Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-12-2011, 06:40   #11
Pitol321
FCP member

Imię: Piotr
Model: VW Arteon Elegance
Silnik: 2.0TDi 200PS DSG
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: dziwne odgłosy przy zmianie biegu

Skasowali Cie w Servisie za "słuchanie"?
No to nieźle, ja poprzednim autem (Xsara II), kilka razy byłem w serwisie, aby: podnieśli, przejechali się ze mną lub tylko posłuchali i powiedzieli co jest nie tak.
Nigdy nie musiałem płacić. Robili tylko ofertę naprawy. Było to w serwisie Citroena w Essen, Ford ma tu wspólny serwis z Citroenem, więc jakby co, to z Focusem też do nich podjadę.

Oczywiście nie jeździłem tam z każdą pierdołą, bo wtedy na bank zaczęliby marudzić.
Ale 40 Euro za posłuchanie... sporo.

Ale, skoro mechanik stwierdził, że prawie nic nie słychać, to ja bym dalej jeździł. Może dla św. spokoju podjechałbym do znanego mi już, "zwykłego" mechanika, żeby się upewnić.

Ostatnio edytowane przez Pitol321 ; 15-12-2011 o 06:42
Pitol321 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-12-2012, 15:18   #12
Sasal
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: FOCUS
Silnik: 1.8TDCi
Rocznik: 2007

Witam, temat stary ale odświeżam bo mam dokładnie tak opisany problem w moim aucie. Może udało Ci się zdiagnozować co to było i naprawić? Dodam jeszcze że przy zmianie z 4/5 ten dźwięk jest jak by cichszy.

Dźwięk tej jest tak jak by coś obcierało robiło to charakterystyczne "łułułułu łułułu łułułułu" potem ucichało, ewidentnie coś związane z mechanizmem zmiany biegów. Skrzynia? Dwumas? Dodam jeszcze że nie jest to żadne metaliczne uderzenie, ani stukanie. Ponadto gdy wciśniemy sprzęgło na danym biegu i powrócimy do niego to dźwięku nie ma, tak samo jak wciskanie sprzęgła na luzie nie powoduje tego dźwięku.
Sasal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2012, 00:24   #13
Sasal

Dodam jeszcze że dziś wysłuchałem (po wprowadzeniu auta do garażu, bo zazwyczaj parkuje na zewnątrz) że jak wcisnę sprzęgło na luzie to nic nie słychać ale w okolicy połowy słychać taki delikatny szum, jak by jakieś zaczynające wyrabiać się łożysko. Szumi sobie aż do puszczenia sprzęgła gdzie ustaje/ewentualnie szumi albo bardzo cicho lub to tylko moja nadwrażliwość już.

Czy to dwumas czy tylko wysprzęglik? Bo szkoda zaglądać do mechanika jak dwumas bo nie mam funduszy teraz a za robotę trzeba i tak zapłacić. Biegi wchodzą idealnie, sprzęgło bierze dobrze od 50-60% wyciśnięcia, nie zaobserwowałem jakiś drgań przenoszących się na samochód, przy rozruchu i gaszeniu tez nic strasznego nie ma, może by gaszeniu delikatnie buja autem ale w innych Dieslach w dom mam podobnie. Macie jakieś sugestie?
Stary 27-12-2012, 22:03   #14
marekaqdab
ford::amateur

Model: ford focus
Silnik: 1.8 tdci

Ja też mam podobne objawy przy zmianach biegu stan licznika 90. tys, słychać to tylko przy zimnym silniku, po rozgrzaniu wycie ustaje, gaszę i zapalam silnik bez huku i wibracji
marekaqdab jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2013, 11:36   #15
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

darujcie sobie ten temat bo to jest żadna usterka. Takie szumienie ktore pojawia sie w przebiegach powyzej 100kkm na puszczonym sprzegle to sa to normalne zjawiska zwiazane z zuzywaniem sie czesci sprzegla i lozysk w ukladzie napedowym. te objawy wystepuja we wszystkich samochodach wszystkich marek i zaden producent niema zabardzo rozwiazania na usuwanie tej usterki.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2013, 12:26   #16
JohnLenin
ford::advanced

Model: Focus MK3
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2011

U mnie też występuje podobny dźwięk, w czasie zmiany biegów, zazwyczaj jak auto zimne, ale dźwięk przypomia jakby tocząe się łożysko, wytracające prędkość. Podobnie słychać to gdy na luzie, przy pracującym silniku i wciśniętym sprzęgle przygazuję.
JohnLenin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2013, 18:18   #17
Sasal

Witam ponownie, po świętach pojechałem do mechanika "speca" od wszystkiego dobry chłopak, solidny i tani, zwłaszcza w amatorskich rozwiązania typu dziurawy przewód powietrza - włoży się rurę 2cale zaciski i będzie chodziło jeszcze lepiej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale nie w tym kwestia. Zasugerowałem że może coś z łożyskiem, dwumasem, może skrzynia. Stwierdził że dwumas to nie bo sztywny, a jak już to może to łożysko ale nie koniecznie. Diagnoza - jeździć dalej aż zacznie szumieć głośniej. Święta, sylwester nakręciłem 1500km i coż zaczęło szumieć. Jak sprzęgło wyciśnięte cicho, jak wciśnięte cicho, jak wciskam do połowy szumi (na luzie). Pojechałem dziś do mechanika u którego ostatnio wymieniałem rolki napinacza i pasek, dokładnie autoryzowanego punktu Bosch Service, posłuchał pooglądał, diagnoza konkretna wysprzęglik (łożysko oporowe). Docisk sprzęgła może być wytarty lecz niekoniecznie, sprawdzi się przy rozebraniu. Koło dwumasowe na 90% nie bo brak jakich kolwiek objawów. I teraz pytanie do was powiedział mi że za robociznę 350-400zł oraz ok 350-400zł za wysprzęglik zależy jakiej firmy. Wiem że ździera ten Serwis jednak jak już robią to naprawdę dobrze i montują tylko nowe części, jak sądzicie czy można to zrobić taniej czy jest to cena do zaakceptowania?
Odpowiedz

Zasady postowania