Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-10-2012, 22:09   #2891
kawier
ford::beginner

Model: Ford Focus mk2
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: NAWIGACJA DENSO - co powinieneś wiedzieć

Mario dzięki wielkie za błyskawiczną odpowiedź! Tak właśnie myślałem, że antena się skończyła. Kupię oryginał forda i może pomyślę żeby na przyszłość to jakoś zabezpieczyć bo konstruktorzy się nie popisali przy projektowaniu tego elementu.

Zastanawia mnie jedna rzecz. Skąd foka pociągnęła czas i datę po odłączeniu akumulatora? Ja nic nie ustawiałem były same zera a po chwili poprawny czas i data. Może ta uszkodzona antena GPS działa czasem albo "trochę"? Bardziej jako ciekawostka niż problem.

Jeszcze raz ogromne dzięki za potwierdzenie diagnozy! pozdrawiam!

kawier jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-10-2012, 21:44   #2892
awarycha
ford::amateur

Model: Ford
Silnik: Duratec HE
Rocznik: 2004

witam wszystkich forumowiczow
Od niedawna posiadam mondeo z navi denso i chcialbym wymieniic plyte na taką z nowsza mapa ale nie wiem jak sie dobrac do czytnika.

Z tego co ludzie piszą na forum to jest pod tą osłoną http://zapodaj.net/e1f531948fca.jpg.html (link zapozyczony z watku [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]).

Mam dokladnie tak jak na zdjeciu czyli bez zmieniarki. Probowalem odkrecic te 4 wkrety ale oslona pojemnika nie chce wyjsc lub ciagne za słabo a moze to sie sciaga jakos jeszcze inaczej. Prosze o pomoc. Z gory dziekuje
awarycha jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-10-2012, 22:14   #2893
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Cytat:
awarycha
He he, to nawet moja fotka, poznaję po pompce.
Po odkręceniu czterech wkrętów unosisz ją lekko do góry, bo kieszeń (u Ciebie, jak i u mnie pusta) na zmieniarkę ją trzyma.

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-10-2012, 22:45   #2894
awarycha

Cytat:
Napisał 12345mario Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po odkręceniu czterech wkrętów unosisz ją lekko do góry, bo kieszeń (u Ciebie, jak i u mnie pusta) na zmieniarkę ją trzyma.
Wszystko jasne ja probowalem wyciagnac kieszen a powinienem całą osłone. Jutro to zrobie.
Wielkie dzieki za podpowiedz.
Stary 13-10-2012, 15:13   #2895
awarycha

Mapka 2009-2010 zaladowana do napedu i działa ale niestety dopiero jak zaczalem sie bawic zorientowalem się ze ikonka pokazuje ze nawigacja nie widzi satelit. Z tego co przeczytalem w tym watku to prawdopodobnie antena lezy. Po długości i szerokości wnioskuje ze zepsulo sie w Belgii, ciekawe od ilu lat nie dziala, mapa byla 2002-2003, wiec pewnie od wielu.

Mam 2 nowe pytania:
1) jak dostac sie do zlacza zeby sprawdzic styki z wewnatrz (gdzies kolo lusterka ) czy na zewnatrz tj od dachu samochodu.

Odpowiadajac sobie znalazlem dobry watek o tym [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

2) Nie mam kodu radia, czy mozna go gdzies znalezc lub ustawic na nowo w menu serwisowym. Jesli to nie jest mozliwe to czy chociaz serial number moge tam znalezc aby nie musiec wyciagac calego odbiornika z kokpitu. Znalazlem kilka potencjalnych numerow seryjnych np display info ale nie wiem ktory to moze byc.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg gps_info.jpg (64.5 KB, 52 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg displayInfo.jpg (47.5 KB, 48 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez awarycha ; 13-10-2012 o 20:28
Stary 13-10-2012, 18:47   #2896
Wojtek
ford::expert

Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011

awarycha edytowałem ostatnie zdanie Twojego postu.
Nie zadawaj tu takich pytań nigdy więcej.

Pozdrawiam
Wojtek

Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim.

KU PRZESTRODZE !
http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!!
Wojtek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-10-2012, 00:27   #2897
Mariusz
ford::professional

Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Cytat:
2) Nie mam kodu radia, czy mozna go gdzies znalezc lub ustawic na nowo w menu serwisowym. Jesli to nie jest mozliwe to czy chociaz serial number moge tam znalezc aby nie musiec wyciagac calego odbiornika z kokpitu. Znalazlem kilka potencjalnych numerow seryjnych np display info ale nie wiem ktory to moze byc.
Ad1: sam znalazłeś odpowiedź.
Ad2: żaden z nich. Jedź do ASO i na podstawie nru VIN podadzą Ci kod do radia.

668855686

Ostatnio edytowane przez Mariusz ; 14-10-2012 o 00:29
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-10-2012, 23:02   #2898
szymekzadymek

Imię: Szymek
Model: S-max
Silnik: 2.0 tdci

Witam,
mam problem z czytnikiem dvd nawigacji - nie działa przycisk 'eject' odpowiedzialny za wysuwanie płytki. Dodatkowo po włożeniu oryginalnej płytki z mapami widnieje komunikat o tym, że nie jest to dvd z mapą (płyta jest do europy zachodniej, ale mimo wszystko wydaje mi się, że coś powinno pokazywać). Czytnik nie widzi też mapy do jaga nagranej na dvd-r sony z prędkością 2.9. Po włożeniu płytki do czytnika po chwili kręcenia i myślenia płyta staje. PO naciśnięciu 'eject' płyta znowu zaczyna się kręcić i znowu staje. Antena jest ok, w menu serwisowym pokazuje sygnał satelit. Laser się również świeci.
Czy odpowiedzialny za to może być silniczek od mechanizmu wyjmowania płyt? Jeśli tak to gdzie on się znajduje? Zlokalizowałem tylko ten odpowiedzialny za przesuwanie lasera.
Autko to s-max z 2007 roku.
Z góry dziękuję za odpowiedź (tak, przeczytałem zdecydowaną większość tego tematu - podobne pytania pojawiały się wcześniej jednak bez wyczerpującej odpowiedzi =)

Pozdrawiam
szymekzadymek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-10-2012, 09:00   #2899
mariuszmajewski
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.2 TDCi 155KM
Rocznik: 2006

Musisz rozkręcić napęd i szukać przekładni ślimakowej, nie mam rysunków czy schematów więc nie pokażę elementu.
Stary 19-10-2012, 13:36   #2900
kawier
ford::beginner

Model: Ford Focus mk2
Silnik: 2.0 Tdci

Mario ratuj!

Właśnie wróciłem z ASO Forda. Wymienili podstawkę anteny nr 1508610 dokładnie tak jak sugerował Mario.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

I co? I to:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nie mam już zielonego pojęcia co się dzieje? Nowiutka oryginalna antena. Może nie jest sam kabel fizycznie zapięty do nawigacji? Gdzie go szukać? Jak to sprawdzić? Zakładam, że mechanik w ASO podpiął antenę do gniazda. Nie mam już pomysłów a moja frustracja narasta bo zostawiłem dziś prawie 400zł za ten szajs.

I jeszcze mam pytanko odnośnie tego:

co oznaczają symbole w kółku?

Z góry wielkie dzięki za pomoc!
R.
kawier jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
denso , focus , ford , map , nawigacja , radio , s-max , tmc

Zasady postowania