Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-12-2012, 23:05   #121
Duuuzy
ford::average

Model: Focus MK3
Silnik: TI-VCT, EJ257
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: praca zimnego silnika

U mnie do tej pory dopiero 2 razy, ale i tak o 2 za dużo. A które to Twoje ASO? Bo jak znają już problem, to może powiem w swoim ASO i się skontaktują z nimi i coś zaczną robić w kierunku rozwiązania problemu...

Duuuzy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2012, 12:02   #122
mmisza

Silnik: 1.6 182 PS powered by tedi_k :D
Rocznik: 2014

Witam wszystkich po dłuższej przerwie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - ponieważ temperatura na zewnątrz spadła możemy ponownie reaktywować naszą grupę wsparcia przymulonych Focus-ów 1.6 125 KM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Dzisiaj ponownie problem wystąpił w moim złomie. Udałem się do serwisu i jak zwyczaj nakazuje żadnych błędów nie znaleziono. Jestem ciekawy co tym razem obwinią ( dla porządku przypomnę że miałem już wymieniony komputer oraz akumulator ). Przyszedł mi do głowy pewien genialny pomysł jak rozwiązać problem - sprzedam ten badziew który zakupiłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.....i po problemie bo nie wierzę już w jego rozwiązanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mmisza jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2012, 18:15   #123
Duuuzy

Silnik: TI-VCT, EJ257

Cytat:
Napisał mmisza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam wszystkich po dłuższej przerwie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - ponieważ temperatura na zewnątrz spadła możemy ponownie reaktywować naszą grupę wsparcia przymulonych Focus-ów 1.6 125 KM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Dzisiaj ponownie problem wystąpił w moim złomie. Udałem się do serwisu i jak zwyczaj nakazuje żadnych błędów nie znaleziono. Jestem ciekawy co tym razem obwinią ( dla porządku przypomnę że miałem już wymieniony komputer oraz akumulator ). Przyszedł mi do głowy pewien genialny pomysł jak rozwiązać problem - sprzedam ten badziew który zakupiłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.....i po problemie bo nie wierzę już w jego rozwiązanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przecież stracisz kupę kasy sprzedając taki samochód. Nie lepiej z dobrym prawnikiem zażądać naprawy samochodu, a jeśli to nic nie da-> to zwrot kasy albo wymiana na nowy (inny). Ciekawe ile jest takich przypadków, mam na myśli tą konkretną i b. niebezpieczną usterkę... Może warto nagłośnić sprawę... Kto jest fotogeniczny i wystąpi w TVN turbo? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Duuuzy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2012, 19:47   #124
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM

Może jednak warto spróbować znaleźć przyczynę problemu, zanim skończy się Wam gwarancja. Rozumiem, że ASO chcą współpracować, tyle że nie umieją sobie z tym poradzić?
@mmisza: Czy udało Ci się choć raz dojechać do serwisu w takim stanie, kiedy to właśnie się dzieje? Jeśli tak to czy wykonano diagnostykę ETIS w czasie jazdy (podłącza się do złącza serwisowego notebooka z rejestratorem parametrów pracy silnika i innych podzespołów)? Być może zarejestrowane w takim stanie przebiegi dałyby panom coś do myślenia, tym bardziej że każdą rejestracja jest później wysyłania do działu technicznego Forda do analizy. Czy masz najbardziej aktualną wersję oprogramowania w PCM (a może i innych modułach jak sugerował kolega)? Warto też zaobserwować, czy w takim stanie nie dzieje się coś charakterystycznego (poza tym że silnik buczy), np. czy po puszczeniu pedału gazu samochód nie zwalnia zbyt szybko, czy potem nie są zbyt rozgrzane hamulce, itp. Można też sobie kupić woltomierz za 10 zł i zrobić do niego kabelek z wtyczką pasującą do gniazda 12V, aby móc obserwować na bieżąco napięcie na zaciskach akumulatora - może jest wtedy za niskie albo za wysokie. Tylko uwaga: układ ładowania akumulatora działa w sposób adaptacyjny i napięcie może przy normalnej pracy wahać się nawet od 12 do prawie 15 V, ale przeważnie zawiera się w przedziale od 12.8 do 14.4 V, a przy hamowaniu silnikiem do 14.7 V.
Być może te obserwacje nic nie wniosą, ale może warto spróbować zanim się sprzeda samochód, no chyba że jest więcej ku temu powodów.
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2012, 20:27   #125
mmisza

Hej,

@aerostar - Udało się dojechać i zarejestrować parametry pracy silnika i zostało to przesłane do Ford Polska i Ford UK. po 3 tygodniach prób zalecili zmianę PCM-a ale jak widać zupełnie niepotrzebnie bo problem wraca jak bumerang. Oprogramowanie mam aktualne inne rzeczy też były sprawdzane

@wawel27 - gdzie serwisujesz swój samochód ( podaj proszę miasto i dilera ) - skomunikuje ich ze swoim Autoboss z Chorzowa

Pozdro

MiszA
Stary 09-12-2012, 21:07   #126
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM

No to faktycznie chyba nie mają bladego pojęcia gdzie tkwi źródło problemu, bo w przeciwnym razie przy tak bogatym dossier problem już dawno byłby rozwiązany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli zazwyczaj tankujesz na stacjach jednej sieci to możesz jeszcze ewentualnie spróbować przez pewien czas tankować gdzie indziej, żeby wykluczyć i tak mało prawdopodobną wrażliwość silnika na nieistotnie dla większości silników zmiany w składzie paliwa.
Swoją drogą dziwne są te usterki tego silnika. Np. w jednych egzemplarzach nowa wersja oprogramowania pomaga na falowanie obrotów a w innych nie pomaga. Czyżby w obydwu przypadkach była inna przyczyna tego samego zjawiska?
A w ogóle to od czasu wejścia na rynek MK3 kolejnych wersji oprogramowania do silnika Duratec było jak psów (znaczy mnóstwo). To chyba nie jest normalne.

Ostatnio edytowane przez aerostar ; 09-12-2012 o 21:10 Powód: Uzupełnienie
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2012, 22:47   #127
wawel27
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.6 125 KM Ti-VCT

@mmisza & @Duuuzy: Moj serwis Germaz Wrocław. Sprawę rozwiązał podobno kierownik ich warsztatu. Nadal potwierdzam: od około miesiąca bez problemów.
@ aerostar: Próbowałem kiedyś patent z tankowaniem na różnych stacjach. Nic nie dało. Swoją drogą to byłaby lekka przesada gdyby auto wymagało określonej benzyny...
wawel27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2012, 23:55   #128
mmisza

@wawel27 - dzięki za info - muszę ich skomunikować bo dalej będzie lipa. A próbowałeś przemrozić samochód ( teraz jest najlepszy moment ) i rano kiedy temperatura jest jeszcze wystarczająco niska odbyć jazdy testowe ? Będę wdzięczny za info

Pozdrawiam

MiszA
Stary 10-12-2012, 12:05   #129
wawel27
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.6 125 KM Ti-VCT

Tak, odpalałem przy -8 st. (chyba przedwczorajGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Po pełnym rozgrzaniu silnika (ok 2 min) pracował bez zastrzeżeń.
wawel27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2012, 12:49   #130
mmisza

@wawel27 - możesz mi na priv-a podesłać swój numer rejestracyjny ? Za dużo mają tego w bazie i nie są w stanie namierzyć Twojego samochodu więc to na pewno im ułatwi zadanie

Bardzo dziękuję

MiszA
Odpowiedz

Zasady postowania