Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-12-2012, 16:07   #131
Duuuzy
ford::average

Model: Focus MK3
Silnik: TI-VCT, EJ257
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: praca zimnego silnika

U mnie dzisiaj znowu to wystąpiło i pojechałem od razu bez wyłączania silnika do ASO, a tam po podpięciu do kompa oczywiście nic nie wyszło... Zostało mi natomiast wgrane najnowsze oprogramowania, zobaczymy co dalej będzie. Też im mówiłem o przypadku z Wrocławia i podobno mają się z tym ASO Germaz kontaktować, ale w sumie wawel27 możesz podać jakieś dokładniejsze dane swojego autka, żeby łatwiej można było odnaleźć to w systemie.

Duuuzy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2012, 16:12   #132
wawel27
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.6 125 KM Ti-VCT

Ok, żeby nie upubliczniać się za mocno wyślę dane na priv Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam
wawel27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2012, 20:01   #133
mmisza

Silnik: 1.6 182 PS powered by tedi_k :D
Rocznik: 2014

Dzięki !!!! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - jutro jadę na aktualizację i mam nadzieję że to rozwiąże mój / nasz problem. Odezwę się po Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

MiszA
mmisza jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2012, 21:44   #134
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM

Cytat:
Napisał wawel27 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak, odpalałem przy -8 st. (chyba przedwczorajGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Po pełnym rozgrzaniu silnika (ok 2 min) pracował bez zastrzeżeń.
Niestety kiedy wskazówka od temperatury dobija do 90 stopni to silnik ma naprawdę około 30 stopni. Ten wskaźnik najnormalniej oszukuje jak w wielu nowych autach, nie tylko Fordach zresztą. Przy tych temperaturach rozgrzanie silnika do 80 st podczas jazdy po mieście zajmuje co najmniej 20 minut! Jak ktoś mi nie wierzy to niech skorzysta z trybu testowego i odczyta prawdziwą temperaturę silnika.
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2012, 23:09   #135
Duuuzy

Cytat:
Napisał aerostar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niestety kiedy wskazówka od temperatury dobija do 90 stopni to silnik ma naprawdę około 30 stopni. Ten wskaźnik najnormalniej oszukuje jak w wielu nowych autach, nie tylko Fordach zresztą. Przy tych temperaturach rozgrzanie silnika do 80 st podczas jazdy po mieście zajmuje co najmniej 20 minut! Jak ktoś mi nie wierzy to niech skorzysta z trybu testowego i odczyta prawdziwą temperaturę silnika.
To jest normalne... A poza tym nie dość że ten wskaźnik przekłamuje to po drugie pokazuje temp. cieczy chłodzącej, a temp. oleju w silniku jest duuuużo niższa. Mam w drugim samochodzie (używanym w trochę innych celach) zamontowane wskaźniki, m.in. temp. oleju. I o ile fabryczny wskaźnik pokazuje mi już optymalną temp. cieczy chłodzącej to wskaźnik temp. oleju nie rusza się nawet z początku skali, która zaczyna się od 50 stopni. Także z "pałowaniem" również radzę się dłużej wstrzymywać... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 11-12-2012, 11:36   #136
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Cytat:
Napisał aerostar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niestety kiedy wskazówka od temperatury dobija do 90 stopni to silnik ma naprawdę około 30 stopni. Ten wskaźnik najnormalniej oszukuje jak w wielu nowych autach, nie tylko Fordach zresztą.
To w Waszych silnikach oszukuje jeszcze bardziej, bo w EB wskazówka jest w połowie skali przy 45 stopniach, po reczywiscie 2 minutach. wzrost o kolejne 45 stopni zajmuje już ponad 15 minut.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-12-2012, 13:40   #137
aerostar

Witajcie!
Na niemieckim forum znalazłem pewne informacje na temat efektu słabego i głośnego silnika 1,6 125 KM. Opisywane tam objawy są takie same: głośna praca, nagła przejściowa utrata mocy, po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu silnika problem ustaje. Problem w tym że kiepsko znam niemiecki i nie jestem w stanie dokładnie rozszyfrować o co chodzi.
Z tego co udało mi się przetrawić, to jeden z wątków sugeruje że problem wynikał z nieprawidłowej pracy układu rozrządu (zmiennych faz) i że niedawno został rozwiązany przez aktualizację oprogramowania w ECU. Drugi wątek sugerował chyba związek z działaniem układu wentylacji z wersji z klimatyzacją manualną, w którym po przestawieniu nawiewu na przednią szybę automatycznie włączała się klimatyzacja lub coś w tym rodzaju. Również i w tym przypadku była mowa o jakiejś aktualizacji oprogramowania.
Czy ktoś znający lepiej niemiecki mógłby pomóc? Linki do stron:

Focus MK3 zeitweise ohne Leistung
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Focus beschleunigt nicht mehr richtig
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 23-12-2012, 17:33   #138
Duuuzy

Ciekawe informacje, dobra robota!
Niestety również niemiecki znam kiepsko, także czekamy na kogoś bardziej kumatego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 26-12-2012, 17:40   #139
Duuuzy

No i co, do nikogo na święta nie przyjechał wujek z Berlina? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 26-12-2012, 17:57   #140
aerostar

Zaczekaj, spróbuję się trochę podeprzeć tłumaczem google (z niemieckiego na angielski) i zorientować się dokładniej o co chodzi.
Odpowiedz

Zasady postowania