Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-12-2012, 13:22   #1
finisher
ford::amateur

Model: Ford Focus MK1
Silnik: 1.6
Rocznik: 2001
Exclamation Dlawienie i spadek mocy Ford Focus MK1 1,6 benzyna

Witam!
Mam dosc irytujacy problem z moja foczka mianowicie autko dlawi sie i spada mu moc na zakretach i pod gorke przy 1/4 i nizszym poziomie paliwa w baku niezaleznie od tego na jakim jest biegu. Gdy paliwa jest powyzej tej wartosci to nie ma zadnych problemow. Ostatnio jechalem na rezerwie, a ze mieszkam gdzie jest mnostwo wzgorz i wzniesien mialem problem by podjechac pod gorke, musialem spasowac, zawrocic i wybrac lagodniejsza trase na stacje paliwowa. Nie wspomne o takiej sytuacji jak wyprzedzanie - wtedy juz moze byc niebezpiecznie. Staram sie nie dopuszczac do tego by w baku bylo mniej niz 10 litrow by nie doszlo do powyzszych sytuacji. Moj kumpel ma taka sama foczke i zawsze jezdzi az do "oparow", a nigdy nie ma takich objawow jak u mnie. Co to moze byc?

finisher jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-01-2013, 08:52   #2
Magik123
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo
Silnik: spalinowy
Rocznik: nie młody
Domyślnie Odp: Dlawienie i spadek mocy Ford Focus MK1 1,6 benzyna

Sprawdź ciśnienie paliwa, to sporo powie, wymień filtr paliwa, jeśli nadal tak będzie pasuje wyjąć pompę i sprawdzić czy wszystko tam ok.
Licz się z tym że wskaźnik prawdopodobnie oszukuje i to największy problem.
Magik123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2013, 13:08   #3
finisher

Filtr paliwa wlasnie wymienilem w piatek a ze mam auto zalane do pelna wiec troche poczekam az sie oprozni i jakie beda efekty. Co do wskazan licznika to mysle ze dziala prawidlowo. 2 razy doprowadzilem bak do dna i robiac na rezerwie jakies 20-30km po podjechaniu na stacje lejac do pelna wchodzilo 50 litrow benzyny z malym hakiem takze cos tam na dnie jeszcze zostalo, ale to nie byla jazda tylko kompletne szalenstwo. Wystarczyl przechyl na zakrecie i juz go dlawilo. Jak wymiana filtra nie przyniesie skutku, a zapewne nie przyniesie to zostanie mi sprwdzic pompe. Mam nadzieje, ze to nie jest jakis syf ktory zebral sie na dnie baku...
Stary 02-01-2013, 23:04   #4
timmitim

Imię: krzysztof
Model: scorpio mk2
Silnik: 2.0 16v
Rocznik: 1996

moim zdaniem masz nieszczelny uklad zasilania paliwa w baku przy pompie (jesli masz pompe wewnatrz zbiornika) gdyz przy wiekszym poziomie paliwa jest wszystko ok , gdyby pompa nie dawala cisnienia to nawet gdybys mial zalany do pelna bak mialbys te same objawy
timmitim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2013, 10:21   #5
finisher

Brzmi calkiem sensownie. Musze sprawdzic jak to u mnie wyglada.
Odpowiedz

Zasady postowania