![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Fred
Model: Ford Focus, S-Max
Silnik: 1.6 TDCi, 2.0 TDCi
Rocznik: 2005,2011
|
Witam, wszystkich. Mojego tematu ciąg dalszy. Stuki w silniku z okolic rozrządu. Podejrzany był napinacz wraz z łańcuszkiem, niestety to nie to, profilaktycznie został wymieniony na nowy przy okazji nowy rozrząd. Stuki dotychczas objawiały sie po nagrzaniu auta ale to i tak nie zawsze. Obecnie stuka cały czas, miarowo po odpaleniu silnika. Stuki nasilają sie oczywiscie po dodaniu gazu i zmienszaja z odjęciem. Teraz podejżenie padło na pompę CR z tym ze silnik chodzi równo, nie przerywa, może troszkę bardziej drży ale być moze jest to moje subiektywne odczucie. Prosze o pomoc ponieważ nie widzi mi sie wymieniać w ciemno kolejnej cesci za nie małe pieniądze. Czy możliwe jest takie zachowanie pompy?? Stuka a jednak działa ( moim zdaniem) poprawnie. Jak obadać temat??
a brzmi to tak [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez dragon666666 ; 13-11-2012 o 15:48 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 07-11-2012
Model: Galaxy mk3
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Jesli masz kolo pasowe z tlumikiem drgan to proponowal bym sprawdzic to kolo.
Ostatnio edytowane przez gucioj ; 13-11-2012 o 19:59 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
pewnie jest, czy zdjecie paska i odpalenie bez wystarczy do testu sprawności ??
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 07-11-2012
Model: Galaxy mk3
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Moj kolega mial w mondeo tak ze po zdjeciu paska dalej bylo to stukanie (podobne do Twojego)a bylo ono winne.
Ostatnio edytowane przez gucioj ; 13-11-2012 o 21:06 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Witam. Dzisiaj temat został zakończony. Winne okazało sie koło pasowe które od nowości nie było wymieniane. Ku przestrodze, jeśli wystepuje u was taka usterka to zeby nie robic sobie niepotrzebnie kosztów sprawdzcie najpierw koło pasowe. Ja wydałem bez sensu prawie 3 tys. razem z robocizną wymieniająć rzeczy dobre na nowe ( kompletny rozrząd, łańcuszek wałków wraz z napinaczem) i omal co pompe CR i gdybym nie wcisnął mechanikowi koła pasowego to juz zabierał sie za wymiane pompy. Co zrobić, jedyne pocieszenie spokój na kolejnych pare tys km.
|
|
|
|