kiedy zostaje poddany duzemu obciazeniu jak klima,swiatla,wycieraczki,radio etc.........
To tylko moja wlasna opinia,z ktora mozecie lub nie sie do konca zgadzac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To przejrzyj dokładnie wiele poprzednich postów i wątków na ten temat. Wymiana alternatora przy tej usterce nie skutkuje jej wyeliminowaniem, zostało to sprawdzone i zweryfikowane przez większość osób. Było to już wielokrotnie komentowane na forum.
Artiz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-10-2012, 16:59   #165
radekg32
ford::professional

Imię: Radek
Model: MK 5
Silnik: 2.0 TDCI AUTOMAT 180 hp
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał Artiz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To przejrzyj dokładnie wiele poprzednich postów i wątków na ten temat. Wymiana alternatora przy tej usterce nie skutkuje jej wyeliminowaniem, zostało to sprawdzone i zweryfikowane przez większość osób. Było to już wielokrotnie komentowane na forum.
Ja przejrzalem dokladnie,ale Ty chyba nie do konca przeczytales moja wypowiedz ze zrozumieniem.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Opisalem tylko,co i jak sie dzieje z altkiem,a nie czy jego dzialanie badz awaria ma wplyw na opisana usterke...........Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 10-10-2012, 13:51   #166
ilm

Imię: Grzegorz
Model: ford mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2005

witam, mam taki sam problem, TDCI 130 koni 2005 rok ford mondeo, na razie aż tak uciążliwy nie jest ten objaw ale sądząc po tym co piszecie - będzie. niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi kogoś kto miałby tę usterkę i usunął ją raz na zawsze. mówi sie o sterowniku pompy paliwowej, alternatorze. te dwa tropy sa tu najbardziej wyraźnie eksponowane.

tego człowieka co się tu mądrzył jak kaczyński że wie ale nie powie nie ma co słuchać.
nie powinien sie wypowiadać w tym wątku i robić złudne nadzieje czytającym ten wątek.

chyba od marca się ciągnie ten temat i nadal brak odpowiedzi.

albo osoby które naprawiły ten problem przestały się wypowiadać albo sam już nie wiem,

zapraszam do kontynuowania tematu.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - rozumiem że wszystkim sie cos takiego dzieje.

Ostatnio edytowane przez ilm ; 10-10-2012 o 14:50
ilm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-10-2012, 22:47   #167
brzo

kolego ale samochód u ciebie też gaśnie i nie reaguje na pedał gazu?
Stary 11-10-2012, 08:37   #168
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi

Jezeli podejrzewacie ladowanie to czemu poprostu nie sprawdzicie ladowania miernikiem i wtrybie serwisowym kiedy ten objaw wystepuje?

kazdy z was ma inny samochod a usterka podobna.... choc przypuszczam ze i u kazdego moze byc inna.

dlaczego nie sprawdzicie bledow diagnostycznych?...czy to tak duzo kosztuje?

moze miec to zwiazek z alternatorem...pedalem gazu ...czy czujnikiem temperatury...
raczej wykluczylbym sterownik pompy wtryskowej...bo gdyby cos bylo to silnik by gasl.
Pozatym tdci kolegi niema tego sterownika a problem podobny.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-10-2012, 12:29   #169
ilm

Imię: Grzegorz
Model: ford mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2005

samochód mi nie gaśnie ale nie reaguje na wciskany gaz, słyszałem że możę mieć to cos wspólnego z PCM i że trzeba wgrać nowy soft po prostu, czy ktoś poszedł tym tropem?
ilm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-10-2012, 18:10   #170
brzo

a myślisz kolego że nie sprawdziliśmy ładowania? już wszystko było sprawdzane i klapa.
Odpowiedz

Zasady postowania