Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Fotorelacje z napraw
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-06-2012, 18:40   #1
marcin0nicram
ford::amateur

Imię: marcin
Model: ford s-max
Silnik: 1,8 tdi
Rocznik: 2008
Domyślnie S-MAX wymiana filtra paliwa 1,8 TDCI

witam.
chciałbym podzielić się swoim doświadczeniem z wymiany filtra paliwa w s-maxie 1,8 TDCI 125 KM. mechanik zalecił mi by częściej niż to zaleca Ford ( 60 000 km lub 3 lata) wymieniać filtr paliwa. niestety jakość sprzedawanego paliwa jest różna a naprawa pompowtryskiwaczy droga. postanowiłem szukać informacji w necie. na forum znalazłem fotorelację z wymiany (użytkownik: foka_gdz ) . S-max 1,8 TDCI ma taki sam rodzaj filtra jak Focus MK2. czynności trochę się różnią . potrzebne narzędzia to : filtr FILTRON typ PE 815/6 (cena 56 zł ,oryginał forda 109 zł , BOSCH 39 zł), klucze nr 8,10, klucz torx 25, śrubokręt płaski, czysty olej napędowy ok. 1 litr i dodatkowo strzykawka 100 ml (3,8 zł w aptece), trochę szmat by utrzymać czystość. zacząłem postępować według punktów z fotoleracji. by zdjąć klemę masową (-) trzeba włożyć trochę wysiłku:
1. odkręcamy (torx 25) zbiorniczek wyrównawczy z płynem hamulcowym by dostać się do obejmy.
2. śrubokrętem płaskim poluzowujemy obejmę na obudowie filtra powietrza.
3. odpinamy czujnik na przewodzie przy obudowie filtra powietrza.
4. teraz możemy unieść obudowę filtra powietrza. Trzyma się na trzech wciskach. Należy delikatnie unieść ku górze.
5. odkręcamy (klucz nr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zabezpieczenie trzymające akumulator. Teraz możemy wysunąć akumulator by (klucz nr 10) odkręcić klemę masową.
6. odpinamy wtyk elektryczny podgrzewacza paliwa od filtra.
7. odłączamy przewód, którym paliwo dopływa do filtra . należy wcisnąć białą blokadę (koloru białego) by wyjąć przewód.
8. odłączamy przewód, którym paliwo wypływa z filtra do pompy. Należy lekko wysunąć, podważyć śrubokrętem klips blokujący ( biały kolor) a nastepnie wcisnąć blokadę (kolor biały) i przewód odprowadzający paliwo zdjąć z obudowy filtra paliwa.
9. teraz mamy dojście bezpośrednie do obudowy filtra. mi obudowa nie chciała wyjść dlatego do wypompowania brudnego paliwa użyłem strzykawki. odkręcamy nakrętkę łączącą obudowę filtra z pokrywą, wyjmujemy stary wkład filtra, wypłukujemy syfy ze środka.
10. zalewamy obudowę czystym paliwem prawie do pełna. powoli zanurzamy nowy wkład, by filtr nasączył się olejem napędowym ( 30 sekund), strzykawką uzupełniamy wolną powierzchnię paliwem, zakładamy nową uszczelkę pod pokrywę i skręcamy zwracając uwagę by strzałki na obudowie i pokrywie były zwrócone ku sobie.
11. podłączamy wszystko w odwrotnej kolejności.

po przekręceniu kluczyka s-max odpalił bez problemów, nic się nie stało prócz rozkodowania radia. Pozwoliłem mu popracować na wolnych obrotach a później pogoniłem go na trasie.
PS
Praca ogólnie przyjemna, jestem laikiem jeżeli chodzi o motoryzację, proponuję wymianę z jakimś towarzyszem , który będzie robił zdjęcia. A satysfakcja po odpaleniu s-maxa ……bezcenna.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC09942.JPG (71.0 KB, 1140 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC09941.JPG (68.4 KB, 1025 wyświetleń)

marcin0nicram jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2012, 19:37   #2
maniek_07
ford::beginner

Model: FORD FOCUS TREND
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: S-MAX wymiana filtra paliwa 1,8 TDCI

Kolego fajnie że to opisałeś a ponieważ walczę z zapowietrzaniem się układu paliwowego proszę o odpowiedz o ile pamiętasz. Mianowicie rozbierając mój filtr paliwa zauważyłem, że uszczelkę jaką się dostaje razem z filtrem mam założoną pod filtrem a nie tak jak ty opisujesz na filtrze. Wyjaśniając dokładniej najpierw kładę uszczelkę na podstawie filtra potem wkładam filtr i na to pokrywka filtra i skręcam nakrętką. Ponieważ tak była założona to ja też tak założyłem ale może to jest właśnie moim problemem? Może ktoś z forumowiczów po lekturze tego postu i wymianie u siebie napisze jak u niego była zamontowana uszczelka?
maniek_07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2012, 16:21   #3
leszek0254
ford::average

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 Hybrid
Rocznik: 2018

kolego zlozyles to w poprawnej kolejnosci, uszczelka na to filtr i gorna obudowa filtra, tak ma byc, moze za slabo dokreciles nakretke i tu jest problem zapowietrzania sie ukladu,
leszek0254 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2013, 16:46   #4
kryzys
ford::average

Imię: Tomek
Model: VW
Silnik: Pb
Rocznik: 2017

Da się to zrobić bez wyciągania obudowy filtra powietrza (oczywiście pomijając również odpinanie akumulatora - co uwarzam za niepotrzebną i bezcelową operację)?

JEDŹ BEZPIECZNIE ! 1.8 TDCI - 220 km/h
kryzys jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania