Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > LPG
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-12-2012, 17:50   #1
shuo
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: MONDEO Mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115KM
Rocznik: 2001
Arrow Duze spalanie gazu, rozszczelniony reduktor, padnięta sonda LAMBDA, falujące obroty

Witajcie, jestem posiadaczem mojego pierwszego mondka mk1 1.6 B+G '95r.
Mondek gdy bylo jeszcze cieplo palił mi 12 litrów gazu około ( czy to jest normalne spalanie)? Gdy nadeszły mrozy okazało sie ze spalanie jest w granicach 15-16 litrów. Pojechałem na diagnostyke i powiedzieli mi ze mam rozszczelniony reduktor i padniętą sonde lambda. Moze pytanie brzmi czy to spalanie jest w normie czy za duzo? jezeli tak o o ile za duzo? Czy ten reduktor wplywa na to spalanie oraz sonda? Dodam tez ze gdy zimny strasznie mi falują obroty czasem nawet zdycha. Na cieplym czasem sie zdarza jak na sprzęgle dojade to swiatem to spadnie do 500. Czy reduktor to userka spalania duzego a sonda ze faluja obroty? Jakie formy naprawy by byly? Czekam na info panowie, kazde zdanie okaze sie pomocne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam !

shuo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-12-2012, 01:32   #2
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
Domyślnie Odp: Duze spalanie gazu, rozszczelniony reduktor, padnięta sonda LAMBDA, falujące obr

12 ok , 16 za duzo,
sonda tak, reduktor moze ale nie musi,
falowanie to problem regulatora wolnych obrotów
jaka instalacja goazowa i ktorej generacji.
Stary 11-12-2012, 14:41   #3
shuo
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: MONDEO Mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115KM
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Duze spalanie gazu, rozszczelniony reduktor, padnięta sonda LAMBDA, falujące obr

A powiedz mi jak poznac ktora generacja? Wiem ze butla w kole Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ile powienien palic w zimie tego gazu i jak to zmniejszyc? Oraz z tym falowaniem to jak to naprawic?
shuo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2012, 11:00   #4
winmajor
ford::average

Imię: Daniel
Model: Mondeo MK2 Kombi
Silnik: 1.8 16v, LPG KME Diego3
Rocznik: 1998

Źródło: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Kolego, sprawa wygląda następująco:
generacja I, II i I/II wlot gazu do kolektora ma realizowany mikserem lub króćcem znajdującym sie przed przepustnicą, przy czym generacja I i I/II regulację dawki gazu ma poprzez register (śrubę regulacyjną) ustawiany ręcznie, a w II dawka gazu dobierana jest przez silniczek krokowy,
generacja III podaje gaz do kolektora dolotowego, ale bez możliwości regulacji miedzy cylindrami (rzadko stosowana),
generacja IV posiada wtryskiwacze gazowe wtryskujące gaz bezpośrednio do każdego cylindra, niezależnie regulowane dla każdego z nich, jest to tzw sekwencyjny wtrysk gazu,
Wszystkie powyższe typy instalacji posiadają parownik gazowy.
winmajor jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2012, 19:05   #5
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Cytat:
Napisał shuo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
rozszczelniony reduktor i padniętą sonde lambda
Przede wszystkim musisz to naprawić i wtedy sprawdzić, co się dzieje, bo prawdopodobnie jest to jedyny powód Twoich problemów, zarówno spalania, jak i falowania obrotów.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania