Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Ka
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-01-2013, 19:16   #1
gb23
ford::amateur

Model: ka
Silnik: 1.3
Rocznik: 1998
Domyślnie Zamarzanie układu kierowniczego

Witam
Mam nie spotykany problem,mianowicie jeżeli jest mróz na dworze to po całej nocy niemogę ruszyć kierownicą , tylko mocne szarpnięcie odblokowuje kierownice i słychać puknięcie.Moja kaczka jest bez wspomagania.

gb23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2013, 22:20   #2
yaro666
ford::advanced

Imię: J
Model: KA
Silnik: 1.3i 60KM
Domyślnie Odp: Zamarzanie układu kierowniczego

Cytat:
Napisał gb23 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam
Mam nie spotykany problem,mianowicie jeżeli jest mróz na dworze to po całej nocy niemogę ruszyć kierownicą , tylko mocne szarpnięcie odblokowuje kierownice i słychać puknięcie.Moja kaczka jest bez wspomagania.
może coś się posypało w maglownicy? tam jest tylko kolumna kierownicza bezpośrednio połączona z maglownicą, najprostsza przekładnia i połączenie z piastą koła.

nie możesz w ogóle ruszyć, czy da się chociaż trochę poruszać na boki albo w 1 stronę?
Jest to bardzo niebezpieczne, jak się gdzieś zablokuje na trasie, to masakra
yaro666 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2013, 22:43   #3
gb23

Takie objawy mam tylko jak jest mróz jakby coś zamarzało po dłuszym postoju.Po mocniejszym ruszeniu kierownicą się coś odrywa i reszte jazdy odbywa się normalnie bez żadnych objawów,przy kręceniu kierownicą nic nie chrupie, nie stuka.W plusowej temperaturze jest wszystko wporządku.
Stary 09-01-2013, 00:15   #4
yaro666
ford::advanced

Imię: J
Model: KA
Silnik: 1.3i 60KM

Cytat:
Napisał gb23 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Takie objawy mam tylko jak jest mróz jakby coś zamarzało po dłuszym postoju.Po mocniejszym ruszeniu kierownicą się coś odrywa i reszte jazdy odbywa się normalnie bez żadnych objawów,przy kręceniu kierownicą nic nie chrupie, nie stuka.W plusowej temperaturze jest wszystko wporządku.
może gdzieś na układ kierowniczy leci woda i zamarza na postoju? bez popatrzenia od spodu się nie obejdzie. najlepiej na zablokowanej, sprawdź, czy widać coś wzrokowo, a ewentualnie niech ktoś rusza kierownicą. trzeba nasłuchać
yaro666 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2013, 19:19   #5
mmrowa

Imię: Marcin
Model: Focus Mk III
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2011

możesz jeszcze rzucić okiem na osłony gumowe na maglownicy- czy nie są popękane i tam nie dostaje się woda która zamarza.
mmrowa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2013, 21:40   #6
gb23

Dokładnie dzisiaj obejrzałem maglownice i tak jak kolega sugerował mam popękaną lewą gume.Pewnie dostaje się woda na listwe i zamarza.

Bardzo dziękuje za pomoc.
Odpowiedz

Zasady postowania