Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kosmetyka samochodowa
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-11-2012, 11:52   #1
Polerowanie
ford::amateur

Imię: Geo
Model: Focus
Silnik: 1.8
Rocznik: 2000
Domyślnie Jak polerować lakier - przewodnik

Witam,

Myślę, że się przyda osobą chcącym samemu bezpiecznie odświeżyć lakier.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Jak ktoś ma pytania to śmiało.

Pozdrawiam

Polerowanie jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-11-2012, 23:40   #2
sinrock
ford::advanced

Model: Mondeo
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Jak polerować lakier - przewodnik

Cytat:
Mix alkoholu izopropylowego z wodą destylowaną tzw. IPA proporcje 50/50
Jest trochę zamienników i o nich też warto by wspomnieć.

W minusach DA "nie usunie głębszych rys" z tym się nie zgodzę, bo równie dobrze rotacją nie usuniesz głębszych rys jak nie wiesz jak. Moim zdaniem minusem ten maszyny jest dużo wolniejsza korekta niż w przypadku rotacji i brak możliwości używania futra ponieważ wiąże się to z dużym prawdopodobieństwem wystąpienia tzw "pig tails" czyli świńskich ogonków na lakierze. DA idealna jest do nakładania wszelkiego rodzaju odżywek i wosków w płynie.

Odnośnie rotacji to dorzuć jeszcze że lakier można przypalić jak ktoś przesadzi z obrotami, nie licząc przebicia przy normalnej pracy.

Cytat:
(miejsca te zawierają bardzo mało lakieru bezbarwnego lub nie maja go wcale).
Nie spotkałem się jeszcze z autem które nie ma w tym miejscu lakieru, chociaż może mało jeszcze w życiu widziałem. Fakt jednak, że zawsze są to miejsca gdzie jest go najmniej (często takim miejscem jest też klapa bagażnika)

Odnośnie miejsc wrażliwych to napisz, że chodzi głównie o ranty żeby nie było wątpliwości.

Cytat:
Rodzaje gąbek:
- płaskie do łączenia z pastami tnącymi
- karbowane (waflowe) do prac z pastami polerującymi i wykańczającymi
No tutaj to już bajki piszesz. Zerknij na pady ABW czy Honney. Wiesz jakie zastosowanie ma zmiana kształtu pada? Wolniejszego nagrzewania lakieru czy zwiększona wytrzymałość na zapychanie pastą to są prawdziwe powody dla których pady mają różną strukturę.

Cytat:
nie sprawdzają się na maszyna typu Dual Action
Literówka.

Cytat:
Dobrej jakości: szczególnie ciemne lakiery potrzebują delikatnych fibr do usuwania resztek pasty.
Nie zgadzam się. Ja bym napisał że głównie miękkie lakiery, trudne w wykończeniu.

Cytat:
Dużo: pasty wykańczające zawierają dużo olejków które po pewnym czasie zapychają fibrę i wycieranie staje się uciążliwe.
Każda pasta w mniejszym bądź większym stopniu pyli, pył zapycha pory mikrofibry przez co ta nie zbiera tak jak powinna. Olejki mają na to dużo mniejszy wpływ.

Cytat:
Elementy plastikowe, nielakierowane, przed polerowaniem należy okleić taśmą papierową.
Fajnie jak byś napisał coś więcej na ten temat, niestety niektóre taśmy się nie nadają bo są za słabe albo klej na nich potrafi pozostawić wżery na lakierze.

Ogólnie jesteś na dobrej drodze ale kilka baboli jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Resztę sprawdzę jak będę mieć więcej czasu.

Powiedz mi jeszcze czy dostałeś pozwolenie od właścicieli zdjęć na udostępnienie ich w swoim poradniku?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Z tego co widzę to część zdjęć jest mi znana z innego forum... To tak w ramach czepiania się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez sinrock ; 29-11-2012 o 23:43
sinrock jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2012, 09:22   #3
Polerowanie

Cytat:
Jest trochę zamienników i o nich też warto by wspomnieć.
Używam mixu IPA z wodą destylowaną i uważam, że się sprawdza. Zamienników nie używałem więc nie wspominam o takowych.

Cytat:
W minusach DA "nie usunie głębszych rys" z tym się nie zgodzę, bo równie dobrze rotacją nie usuniesz głębszych rys jak nie wiesz jak.
Zgadzam się i dokonam zmiany na stronie. Przy odpowiednio długiej pracy rysy można usunąć. Dyski z fibry + Meguiars 101 i można ciąć rysy w tempie zbliżonym do rotacji.

Cytat:
Moim zdaniem minusem ten maszyny jest dużo wolniejsza korekta niż w przypadku rotacji
Patrz wyżej.

Cytat:
Nie spotkałem się jeszcze z autem które nie ma w tym miejscu lakieru, chociaż może mało jeszcze w życiu widziałem. Fakt jednak, że zawsze są to miejsca gdzie jest go najmniej (często takim miejscem jest też klapa bagażnika)
Wszystko jeszcze przed Tobą.

Cytat:
No tutaj to już bajki piszesz. Zerknij na pady ABW czy Honney. Wiesz jakie zastosowanie ma zmiana kształtu pada? Wolniejszego nagrzewania lakieru czy zwiększona wytrzymałość na zapychanie pastą to są prawdziwe powody dla których pady mają różną strukturę.
To jakiś żart kolego? Pytanie: Zerknij na pady ABW ? Ja o polerowaniu piszę a nie wybijaniu okien.

Cytat:
Nie zgadzam się. Ja bym napisał że głównie miękkie lakiery, trudne w wykończeniu.
Nie zgadzasz się, że ciemne lakiery trzeba traktować dobrej jakości fibrami?
Jakiego światła używasz do oceny?

Cytat:
Każda pasta w mniejszym bądź większym stopniu pyli, pył zapycha pory mikrofibry przez co ta nie zbiera tak jak powinna. Olejki mają na to dużo mniejszy wpływ.
Ja pisałem o wycieraniu powierzchni (lakieru) po pastach wykańczających które zawierają dużo olejków (np Ultrafina, FF3000, SF4000, S40) Możesz przeczytaj jeszcze raz ?

Cytat:
Fajnie jak byś napisał coś więcej na ten temat, niestety niektóre taśmy się nie nadają bo są za słabe albo klej na nich potrafi pozostawić wżery na lakierze.
Dodam na stronę info o taśmie aby była dobrej jakości.

Cytat:
Resztę sprawdzę jak będę mieć więcej czasu
Nie mogę się doczekać.

Cytat:
Powiedz mi jeszcze czy dostałeś pozwolenie od właścicieli zdjęć na udostępnienie ich w swoim poradniku?
Zdjęcia są mojego autorstwa.

Pozdrawiam
Stary 30-11-2012, 10:56   #4
sinrock

Cytat:
Używam mixu IPA z wodą destylowaną i uważam, że się sprawdza. Zamienników nie używałem więc nie wspominam o takowych.
Skoro robisz poradnik to wypadało by wspomnieć ale to w końcu Twój poradnik więc ok.

Cytat:
Wszystko jeszcze przed Tobą.
Może kiedyś mi się trafi takie auto.

Cytat:
Nie zgadzasz się, że ciemne lakiery trzeba traktować dobrej jakości fibrami?
Jakiego światła używasz do oceny?
Nie, nie zgadzam się. Poza tym trzeba by napisać co to znaczy dobrej jakości mikrofibra bo dla jednych to będzie Jan z Tesco, dla innych czerwony sonax, a trzecia osoba ci odpowie że dla niego to tylko Madness Summit 800. Fakt jest taki że bez względu na kolor powinno się używać dobrych szmatek, nie gorszych jak sonax czy Crystaldetail. Nie wiem ile aut zrobiłeś ale pisanie, że do czarnych lakierów powinno się używać dobrej jakości mikrofibr to można między bajki wsadzić.
Odnośnie pytania: światła ledowego, halogenów w garażu, standardowych halogenów 500w, HQI z lampą 150w i światła słonecznego o ile jest taka możliwość - czyli wszystkiego co mam pod ręką. Czasami się trafi Brinkman.

Cytat:
To jakiś żart kolego? Pytanie: Zerknij na pady ABW ? Ja o polerowaniu piszę a nie wybijaniu okien.
Nadal upieram się przy swoim.

Cytat:
Ja pisałem o wycieraniu powierzchni (lakieru) po pastach wykańczających które zawierają dużo olejków (np Ultrafina, FF3000, SF4000, S40) Możesz przeczytaj jeszcze raz ?
Jeżeli tak to przepraszam, nie doczytałem że chodzi ci tylko o takie pasty. Co nie zmienia faktu, że warto wspomnieć o pozostałych pastach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 30-11-2012, 22:25   #5
Polerowanie

Cytat:
Napisał sinrock Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Skoro robisz poradnik to wypadało by wspomnieć ale to w końcu Twój poradnik więc ok.
Przecież napisałem, że nie używałem innych zamienników, co według Ciebie mógłbym napisać, o czymś czego nie używałem?

Cytat:
Nie, nie zgadzam się. Poza tym trzeba by napisać co to znaczy dobrej jakości mikrofibra bo dla jednych to będzie Jan z Tesco, dla innych czerwony sonax, a trzecia osoba ci odpowie że dla niego to tylko Madness Summit 800. Fakt jest taki że bez względu na kolor powinno się używać dobrych szmatek, nie gorszych jak sonax czy Crystaldetail. Nie wiem ile aut zrobiłeś ale pisanie, że do czarnych lakierów powinno się używać dobrej jakości mikrofibr to można między bajki wsadzić.
Napisałem na stronie,
Dobrej jakości: szczególnie ciemne lakiery potrzebują delikatnych mikrofibr do usuwania resztek pasty.
Wygląda to tak: Pracując pastą wykańczającą/lekko ścierną, która ma dużo olejków i co się z tym wiąże jest tłusta i trudna do wypracowania lub praca do całkowitego zniknięcia jest niemożliwa (wszystkie znane mi pasty).
Na czarnych lakierach wycierając nadmiar pasty mikrofibrą dobrej/średniej/b. dobrej jakości można narobić delikatnych rysek. Oczywiście im lepsza fibra tym mniejsze defekty po usunięciu pasty ale np. lakier uni, akryle na np. fordach jest ciężko.
Wymienione delikatne rysy/ryski/defekty widoczne na ciemnych lakierach będą mniej lub kompletnie nie widoczne na jasnych lakierach. Pochłaniane, odbijanie światła przez różne kolory blablabla.

Ze strony:
Rodzaje gąbek:
- karbowane (waflowe) do prac z pastami polerującymi i wykańczającymi

Cytat:
Padami Urban nie pracowałem, ABW to produkt według mnie padopodobny i nie wart opisywania. Z tymi bajkami to taka Twoja złośliwość? Jakie zauważyłeś błędy?

- karbowane (waflowe) do prac z pastami polerującymi i wykańczającymi ????

I extra pytanie.
Dlaczego umieściłeś mojego linka z forum fordclubpolska.org na KA - newsroom? Tylko proszę nie spinaj się i odpisz szczerze.

Pozdrawiam
Stary 01-12-2012, 22:40   #6
sinrock

Cytat:
Przecież napisałem, że nie używałem innych zamienników, co według Ciebie mógłbym napisać, o czymś czego nie używałem
Ja też wielu rzeczy nie używałem ale jeżeli wiem, że jest dostępny zamiennik to o nim informuje dzięki czemu odbiorca docelowy ma wybór. Tu nie ma się za bardo co rozpisywać, jeżeli używałeś to możesz coś napisać, jeżeli nie to tylko wspomnieć. To jest tylko moja osobista uwaga jak można ulepszyć poradnik - dając odbiory docelowemu wybór.

Co do szmatek to moim zdaniem każde auto zasługuje na dobre fibry, bez względu na kolor bo jeżeli robisz jakiś trudny w obróbce lakier, na przykład jeden z wymienionych przez ciebie, to efekt ten będziesz szczególnie widoczny na ciemnych co nie zmienia faktu, że na jasnym go nie uświadczymy. W końcu bezbarwny jest tej samej jakości i przy odpowiednim oświetleniu też będzie widać ryski.

Ile produktów tyle opinii, to odnośnie jakości padów. Każda firma ma swoje gorsze (3m zielony) i lepsze produkty (niebieski ABW, żółty 3m).

W dalszej części artykułu chyba o tym wspomniałeś ale dla mnie podział na pady wygląda następująco:
-Cutting
-Polishing
-Finishing

Jeżeli natomiast chcesz opisywać jaki mają kształt od strony polerującej to należy dodać jeszcze pady "cięte" (tu własnie produkty honneya) czy łączone (sholl), jednak nie ma reguły, że pady płaskie łączymy tylko z pastami tnącymi itp.

Co do pytania ekstra. Link umieszczony zgodnie z tematem rozmowy o nowych firmach detailingowych. Twojej firmy tam nie ma, nie słyszałem o niej, więc uznałem ją za nową, w zależności od tego kto jaki poziom sobą reprezentuje dla jednych może być to reklama, dla innych antyreklama, zapewne sam to zauważyłeś po kontekście tematu. Ja nie oceniam bo każdy ma swoje zdanie.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez sinrock ; 01-12-2012 o 22:44
Stary 04-12-2012, 23:03   #7
Polerowanie

Cytat:
Napisał sinrock Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja też wielu rzeczy nie używałem ale jeżeli wiem, że jest dostępny zamiennik to o nim informuje dzięki czemu odbiorca docelowy ma wybór. Tu nie ma się za bardo co rozpisywać, jeżeli używałeś to możesz coś napisać, jeżeli nie to tylko wspomnieć. To jest tylko moja osobista uwaga jak można ulepszyć poradnik - dając odbiory docelowemu wybór.
Moim celem było opisanie w prosty sposób jak odświeżyć lakier, wiem, że IPA w proporcjach 50/50 jest bezpieczny, łatwo dostępny, używam i polecam.

Cytat:
Co do szmatek to moim zdaniem każde auto zasługuje na dobre fibry, bez względu na kolor bo jeżeli robisz jakiś trudny w obróbce lakier, na przykład jeden z wymienionych przez ciebie, to efekt ten będziesz szczególnie widoczny na ciemnych co nie zmienia faktu, że na jasnym go nie uświadczymy. W końcu bezbarwny jest tej samej jakości i przy odpowiednim oświetleniu też będzie widać ryski.
To już bez komentarza zostawię.

Cytat:
Ile produktów tyle opinii, to odnośnie jakości padów. Każda firma ma swoje gorsze (3m zielony) i lepsze produkty (niebieski ABW, żółty 3m).
Pracuje padami Lake Country i 3M. Znam bardzo dobrze gąbki ABW, bo był czas kiedy kusiła... cena.
Cytat:

W dalszej części artykułu chyba o tym wspomniałeś ale dla mnie podział na pady wygląda następująco:
-Cutting
-Polishing
-Finishing
Masz jakieś problemy z czytaniem, rozumieniem ????

Czytając Twoje posty Sinrock wnioskuje, że jesteś typem "detailingowego gawędziarza" coś tam porobiłeś, coś usłyszałeś, kilka aut wyczyściłeś i zamieściłeś opis z kilkoma fotkami pt. "profesjonalna kosmetyka aut"?
Moje wypociny, to prosty poradnik dla osób które samemu chcą odświeżyć sobie własne auto + co według mnie ważne, pomijając w tym celu osoby takie jak Ty, czyli gawędziarzy.

I nie obraź się kolego za uwagę ale musisz opanować sztukę czytania ze zrozumieniem, bo to podstawa do komentowania postów.

pozdrawiam
Stary 05-12-2012, 00:10   #8
sinrock

Cała dotychczasowa dyskusja dotyczy części którą przeczytałem, stąd ten tekst:
Cytat:
-Cutting
-Polishing
-Finishing
Podkreślam w tym zdaniu "chyba" bo nie przeczytałem dalej twojego poradnika i nie wiem czy o tym wspomniałeś ale w ten sposób dla mnie wygląda podział na pady.

Cytat:
Znam bardzo dobrze gąbki ABW, bo był czas kiedy kusiła... cena.
Ja tu wspominam o dobrych i złych produktach, dałem przykład że zarówno tanie ABW jak i droższe 3M mają swoje lepsze i gorsze produkty. Co w tym złego że ABW jest tańsze? Nic.

Wybacz ale powoli zbaczasz z kursu i kierujesz dyskusję na złą drogę. To źle że jako jeden z nielicznych staram się zwiększyć świadomość użytkowników? Ja dbanie o auto zawsze uważałem za zabawę i przyjemność, nigdy nie robiłem z tego interesu i nie zależało mi na tym żeby się pokazać robiąc z tego super fotorelacje, stąd te kilka zdjęć w galerii, żeby ludzie mieli pojęcie co można z autem zrobić. Fakt nie nazwał bym siebie mianem prawdziwego car detailingowca, jednak swoje "kilka" aut już wyczyściłem jak to napisałeś i naprawdę dużo spostrzeżeń wymieniłem z osobami które zajmują się tym, śmiem twierdzić, że dużo dłużej od ciebie. Ja przyznaje się że nie wiem wszystkiego, że nie testowałem każdego kosmetyku na rynku, jeżeli testowałem to o tym napiszę, jeżeli znam opinię kolegi po fachu to też o tym wspomnę, a jeżeli wiem że wszyscy chwalą to też o tym mówię.

Jeżeli gdzieś po drodze cię uraziłem to przepraszam, napisałem że jesteś na dobrej drodze bo tak uważam, poradnik jest dobry, ale może być jeszcze lepszy stąd moje uwagi. Co do zdjęć to tu definitywnie należą ci się przeprosiny, wydawało mi się że kilka jest z innego forum stąd moja uszczypliwa uwaga - niestety już kilka razy się z takimi rzeczami spotkałem dlatego przewrażliwiony zaatakowałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tyle mam w temacie do powiedzenia.

Ostatnio edytowane przez sinrock ; 05-12-2012 o 00:13
Odpowiedz

Zasady postowania