Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-12-2012, 18:02   #1
Flaku
ford::amateur

Imię: Piotrek
Model: Ford
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2004
Domyślnie 2.0 16V 96 kW wypadanie zapłonu na 4 cylindrze

Mam problem ze swoim Focusem, benzyna 2.0 16 V 96 kW.
Silnik chodzi nierówno. Na cieplym silniku podczas postoju (np. na skrzyżowaniu) obroty spadają do ok. 700/min i czuć trzęsienie autem. Na zimnym trzęsienie czuć w okolicach obrotów 1500/min (ustaje po kilku minutach). Lampka check engine się świeci. Po podłączeniu do komputera wykazało nieregularne wypadanie zapłonu na 4 cylindrze. Mechanik stwierdził również, że świeca na 4 cylindrze jest nadkopcona. Spalanie w okolicach 12 litrów w cyklu mieszanym, według mnie lekko zawyżone.

Co już zostało zrobione:
Pomiar kompresji: cylindry 1,2,3 - 11 atmosfer, cylinder 4 - 9 atmosfer.
Świece, cewka i kable wysokiego napięcia wymienione na nowe.
Wymiana rozrządu (silnik chodził nierówno przed i po wymianie rozrządu).
Luzy zaworowe sprawdzone.
Podmiana wtryskiwaczy 3 i 4 cylinder - bez zmian.
Silnik krokowy podmieniony na próbe - bez zmian.

Z autem byłem już w dwóch warsztatach i nie potrafili tego rozwiązać. Stwierdzili, że do dalszej analizy trzebaby rozbierać silnik, ale to wiązałoby się z kosztem rzędu 1500 zł. Macie jakieś sugestie co jeszcze można by sprawdzić?

Flaku jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-12-2012, 18:13   #2
salom

Domyślnie Odp: 2.0 16V 96 kW wypadanie zapłonu na 4 cylindrze

Twój silnik z takim ciśnieniem nadaje sie tylko do remontu. Jak przyjdą mrozy bedziesz miał problemy z odpalaniem. A że nie dopala na 4 cylindrze to z ciśnieniem 9 atm tak jest.
Ciśnienie w tam silniku powinno być około 16 atm, i równe na wszystkich cylindrach, może być różnica nie większa jak 1 atm. W twoim przypadku jeżeli nie masz dużego zużycia oleju, to może by pomogła regeneracja samej głowicy. Tak czy inaczej, glowicę trzeba zdjąć, o ile chcesz jeszcze pojeżdzic tym autem.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-12-2012, 21:57   #3
Flaku

Gwoli wyjaśnienia: ciśnienie właściwie miałem mierzone 2 razy u różnych mechaników.
U jednego wyszło 1,2,3 - po 11 atm, 4 - 9 atm.
U drugiego wyszło 1,2,3 - po 15 atm, 4 - 13 atm.
Rozbieżność zapewne wynika z różnego kalibrowania manometru, ale obaj stwierdzili po swoich pomiarach, że jest dobre (widać na tym sprzęcie mierzyli tez inne silniki). Natomiast w obu przypadkach jest różnica -2 atm na 4 cylindrze.

Poszperałem trochę po necie i znalazłem, że w silniku Zetec 2.0 stopień sprężania wynosi 10:1, co po przemnożeniu przez współczynnik 0,125 daje około 12,5 atm.
Stary 03-12-2012, 11:19   #4
kielta

Imię: marcin
Model: ford focus mk1
Silnik: 1800
Rocznik: 1999

witaj flaku mialem taki sam problem jak ty z tym ze ja mam silnik 1.8 i tez mialem takie objawy jak tym ze mi buda trzesla lekko u mechanika jak bylem to mialem wypadanie zaworu na 3 cylindrze tak samo mialem robione pomiary cisnienia na zaworach,lecz najpierw mechanik posprawdzal mi kable swiece itp i wyszlo mnie naprawa jak wyzej napisal kolega czyli regeneracja glowicy i rozne tam czesci zwiazane z uszkodzeniem przez nie rowna prace powiem ci ze za same czesci wydalem ponad 500 zl plus robota warto pomyslec podczas tej roboty o wymianie rozrzadu bo mechanik i tak rozbiera silnik to i rozrzad caly to moze podczas skladania zastapic je nowymi czesciam,czyli ja jak naprawilem sobie silnik plus wymiana rozrzadu to wyszlo mnie 1500 zl,jak mi to wszystko zrobil to chodzi jak powinno i spalanie tez spadlo

Bump: bylem lekko zalamany ale dobrze ze wtedy mialem kase,takze silnik chodzi rowno dobrze zlozony zero wyciekow i jak olej wlany tyle samo dalej jest nic nie bierze
kielta jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2012, 13:27   #5
salom

Flaku należy pewnie do tych nieprzekonanych, inni już to przerabiali, a on myśli że jak drugi zmierzył, było wiecej to powinno byc dobrze. Pytałem się ile bierze oleju, nie odpowiedział.
Jak masz sporo kasy, to ładuj w niepotrzebne naprawy.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2012, 16:37   #6
Flaku

Nie zauwazylem, zeby bral olej. Zastanawialem sie tylko, czy jest cos jeszcze co mozna by sprawdzic lub podmienic na probe z innego modelu zanim posle auto na regeneracje glowicy. W kazdym razie dzieki za informacje.
Stary 03-12-2012, 18:26   #7
salom

Jak twój silnik nie bierze oleju, to przed zdjęciem głowicy, co cię nieominie, zrób pomiar ciśnienia w cylindrach próbą olejową. Taka próba wykaże z 99 procentową pewnością, czy to głowica, a konkretnie zawory są do regeneracji.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2012, 01:27   #8
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

próba olejowa,
masz LPG?
jakies lewe powietrze?
jaki wynik pomiaru luzów zaworowych, i jak mierzone?
wg mnie typowo bym wskazywał na brak luzów zaworowych
Stary 07-12-2012, 16:46   #9
Flaku

Nie mam LPG. Odnosnie luzow, wiem ze byly mierzone i mechanik powiedzial, ze sa w normie. Natomiast jak to mierzyl i ile dokladnie bylo to nie wiem.
Sprobuje jeszcze posprawdzac wezyki, zwlaszcza przy odpowietrzeniu skrzyni korbowej. A potem pewnie glowica pojdzie do regenracji.
Stary 08-12-2012, 00:59   #10
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

wpierw proba olejowa, moze to pierscienie albo gładz cylindra nie glowica, robilem takiego mondka z porysowanymi gladziami, tyle ze bral olej, a jak u ciebie nie znika olej czasem?
Odpowiedz

Zasady postowania