Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-11-2012, 10:19   #1
zlecony
ford::amateur

Model: focus
Silnik: TDCI 1.8 100KM
Rocznik: 2003
Domyślnie Ciężko pali na zimnym - słabe sprężanie

Witam

Rozpoczął się dla mnie drugi sezon zmagań z ciężkim odpalaniem focusa. Poprzedniej zimy okazało się, że były padnięte świece żarowe. Wymiana trochę pomogła ale problemu nie rozwiązała, więc jestem zmuszony zająć się tym ponownie.
Problem zaczyna się od około 5 stopni w dół. Przy 0 stopni trzeba kręcić 5 sekund a czasem i dłużej. Słychać jakby jeden cylinder chodził a reszta nie chce zaskoczyć.
Mechanik sprawdził kompresję i to się potwierdziło. Tylko jeden cylinder ma dobra kompresję a reszta poniżej normy.
No i w związku z tym kilka pytań:

Skąd się w ogóle bierze problem niskiego stopnia sprężania? Czy to zawsze ściśle jest powiązane z przebiegiem? Mam przejechane 180 tyś km, w tym moje 30 tyś. Oczywiście nie jestem pewny przebiegu, jednak stan auta i dokumentacja wskazują z dużym prawdopodobieństwem że jest to przebieg realny. Dodam, że oleju silnik nie bierze praktycznie wcale.

Jakie naprawy są konieczne/wskazane aby autko paliło ładnie?
Mechanik zaproponował szlifowanie pierścieni i wycenił taką naprawę na około 2 tyś zł. Czy taka operacja jest skuteczna i jest szansa ze przez najbliższe powiedzmy 100-200 tyś kilometrów problem nie wróci?
Zastanawiam się czy inwestować dalej w auto czy może po prostu rozważyć jego zmianę, bo niestety egzemplarz trafił mi się zadbany ale sprawiający sporo problemów :/

Pozdrawiam

zlecony jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-11-2012, 10:26   #2
aprox99
ford::expert

Imię: Piotr
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014
Domyślnie Odp: Ciężko pali na zimnym - słabe sprężanie

Problem niskiego sprezania bierze sie z tego ze jest gdzieś nieszczelność,na pierscieniach na tloku na zaworach raczej rzadziej.Szlifowanie tloków ??kiedys robilo sie tulejowanie,rozwiercalo cylinder,wkladano tuleje i nowe pierscienie i bylo ok .Co da szlifowanie pierscieni?moze nowe pierscienie,o szlifowaniu pierscieni nie slyszalem to nowe .Swiece zarowe dokladnie przykrecone?Moja rada-sprzedac a nie wdawac sie w koszty.Silnik mogl byc przegrzany i pierscienie popekaly,dokladnie dowiesz sie po rozbiorce silnika

Ostatnio edytowane przez aprox99 ; 17-11-2012 o 13:16
aprox99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-11-2012, 14:05   #3
salom

Domyślnie Odp: Ciężko pali na zimnym - słabe sprężanie

Kolega ma rację, nie warto wpuszczać się w koszty, lepiej poszukać drugiego dobrego silnika, sam słupek, sprawdzic przed zakupem. Ale chciałbym powiedzieć, że stopień sprężania w silniku jest to wartość stała, różna dla róznych silników , a ciśnienie sprężania w cylindrach, to inna sprawa. Nigdy nie słyszałem o szlifowaniu pierścieni.

Jeżeli twój silnik nie bieże oleju, to jest jeszcze szansa, na własne ryzyko, koszt ok 1000 zł, zrobić remont całkowity głowicy. Powinno to pomóc w zapalaniu silnika.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania