![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.5T 220KM
Rocznik: 2009
|
Witam wszystkich. Mam pytanie po ostatniej kolizji z sarną niestety pękł mi pas przedni w moim Mondeo MK3 (1,8 125km 2001 rok).
I teraz mam pytanie czy żeby go zdemontować muszę spuszczać cały płyn chłodniczy czy da się go zdemontować bez spuszczania płynu? Z góry dzięki za pomoc. ps. Z tego co wiem w TDCI niestety trzeba spuszczać ale nie wiem jak jest w benzynie. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Imię: tomasz
Model: mondeo mk3
Silnik: tdci 130KM
Rocznik: 2002
|
musisz spuścić płyn i rozszczelnić klimę. inaczej nie wymienisz
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Kolego dlaczego twierdzisz że muszę rozszczelnić klimę?
W innym temacie znalazłem coś takiego: "Jest jak najbardziej możliwy demontaż, robisz po kolei: - otwierasz maskę, usuwasz grila, lampy - podnosisz cały przód samochodu do góry i odkręcasz koła - odkręcasz częściowo nadkola i demontujesz zderzak (możesz to zrobić bez odkręcania kół, ale dostęp do ślizgaczy trzymających zderzak tragiczny) - chyba trzeba odkręcić przednią belkę zderzeniową - demontujesz intercooler i węże gumowe dochodzące do niego - i najgorsza rzecz to musisz rozłączyć wężyk gumowy, nie jestem pewien ale chyba od chłodnicy (spuszczenie płynu) - pas przedni przykręcony na duże torksy" I jest to co prawda opis z diesla ale nic nie piszę o klimatyzacji. Tamten użytkownik nawet wstawił zdjęcie więc na pewno robił to sam i jakoś się obeszło bez rozszczelniania. Czy konstrukcja w benzynie jest aż tak skrajnie inna? Z góry dzięki za wytłumaczenie. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Imię: Grzegorz
Model: BMW
Silnik: 3.0xd
Rocznik: 2008
|
tak samo a o tym spuszczeniu płynu to chodzi o olej do wspomagania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Trzeba rozlaczyc waz z metalową rurka żeby wyciagnac pas.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Czyli podsumowując trzeba spuścić płyn chłodniczy oraz płyn od wspomagania czy tylko płyn od wspomagania bo przyznam że już nic nie wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 11-08-2010
Model: mondeo mk3 kombi
Silnik: 1.8
Rocznik: 2001
|
Witam. Da się wymienić pas przedni bez spuszczania płynu chłodniczego.
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Dla pewności bo odnoszę wrażenie że każdy z nas mówi o innym elemencie. Mi chodzi o wymontowanie tylko i wyłącznie tej części:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Piszę to bo zauważyłem że część osób nawet na allegro pasem przednim traktuje też ten element metalowy idący w poprzek samochodu który jest zamontowany zaraz za tym elementem o którym ja pisze. Zastanawia mnie skąd biorą się tak skrajne informację to znaczy że trzeba spuszczać wszystko inni twierdzą że tylko część a jeszcze inni że nic... Szukałem zdjęć w internecie gdzie można by zobaczyć jak to wygląda w benzynie ale znalazłem tylko w diesla. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Napiszę po raz kolejny, trzeba spuscic tylko płyn od wspomagania bo przechodzi rurka/chlodnica od niego przed przednim pasem, reszta jest ZA pasem i w niczym nie przeszkadza
Jestem w 100 % pewny a plyn w chlodnicy tak jak pisalem zobacz jaki masz. |
|
|
|