![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 26-11-2011
Model: c-max hybrid
Silnik: 2.0
Rocznik: 2014
|
Witam,
Od paru dni zauważyłem że po uruchomieniu moja tylna nagrzewnica stuka (terkocze) takie cyk cyk cyk czy to tak ma być czy coś sie z nią dzieje ?? prosze o porade |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Masz uszkodzony elektryczny siłownik przełączania klap ciepło-zimno.
Konkretnie wyciera się plastikowe kółko zębate przekładni. Jest możliwa naprawa, już kiedyś opisywałem w jaki sposób. Demontujesz te białe plastikowe pudełko siłownika z obudowy nagrzewnicy i rozbierasz. Łatwo zobaczysz, które kółeczko ma uszkodzone zęby. Naprawa polega na spiłowaniu tego kółka z jednej strony i na podłożeniu podkładek z drugiej - ma bardzo wysokie zęby, więc dzięki osiowemu przesunięciu zaczyna pracować na zdrowej, nieuszkodzonej części uzębienia. Zorientujesz się łatwo w czym rzecz. Nowy siłownik w ASO to kilkaset złotych...
|
|
|
#3 |
|
|
To nie będę tego robić bo w niedługim czasie zmieniam nagrzewnice na ta do klimatyzacji bo czekam jeszcze na jeden przewód i zabieram się za montaż tylnej klimatyzacji. Dzięki za szybka odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
a jednak zabrałem się za to. i okazało się, że ząbki są dobre, wygląda to tak jakby po osiągnięciu punktu krancowego silniczek nie dostawał tej informacji i jeszcze delikatnie chce się obrócić. co może być tego powodem ?? wyczyścilem scieżki. luty dobre. jak go wyjme z klapy i podepne na sucho to idzie do pewnego momentu i staje ale ten moment jest troche dalej niz optymalny punkt klap na glowe i nogi
Ostatnio edytowane przez kubasta ; 01-10-2012 o 15:53 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Ja jednak pozostanę przy swoim - widać ząbki już przeskakują, ale jeszcze się nie wytarły. To kwestia czasu.
Przeskakuje i wyciera się malutka zębatka (wspólna z większym talerzowym kółkiem), poruszająca tzw półksiężyc dźwigni klapy. To właśnie ten półksiężyc uruchamia wyłącznik krańcowy, a ponieważ kółko przeskakuje, półksiężyc nie może dojść do krańcowego położenia. I stąd stukot... Faktem jest, że dojście do krańcowego położenia klapy stawia nagle bardzo duży opór, ja to starałem się zminimalizować czyszcząc całość i smarując mechanizm klapy. Na razie działa, staram się nie kręcić za dużo zmianami temperatury z tyłu...
|
|
|
#6 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
|
|
|
|
#8 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 10-03-2012
Model: ford transit
Silnik: 2,4 TDCI
Rocznik: 2009
|
Też tak miałem w małym blaszaku. Tylko że ja nie potrzebowałem ogrzewania przestrzeni ładunkowej. Po prostu rozłączyłem kostkę zaslającą siłownik. Cykanie ustało. Jezdziłem tak przez trzy lata. W czasie mrozów tylnia nagrzewnica zabierała tyle ciepła,że silnik był nie dogrzany więc nie używałem tego. W wersji osobowej niestety trzeba naprawić
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Wojtku co proponujesz? mam rozebrany ten silnik na części. podłożyłem sprężynkę z długopisu i lekko spiłowałem tą mniejszą zębatkę od góry zeby się zamykała obudowa ale dalej efekt jest taki jakby szło to w niewłaściwe położenie.za daleko.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Po pierwsze - trzeba przesunąć OSIOWO mały trybik zespolony z tależowym dużym - już pisałem jak. Sprężynka może być za słaba - tam trzeba dać podkładki. Po drugie - tak bym wypiłował kształt rowka krzywki (ale tylko w tym krańcowym położeniu), aby swobodnie doszła do końca - ale tak, by już nie próbowała pchać DALEJ cięgna klapy o ten jeden-dwa milimetry, bo i tak to już nic nie robi.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 01-10-2012 o 19:08 |
|
|
|
|