Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-09-2012, 19:22   #1
kubasta
ford::average

Model: c-max hybrid
Silnik: 2.0
Rocznik: 2014
Domyślnie Tylna nagrzewnica terkocze(stuka)

Witam,
Od paru dni zauważyłem że po uruchomieniu moja tylna nagrzewnica stuka (terkocze) takie cyk cyk cyk czy to tak ma być czy coś sie z nią dzieje ??
prosze o porade

kubasta jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-09-2012, 22:56   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Tylna nagrzewnica terkocze(stuka)

Masz uszkodzony elektryczny siłownik przełączania klap ciepło-zimno.
Konkretnie wyciera się plastikowe kółko zębate przekładni. Jest możliwa naprawa, już kiedyś opisywałem w jaki sposób. Demontujesz te białe plastikowe pudełko siłownika z obudowy nagrzewnicy i rozbierasz. Łatwo zobaczysz, które kółeczko ma uszkodzone zęby. Naprawa polega na spiłowaniu tego kółka z jednej strony i na podłożeniu podkładek z drugiej - ma bardzo wysokie zęby, więc dzięki osiowemu przesunięciu zaczyna pracować na zdrowej, nieuszkodzonej części uzębienia. Zorientujesz się łatwo w czym rzecz.

Nowy siłownik w ASO to kilkaset złotych...
Stary 30-09-2012, 23:29   #3
kubasta

To nie będę tego robić bo w niedługim czasie zmieniam nagrzewnice na ta do klimatyzacji bo czekam jeszcze na jeden przewód i zabieram się za montaż tylnej klimatyzacji. Dzięki za szybka odpowiedź.
Stary 01-10-2012, 15:32   #4
kubasta

a jednak zabrałem się za to. i okazało się, że ząbki są dobre, wygląda to tak jakby po osiągnięciu punktu krancowego silniczek nie dostawał tej informacji i jeszcze delikatnie chce się obrócić. co może być tego powodem ?? wyczyścilem scieżki. luty dobre. jak go wyjme z klapy i podepne na sucho to idzie do pewnego momentu i staje ale ten moment jest troche dalej niz optymalny punkt klap na glowe i nogi

Ostatnio edytowane przez kubasta ; 01-10-2012 o 15:53
Stary 01-10-2012, 17:50   #5
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Ja jednak pozostanę przy swoim - widać ząbki już przeskakują, ale jeszcze się nie wytarły. To kwestia czasu.
Przeskakuje i wyciera się malutka zębatka (wspólna z większym talerzowym kółkiem), poruszająca tzw półksiężyc dźwigni klapy. To właśnie ten półksiężyc uruchamia wyłącznik krańcowy, a ponieważ kółko przeskakuje, półksiężyc nie może dojść do krańcowego położenia. I stąd stukot...

Faktem jest, że dojście do krańcowego położenia klapy stawia nagle bardzo duży opór, ja to starałem się zminimalizować czyszcząc całość i smarując mechanizm klapy. Na razie działa, staram się nie kręcić za dużo zmianami temperatury z tyłu...
Stary 01-10-2012, 18:00   #6
kubasta

wygląda to tak i tak tez slychać [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 01-10-2012, 18:10   #7
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał kubasta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wygląda to tak i tak tez slychać [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Na 100% przeskakuje zębatka... Z tych lat tak mają... wszystkie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 01-10-2012, 18:21   #8
micho121
ford::beginner

Model: ford transit
Silnik: 2,4 TDCI
Rocznik: 2009

Też tak miałem w małym blaszaku. Tylko że ja nie potrzebowałem ogrzewania przestrzeni ładunkowej. Po prostu rozłączyłem kostkę zaslającą siłownik. Cykanie ustało. Jezdziłem tak przez trzy lata. W czasie mrozów tylnia nagrzewnica zabierała tyle ciepła,że silnik był nie dogrzany więc nie używałem tego. W wersji osobowej niestety trzeba naprawić
micho121 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2012, 18:40   #9
kubasta

Wojtku co proponujesz? mam rozebrany ten silnik na części. podłożyłem sprężynkę z długopisu i lekko spiłowałem tą mniejszą zębatkę od góry zeby się zamykała obudowa ale dalej efekt jest taki jakby szło to w niewłaściwe położenie.za daleko.
Stary 01-10-2012, 18:52   #10
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał kubasta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wojtku co proponujesz? mam rozebrany ten silnik na części.
Bezpośrednią przyczyną jest wytarcie się zębów (na razie jeszcze mało widoczne) na ostatnim przełożeniu. Ale wycieranie w tym krańcowym położeniu spowodowane jest bardzo dużym wzrostem siły na krzywce (tej zewnętrznej, czarnej).
Po pierwsze - trzeba przesunąć OSIOWO mały trybik zespolony z tależowym dużym - już pisałem jak. Sprężynka może być za słaba - tam trzeba dać podkładki.
Po drugie - tak bym wypiłował kształt rowka krzywki (ale tylko w tym krańcowym położeniu), aby swobodnie doszła do końca - ale tak, by już nie próbowała pchać DALEJ cięgna klapy o ten jeden-dwa milimetry, bo i tak to już nic nie robi.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 01-10-2012 o 19:08
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania