![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 14-10-2011
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 benzyna 125 koni
Rocznik: 2001
|
Panowie,
Moj Focus II 1.8TDCI 2007 po odpaleniu nie ładuje, dopeiro po jakis 2 min lub przejechaniu kawałka napięcie wzrasta do 14,2V czy to normalne czy jednak jest coś uszkodzone? pozdro |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 21-02-2012
Model: Focus II FL
Silnik: 1.8 TDCi 144@346
Rocznik: 2009
|
Normalne (ten typ tak ma), mam to samo z tym, że prawidłowe wartości pokazuje szybciej niż po 2 min
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
nie ten typ tylko kazdy diesel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i to nie zawsze, tak jest, a tak naprawde to laduje ale dziala jezcze podgrzewanie swiec zarowych-ktore zabiera duzo pradu. Uwaga...takie zachowanie sie "ladowania" (bo to nie kwestia ladowania) jest bardzo dobre dla akumulatora aby nie byl ladowany duzym pradem a prad stopniowo wzrastal po odpaleniu. |
|
|
|
|
|
#5 | ||
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 02-11-2010
Model: Focus, Citroen C4 coupe VTS
Silnik: 18TDDI, 2.0 HDI 16V
Rocznik: 2000,2005
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
|
Znana bolączka 1.8TDCI. ASO o tym wiedzą, Ford o tym wie i zaleca... nie właczać wielu odbiorników zaraz po włączeniu auta :-) - świetna rada...
Ja w 1.6TDCI tego nie mam :-D
|
|
|
#7 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 14-10-2011
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 benzyna 125 koni
Rocznik: 2001
|
Skad wiem? z trybu serwisowego w którym pokazuje się aktualne napięcie.
No właśnie o to chodzi, że po odpaleniu jest słabe napięcie i nie wiem jak z przednią szybą czy można włacząć podgrzewanie bez obaw czy dopiero w momencie kiedy wzrośnie ładowanie do normalnej wartości? W zeszłym roku padł mi akumulator (fabryczny od nowości miał 3 lata) i zastanawiam sie czy to nie przez włączanie podgrzewania szyby przy takim niskim ładowaniu? pozdro panowieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 02-11-2010
Model: Focus, Citroen C4 coupe VTS
Silnik: 18TDDI, 2.0 HDI 16V
Rocznik: 2000,2005
|
Aku moze ci paść od notorycznego nie doładowania, od notorycznego przeładowania lub zwarcia w instalacji. Korzystaj z podgrzewanej szyby i ciesz się, że masz to na wyposażeniu.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Daniel
Model: Ford focus Mk2 FL
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2008
|
Mi w ASO tłumaczyli to tym iż zbyt wiele modułów jest uruchamianych jednocześnie i że zbyt duże obciążenie dla kompa, stąd ta zwłoka załączenia alternatora (dla mnie dziwne tłumaczenie). Rzeczywiście po odpaleniu nie ładuje (oznaki to: światła świecą mniej jasno, lub wycieraczki wolniej pracują). Ja zauważyłem że jak dodam trochę gazu i trzymam obroty około 1200 obr/min to ładowanie zaczyna działać i altek się wzbudza. na początku się tym przejmowałem, teraz biorę to pod uwagę włączając duże odbiorniki rano szczególnie zimą. Np ogrzewanie szyby, ale bez świateł i radia itp
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)