Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-10-2012, 23:46   #1
dabel1121

Question Zamierzam kupić Focusa mk1 1.8 TDCI 115km, proszę o pomoc

Witam,
Mam na imię Paweł, aktualnie mieszkam w Warszawie i jest to mój pierwszy post na tym forum.

Tak jak w temacie zamierzam kupić Fokusa mk1 1.8 TDCI 115 km (inne opcje silnikowe też wchodzą w grę - proszę o propozycję) .

I mam do was kilka pytań oraz prosił bym o ewentualną ocenę potencjalnych samochodów, które wpadły mi w oko. kwota jaką miałbym przeznaczyć to jest ok 10 000 zł.

Zależy mi na samochodzie z klimą, kombi (bardziej się podoba mojej narzeczonej), oraz stosunkowo oszczędny i dynamiczny ( chciałbym dowiedzieć się jakie różnice są pomiędzy 90 KM a 115 KM)

1. http://moto.allegro.pl/ford-focus-1-...702197484.html
2. http://moto.allegro.pl/ford-focus-gh...734342767.html
3. http://moto.allegro.pl/focus-1-8-tdd...714494338.html
4. http://moto.allegro.pl/ford-focus-20...708758364.html

Wg mnie to 3 i 4 są to godne do rozpatrzenia opcję. Proszę o opinię oraz o ewentualną sugerację innego modelu ( może opcja z gazem ??)

Pozdrawiam Paweł !

Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2012, 07:58   #2
czeslaw555
ford::average

Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5
Domyślnie Odp: Zamierzam kupić Focusa mk1 1.8 TDCI 115km, proszę o pomoc

każdy z nich miał coś tam robione, osobiście zainteresowałbym się nr 4 no i może nr.1, napisz lub zadzwoń i poproś sprzedającego o nr VIN i skan (lub niech poda) stron książki serwisowej, powiesz że chcesz zadzwonić do serwisu gdzie auto było serwisowane celem potwierdzenia historii, nie zdziw się jak kontakt się urwie .
Stary 23-10-2012, 15:35   #3
dabel1121

ok, dzwoniłem

1. nie ma ksiązki, vin ma podać jak będzie w domu.

2. ma książkę , vin tez ma podać

3. bez książki, sprowadzony w 2007, pomyłka w opisie bo ma 5-cio biegową skrzynie (sam byłem zdziwiony jak to przeczytałem), wgniecenie widoczne na zdjęciu tylniej klapy jest ale nic z tym ten facet nie chciał robić( zapomniałem zapytać jaka była przyczyna), jeżeli chodzi o rozrząd to mówi że był robiony ok rok temu, dokładnie nie pamięta ale może podać numer do właściciela żeby się dokładnie dowiedzieć, auto na alufelgach z zimówkami 8.900 do negocjacji ewentualnie może dorzucić praktycznie nowe opony letnie i wtedy cena 8.900 do niewielkiej negocjacji.

4. Sprzedany ;/

Więcej informacji zdobędę jutro bo lecę teraz do pracy.

Ewentualnie proszę o jakieś podpowiedzi odnośnie tego co miałbym się dowiedzieć.
Jest to mój pierwszy samochód którego sam zamierzam kupić dlatego tak bardzo potrzebna mi jest wasza pomoc.

Panie Czesławie czy nr 3 nie nadaje się. ?

Proszę jeszcze was o podpowiedź ile kosztują początkowe koszty eksploatacyjne płyny, oleje, rozrząd, filtry( też ? )
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2012, 15:44   #4
salom

Kolego , pierwszy post ok, ale czy pierwszy samochód w życiu?, jeżeli tak to niepchałbym się w używany diesel. W zimę sporo kłopotów. Benzynowy, ok. można kupić już z instalacją gazową.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2012, 15:49   #5
czeslaw555
ford::average

Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5

początkowe koszty z rozrządem filtrami (wszystkimi)i olejem, tam gdzie ja robię swoje auta, wynosi ok.1450zł ,ups... pomyłka tyle kosztuje w MK4 z 2 litrowym dislem.
nr. 3 ? po co ci auto z pogiętą tylną klapą, walonym (chyba przodem) i jak patrzę na środek z wielkim przebiegiem i całą bajką o rozrządzie ? Dodatkowy minus (choć nie powinno to mieć znaczenia)za pochodzenie ,czyli za Płock

Bump:
Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W zimę sporo kłopotów
ja nie mam żadnych w moich obecnych i byłych autach
Stary 23-10-2012, 19:38   #6
Zjowner
ford::beginner

Model: xxx
Silnik: xxx
Rocznik: xxx

Ja tez nigdy w zimie nie mialem klopotow. Mialem takiego 1.8 tddi. Zadne auto nie prowadzilo sie tak przyjemnie. Nie polecano tdci... Wtryski 6tys zl. W tddi padaly pompy ale u mnie nie bylo zadnych usterek, sprzedalem w tym roku za 12 tyszl 2004 r.
Stary 23-10-2012, 20:00   #7
qrczakos
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI 143KM
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał dabel1121 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
( chciałbym dowiedzieć się jakie różnice są pomiędzy 90 KM a 115 KM)
90 km to jednostka tddi, starszy typ, bez dwumasy i na zwykłej pompie wtryskowej

100 i 115 to tdci, nowy typ, z dwumasa i wtryskami common rail

w 90tkach padają pompy, ale robisz to raz na żywotność auta, w tdci dwumasa zależy jak jezdzisz, mozesz robic raz na 50 a mozesz raz na 150kkm robić, no i wtryski które są jedną niewiadomą ze względu na jakość paliwa..
qrczakos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2012, 20:11   #8
salom

A w benzynowym co się psuje?, świece , kable, groszowe sprawy.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2012, 21:11   #9
qrczakos
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI 143KM
Rocznik: 2007

1.6 lubi wcinać olej, 2.0 najlepsze ale ciężko znaleźć w takim wyposażeniu jakie się chce
qrczakos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2012, 21:43   #10
tomek2424

Jeśli jesteś zainteresowany, to mieszkam w warszawie i mam właśnie do sprzedania Focusa Kombi z grudnia 2003r, 1.8 TDCI 100km, białego.
Jestem jego drugim właścicielem od 2007 roku, przebieg faktyczny w tym momencie ok 232tys (niekręcony tak jak wszystkie perełki z niemiec) stan techniczny idealny.

http://otomoto.pl/ford-focus-18-tdci...C25728985.html tu masz ogłoszenie wraz z dokładnym opisem, zdjęciami itd.
Jeśli jesteś zaiteresowany to odezwij się na podany w ogłoszeniu numer telefonu.
Cena do negocjacji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania