Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-10-2012, 21:13   #1
Klimson1978
ford::amateur

Imię: Lukasz
Model: Ford Transit ,blaszak wersja skandynawska
Silnik: 2500
Rocznik: 1998
Domyślnie Jak uchronić auto przed kradzieżą ?

Witam ,posiadam Forda Transita z 98 roku ,wersje skandynawska ,z racji tego ze juz jeden samochod mi ukradli jestem dosc przezorny ,posiadam ksiazke instrukcji ale po NorweskuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy ktos z was wie jak unieruchomic transita? jakis przekaznik wypiac ,ewentualnie jakies bezpiecznik ,i ktory .Pokrywy bezpiecznikow jak na zlosc tez nie mam.Prosze o odpowiedz.Pozdrawiam

Klimson1978 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-10-2012, 21:38   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Jak unieruchomic Transita 98

Szkoda, że nie napisałeś z jakim układem wtryskowym jest auto. I czy jest immo...
Jeżeli masz pompę Boscha (silnik wolnossący) to zabezpieczenie elektryczne jest niestety łatwe do obejścia. Bo jest jeden przewód do zaworu start-stop i jeżeli nawet jest odłączony, to łatwo go zasilić z akumulatora i auto odpali - jak nie z rozrusznika, to na pych. Przekaźników układ wtryskowy... nie posiada.

Jest inny dobry sposób - w zasadzie chyba 100% pewności zabezpieczenia, że auto nie odjedzie o własnych siłach. Ale jeżeli zapomnisz ty sam o tym zabezpieczeniu i spróbujesz auto odpalić, to będziesz miał duuuuże kłopoty. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Otóż mechaniczna pompa podająca paliwo do filtra ma króćce na które założone są przewody ze szybkozłączkami. Ściska się dwa wystające na boki języczki w szybkozłączce i schodzi ona z króćca w pół sekundy. Ja po podniesieniu maski swobodnie sięgam do pompy, kwestia wprawy. Trochę trzeba uważać, aby po jeździe nie sparzyć się od kolektora lub rury wydechowej.
Uwaga: ściągasz tylko jeden przewód - ten idący od zbiornika do pompy i zostawiasz swobodny. Drugi musi pozostać założony na króciec, by paliwo nie cofnęło się z filtra (pompa ma dwa zaworki zwrotne).
Jeżeli teraz ktoś odpali auto, to silnik popracuje kilkadziesiąt sekund (wypali paliwo z filtra), następnie pompa wtryskowa zapowietrzy się i całkowita kapota - już nic nie pomoże, tylko skomplikowane odpowietrzanie. A to dla złodzieja na pewno za dużo... Natomiast ty sam - aby uruchomić auto - musisz pamiętać by z powrotem założyć szybkozłączkę na króciec pompy. Zdjęta z króćca szybkozłączka nigdzie nie spadnie, nie zniknie, nie ucieknie w komorze - jest na sztywnym plastikowym przewodzie i pozostaje w tym miejscu, gdzie ją zdjąłeś. Jednocześnie pompa jest na tyle głęboko usytuowana i niewidoczna w komorze, że nawet jak ktoś będzie szukał jakiegoś zabezpieczenia, to tego "patentu" nie zauważy. Z resztą przecież złodziej nie podnosi wpierw maski, tylko stara się odpalić auto z kabiny. I owszem - auto odpali mu - ale... na krótko. Potem już nic nie zdziała.

Ja to czasem stosowałem w przypadku nocowania w obcych miastach w hotelach, gdzie nie byłem pewny parkingu.

Od strony elektrycznej miałem ukryty przełącznik zaworu start-stop - kiedy zawór nie działał, migała mi diodka na desce, jeżeli działał, diodka gasła. Była to jednocześnie informacja dla mnie, że włączyłem układ i jednocześnie udawało alarm. Ale jak już pisałem - to nie jest trudne do obejścia...

Niektóre Transity w komorze silnika nad prawą lampą mają wielopinową obrotową złączkę. Jeżeli częściowo jej pokrętło się obróci, to rozłącza się, ale tego nie widać. Efekt jest taki, że po włączeniu zapłonu wszystkie lampki kontrolne i wskaźniki na desce pala się i działają, ale silnika nie można odpalić.

Natomiast zupełnie inna sytuacja jest z układem wtryskowym Lucas Epic. Tam elektrycznie jest duże pole do działania...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 18-10-2012 o 08:59
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-10-2012, 20:07   #3
Set2000
ford::average

Imię: Roman
Model: transit spalanie 6,8/100 jazda mieszana
Silnik: 2,5D
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: Jak uchronić auto przed kradzieżą ?

Można też założyć system alarmowy tak by samochód wył bez opamiętania przy pracującym silniku.
Set2000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania