![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Geo
Model: Focus
Silnik: 1.8
Rocznik: 2000
|
Witam,
Myślę, że się przyda osobą chcącym samemu bezpiecznie odświeżyć lakier. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Jak ktoś ma pytania to śmiało. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 | |||||||
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 18-07-2011
Model: Mondeo
Rocznik: 2001
|
Cytat:
W minusach DA "nie usunie głębszych rys" z tym się nie zgodzę, bo równie dobrze rotacją nie usuniesz głębszych rys jak nie wiesz jak. Moim zdaniem minusem ten maszyny jest dużo wolniejsza korekta niż w przypadku rotacji i brak możliwości używania futra ponieważ wiąże się to z dużym prawdopodobieństwem wystąpienia tzw "pig tails" czyli świńskich ogonków na lakierze. DA idealna jest do nakładania wszelkiego rodzaju odżywek i wosków w płynie. Odnośnie rotacji to dorzuć jeszcze że lakier można przypalić jak ktoś przesadzi z obrotami, nie licząc przebicia przy normalnej pracy. Cytat:
Odnośnie miejsc wrażliwych to napisz, że chodzi głównie o ranty żeby nie było wątpliwości. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ogólnie jesteś na dobrej drodze ale kilka baboli jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Resztę sprawdzę jak będę mieć więcej czasu. Powiedz mi jeszcze czy dostałeś pozwolenie od właścicieli zdjęć na udostępnienie ich w swoim poradniku?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Z tego co widzę to część zdjęć jest mi znana z innego forum... To tak w ramach czepiania się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez sinrock ; 29-11-2012 o 23:43 |
|||||||
|
|
|
|
|
#3 | ||||||||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jakiego światła używasz do oceny? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pozdrawiam |
||||||||||
|
|
|
|
|
#4 | |||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Odnośnie pytania: światła ledowego, halogenów w garażu, standardowych halogenów 500w, HQI z lampą 150w i światła słonecznego o ile jest taka możliwość - czyli wszystkiego co mam pod ręką. Czasami się trafi Brinkman. Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
|
|
#5 | |||
|
|
Cytat:
Cytat:
Dobrej jakości: szczególnie ciemne lakiery potrzebują delikatnych mikrofibr do usuwania resztek pasty. Wygląda to tak: Pracując pastą wykańczającą/lekko ścierną, która ma dużo olejków i co się z tym wiąże jest tłusta i trudna do wypracowania lub praca do całkowitego zniknięcia jest niemożliwa (wszystkie znane mi pasty). Na czarnych lakierach wycierając nadmiar pasty mikrofibrą dobrej/średniej/b. dobrej jakości można narobić delikatnych rysek. Oczywiście im lepsza fibra tym mniejsze defekty po usunięciu pasty ale np. lakier uni, akryle na np. fordach jest ciężko. Wymienione delikatne rysy/ryski/defekty widoczne na ciemnych lakierach będą mniej lub kompletnie nie widoczne na jasnych lakierach. Pochłaniane, odbijanie światła przez różne kolory blablabla. Ze strony: Rodzaje gąbek: - płaskie do łączenia z pastami tnącymi - karbowane (waflowe) do prac z pastami polerującymi i wykańczającymi Cytat:
- płaskie do łączenia z pastami tnącymi - karbowane (waflowe) do prac z pastami polerującymi i wykańczającymi ???? I extra pytanie. Dlaczego umieściłeś mojego linka z forum fordclubpolska.org na KA - newsroom? Tylko proszę nie spinaj się i odpisz szczerze. Pozdrawiam |
|||
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
Co do szmatek to moim zdaniem każde auto zasługuje na dobre fibry, bez względu na kolor bo jeżeli robisz jakiś trudny w obróbce lakier, na przykład jeden z wymienionych przez ciebie, to efekt ten będziesz szczególnie widoczny na ciemnych co nie zmienia faktu, że na jasnym go nie uświadczymy. W końcu bezbarwny jest tej samej jakości i przy odpowiednim oświetleniu też będzie widać ryski. Ile produktów tyle opinii, to odnośnie jakości padów. Każda firma ma swoje gorsze (3m zielony) i lepsze produkty (niebieski ABW, żółty 3m). W dalszej części artykułu chyba o tym wspomniałeś ale dla mnie podział na pady wygląda następująco: -Cutting -Polishing -Finishing Jeżeli natomiast chcesz opisywać jaki mają kształt od strony polerującej to należy dodać jeszcze pady "cięte" (tu własnie produkty honneya) czy łączone (sholl), jednak nie ma reguły, że pady płaskie łączymy tylko z pastami tnącymi itp. Co do pytania ekstra. Link umieszczony zgodnie z tematem rozmowy o nowych firmach detailingowych. Twojej firmy tam nie ma, nie słyszałem o niej, więc uznałem ją za nową, w zależności od tego kto jaki poziom sobą reprezentuje dla jednych może być to reklama, dla innych antyreklama, zapewne sam to zauważyłeś po kontekście tematu. Ja nie oceniam bo każdy ma swoje zdanie. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez sinrock ; 01-12-2012 o 22:44 |
|
|
|
|
|
|
#7 | ||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czytając Twoje posty Sinrock wnioskuje, że jesteś typem "detailingowego gawędziarza" coś tam porobiłeś, coś usłyszałeś, kilka aut wyczyściłeś i zamieściłeś opis z kilkoma fotkami pt. "profesjonalna kosmetyka aut"? Moje wypociny, to prosty poradnik dla osób które samemu chcą odświeżyć sobie własne auto + co według mnie ważne, pomijając w tym celu osoby takie jak Ty, czyli gawędziarzy. I nie obraź się kolego za uwagę ale musisz opanować sztukę czytania ze zrozumieniem, bo to podstawa do komentowania postów. pozdrawiam |
||||
|
|
|
|
|
#8 | ||
|
|
Cała dotychczasowa dyskusja dotyczy części którą przeczytałem, stąd ten tekst:
Cytat:
Cytat:
Wybacz ale powoli zbaczasz z kursu i kierujesz dyskusję na złą drogę. To źle że jako jeden z nielicznych staram się zwiększyć świadomość użytkowników? Ja dbanie o auto zawsze uważałem za zabawę i przyjemność, nigdy nie robiłem z tego interesu i nie zależało mi na tym żeby się pokazać robiąc z tego super fotorelacje, stąd te kilka zdjęć w galerii, żeby ludzie mieli pojęcie co można z autem zrobić. Fakt nie nazwał bym siebie mianem prawdziwego car detailingowca, jednak swoje "kilka" aut już wyczyściłem jak to napisałeś i naprawdę dużo spostrzeżeń wymieniłem z osobami które zajmują się tym, śmiem twierdzić, że dużo dłużej od ciebie. Ja przyznaje się że nie wiem wszystkiego, że nie testowałem każdego kosmetyku na rynku, jeżeli testowałem to o tym napiszę, jeżeli znam opinię kolegi po fachu to też o tym wspomnę, a jeżeli wiem że wszyscy chwalą to też o tym mówię. Jeżeli gdzieś po drodze cię uraziłem to przepraszam, napisałem że jesteś na dobrej drodze bo tak uważam, poradnik jest dobry, ale może być jeszcze lepszy stąd moje uwagi. Co do zdjęć to tu definitywnie należą ci się przeprosiny, wydawało mi się że kilka jest z innego forum stąd moja uszczypliwa uwaga - niestety już kilka razy się z takimi rzeczami spotkałem dlatego przewrażliwiony zaatakowałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tyle mam w temacie do powiedzenia. Ostatnio edytowane przez sinrock ; 05-12-2012 o 00:13 |
||
|
|
|